Boala misterioasa din cauza careia copiii brazilieni se nasc cu capetele prea mici. Autoritatile au declarat stare de urgenta

Ultima actualizare: 09-01-2016 07:12
copil cu microcefalie

Alerta medicala in Brazilia, unde cercetatorii nu stiu inca de ce mii de nou-nascuti sufera de microcefalie, adica au capul anormal de mic atunci cand vin pe lume.
 

Doar in 2015, in Brazilia s-au inregistrat aproape 3.000 de cazuri de microcefalie, o afectiune incurabila care se manifesta nu doar prin deformarea capului copiilor, ce are dimensiuni sub cele normale, ci si prin traumatisme cerebrale. Cifra este de 20 de ori mai mare decat cea inregistrata in 2014 iar in nord-estul tarii, unde au avut loc majoritatea cazurilor, autoritatile au declarat starea de urgenta, scrie Scientific American.

Nimeni nu are inca o explicatie pentru aceasta situatie tragica, dar exista deja un suspect: o boala transmisa de tantari, numita Zika. Aceasta afecteaza regiunile unde se inregistreaza si cel mai mare procent de nou-nascuti cu microcefalie iar virusul a fost depistat in lichidul amniotic in doua astfeld e cazuri. Dar pana acum, Zika nu a produs niciodata micsorarea capului bebelusilor, aceasta fiind in general rezultatul unor boli genetice sau expunerii la substante toxice.

Cercetatorii se tem insa ca virusul sufera mutatii care il fac mai periculos. In plus, el a inceput sa se si transmita mai usor: deja s-au inregistrat mai multe cazuri de Zika in afara Braziliei, inclusiv in Puerto Rico, stat asociat SUA. Medicii recunosc ca nu stiu inca foarte multe despre aceasta boala, care este inrudita cu febra dengue. Insa, daca se va stabili clar ca Zika este responsabila de nasterea copiilor cu capete anormal de mici, oamenii de stiinta vor trebui sa gaseasca urgent un vaccin.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO