Cetățenii "Europei bogate", tot mai săraci. Englezii se tem de o catastrofă umanitară, belgienii se asociază la plăți
Pe când în Europa ard pădurile, guvernele caută lemne de foc pentru la iarnă. Este un paradox definitoriu pentru situația economică alarmantă de pe continentul nostru.
Șantajul energetic al Moscovei, scumpirile în cascadă și recoltele compromise de secetă îi fac pe economiștii occidentali să considere că Europa derapează către recesiune.
Țară după țară raportează indicatori economici îngrijorători iar greul abia a început.
”Embargou pe gaze acum!”.
Două activiste anti-Rusia și-au scos iute tricourile și l-au flancat pe neașteptate pe Olaf Scholz, la ziua porților deschise la Cancelaria germană.
Cancelarul Scholz se confruntă însă cu proteste și din tabăra opusă: germani care nu mai îndură inflația galopantă ori care sunt în pericol să-și piardă locul de muncă.
”Dispari! Dispari!”.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: ”Pe lângă ce am făcut deja, vom implementa noi măsuri de sprijin pentru cetățenii care nu se descurcă din cauza inflației”.
”Mincinosule! Mincinosule!”.
Două fațete diferite ale crizei care începe să macine Europa după ce s-au întrunit toate condițiile pentru o furtună perfectă: inflație galopantă, război, gaze insuficiente, secetă, incendii.
Laptele s-a scumpit cu 40% într-o lună, în Anglia
De aici și temerile izbucnirii, în toamnă, a unor tulburări sociale. Industria germană este în mare primejdie, dacă rușii vor opri complet livrările de gaze.
Jan Eckerskorn, managerul Zinkpower Meckenheim: ”Specificul uzinei e de așa natură că nu putem funcționa decât dacă avem gaze. Nu putem închide temporar ori parțial. Desigur, căutăm și soluții alternative, energii regenerabile etc. Dar astea sunt scenarii pe termen lung. Numai obținerea autorizațiilor ia ani de zile iar asemenea convertiri costă enorm. Nu poți face asta într-un an”.
În degringoladă a intrat și economia Regatului Unit, unde inflaţia a depăşit 10%, pentru prima dată după februarie 1982.
O sticlă de jumătate de litru de lapte s-a scumpit cu 40% față de luna iulie, iar un kilogram de făină - cu 30%.
Banca centrală a Angliei prognozează chiar o inflație de 13% pentru octombrie, în timp ce protestele se întețesc.
2.000 de angajați de la Felixstowe, cel mai mare port de containere din Regatul Unit, au declanșat duminică o grevă de opt zile, cerând salarii mai mari.
Lucrătorii feroviari sunt și ei mereu în grevă, iar angajații poștei plănuiesc același lucru la sfârșitul acestei luni.
”Am tăiat multe de pe lista de cumpărături, inclusiv alimente și umblu după cel mai bun preț prin mai multe magazine, în loc de unul singur. Dar sigur că asta înseamnă consum de benzină, care s-a și scumpit rău”.
Cadrele din Sănătate se tem că 10.000 de oameni vor muri la iarnă
Pentru această afacere de familie efectele scumpirilor sunt sfâșietoare. Patronii vor închide ferma și magazinul, prin care își câștigau traiul de peste 22 de ani, după ce le-a venit factura la energie 76.000 de lire sterline.
”Am crezut că era o greșeală cu factura, am verificat și suma s-a dovedit reală. Este devastator pentru noi”.
Și cei care vând produse care nu sunt de strictă necesitate, precum bijuteriile, confirmă declinul.
”Schimbările sunt dramatice. Dacă mă uit la cei care ne mai intră pe ușă, sunt doar cei foarte, foarte bogați”.
Dramatic este și avertismentul confederației angajaților din Sănătate, care se teme de o catastrofă umanitară la iarnă, când 10.000 de oameni riscă să moară dacă nu-și mai permit alimente ori încălzirea locuințelor.
”Când faci chimioterapie, ți-e frig tot timpul. Eu nu sunt friguroasă de fel, dar acum am nevoie de căldură. Mai pun un pulover, șosete, port pantaloni, orice ca să-mi fie un pic mai cald”.
Belgienii se asociază pentru a plăti facturile la comun
În Belgia, tot mai mulți oameni care trăiesc singuri caută aranjamente cu alții în aceeași situație ca să ușureze povara facturilor, care însumează cu peste 100 de euro mai mult decât în iulie anul trecut.
Philippe Defeyt, economist: ”Un televizor te costă la fel și consumă la fel, indiferent dacă ești unul singur în casă ori o familie. La fel asigurarea pentru casă”.
Altă soluție care devine populară în Belgia este cultivarea legumelor în micile curți ale caselor.
”Când observi inflația, te întorci la povețele bunicilor: cultivă-ți grădina (la propriu) pentru un plus de legume”.
”Am readus în tendințe legume cam uitate, precum sfecla, care nu necesită multă apă”.
Alte sfaturi pentru îmblânzirea inflației vin de la japonezi, care și ei raportează o inflație de 2%, după ce mai bine de 13 ani au luptat cu deflația.
Guvernul nipon le recomandă cetățenilor să meargă la piața de vechituri, nu la mall, să împartă cu prietenii sau vecinii casa, mașina, parcarea ori competențele, să se mute în zone mai ieftine, mai ales dacă pot lucra de la distanță.
De asemenea, să-și mai găsească un loc de muncă, să înceapă o afacere și să-și asume riscuri investind cât de puțin în acțiuni, obligațiuni sau fonduri specializate.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, energie, europa, japonia, scumpiri, facturi, criza, belgia,
Dată publicare:
22-08-2022 19:38