De ce încearcă românii să economisească. Topul temerilor care îi determină să pună bani deoparte
În lupta cu valul de scumpiri, jumătate dintre români susțin că situația lor financiară s-a înrăutățit, însă acest lucru i-a convins să economisească mai mult. Speriați de criză, oamenii încearcă să pună deoparte bani pentru zile negre.
Un studiu realizat la comanda unei bănci arată că cei mai mulți reușesc să strângă cel mult 600 de lei pe lună.
Potrivit studiului FinZoom, la cererea CecBank, românii preferă în continuare să păstreze bani lichizi. Aproape jumătate dintre cei intervievați spun că evită să îi depună în bancă.
„E cel mai sigur. Cu cardurile, nu am încredere, am tot timpul impresia că mă fură cineva!" crede un bărbat.
„Eu, personal, din 100 de lei, zece lei i-am pus deoparte!" spune o femeie.
Ioan Hosu, sociolog: „Acest gen de comportament este generat de o emoție puternică, frica că alții vor greși într-o direcție importantă pentru noi, cum este cea legată de bani. Iar frica alimentează și neîncrederea, neîncrederea în ceilalți, în instituții bancare. Frica îi face să gestioneze singuri finanțele gospodăriei."
Sondajul arată că 63% dintre români au început să pună bani deoparte în ultima perioadă, fie cash, fie în bancă. Totuși, sumele sunt destul de mici. Procentual vorbind, 28,6% dintre cei intervievați economisesc sub 300 de lei pe lună, iar 17,9%, între 300 și 600 de lei.
Cum viitorul este dominat de incertitudine, procentul celor care s-au decis să facă economii a crescut, astfel încât în cazul unor evenimente majore, oamenii să aibă o sumă de rezervă. Scumpirile în lanț, pandemia și războiul care ar putea genera riscuri la adresa aprovizionării cu alimente sunt principalii factori de îngrijorare.
Principalele motive de îngrijorare pentru români
Creșterea prețurilor la energie - 38,5%
Pandemia -16,3%
Războiul -riscurile la adresa aprovizionării cu alimente și bunuri de necesitate -14,6%
Dificultăţile la plata ratelor - 6%
Perspectiva șomajului - 5%
Jumătate dintre români susțin că situația financiară s-a înrăutățit față de anul trecut. Mulți dintre ei au redus mult din cheltuieli pentru a face față scumpirilor.
Lucian Fanea, economist: „Perioada este destul de dificilă, iar din aceste motive, populația este cumva obligată să facă niște economii"
Cumpărătoare: „La mâncare scumpă, luăm ce e mai ieftin. Nu mergem niciodată la nimic, la bar, la restaurant, în vacanță nici atât."
Constantin Bunget, profesor la Universitatea de Vest Timişoara: „Puterea de cumpărare a fost destul de lovită, în contextul în care prețul la energie, în principal, a crescut. Ca atare, lumea se gândește din ce în ce mai mult să economisească decât să cumpere. Lumea preferă să păstreze acești bani la care să aibă acces în orice moment."
Cu toate acestea, conform Eurostat, comparativ cu alte țări, românii sunt încă în urmă atunci când vine vorba de economisirea banilor. Cu mult înaintea noastră la acest capitol stau țări precum Portugalia, Slovacia, Cehia și Croația.