O tara amenintata de Putin vrea sa reintroduca serviciul militar obligatoriu. Prima incorporare va avea loc in septembrie

Ultima actualizare: 27-02-2015 07:02
soldati lituanieni

 Pericolul unei invazii rusesti pare sa fie iminent, judecand dupa masurile luate de o tara membra a NATO si a Uniunii Europene

Consiliul National de Aparare de la Vilnius (echivalentul CSAT-ului romanesc) a anuntat marti ca va reintroduce serviciul militar obligatoriu, potrivit portalului lituanian de stiri Delfi. „Trebuie sa intarim capcitatea de aparare a tarii”, a declarat presedintele Dalia Grybauskaite. „In noile circumstante geopolitice, armata trebuie sa fie pregatita pentru aparare chiar si in timp de pace”.

Masura trebuie sa fie aprobata si de parlamentul Lituaniei, Seimas, iar daca va trece de legiuitori, prima incorporare va avea loc in septembrie. Serviciul militar obligatoriu va fi mentinut pentru cinci ani si intre 3.000 si 3.500 de tineri vor fi luati la oaste in fiecare an. Sunt exceptatii studentii, tatii singuri si persoanele cu probleme de sanatate.

Citeste si: Scenariul pregatit de rusi pentru INVADAREA unei tari NATO. Cum si cand ar putea fi aplicat si in Romania

Potrivit sefilor armatei lituaniene citati de Delfi, dupa ce tara a renuntat acum cativa ani la serviciul militar obligatoriu, foarte putine persoane au ales inrolarea voluntara. „Lipsa cronica de soldati ne impiedica sa fim pregatiti si ameninta securitatea nationala”, a anuntat seful armatei lituaniene, generalul Jonas Vytautas Žukas.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO