O rafinarie de petrol, amenintata cu inchiderea pentru poluarea aerului in Moscova. Imaginile care au starnit luni panica


Ultimul update: Sambata 15 Noiembrie 2014 07:12
Data publicarii: Miercuri 12 Noiembrie 2014 12:51
Categorie: Stiri externe
Ceata Rusia

O rafinarie de petrol din Moscova este amenintata cu inchiderea temporara, dupa ce in aerul din capitala rusa a fost depistata luni o concentratie mare de substante toxice, scrie cotidianul Kommersant, citat de AFP, scrie Mediafax.

Decizia intervine in conditiile in care mai multi cetateni au denuntat luni o concentratie mare de hidrogen sulfurat, gaz toxic, in aerul din Moscova, atat in cartiere din centrul capitalei ruse cat si de la periferie.

Rafinaria Moskovski, care apartine Gazprom Neft, filiala petroliera a gigantului energetic Gazprom, "a fost oficial acuzata in scandalul privind recenta poluare a aerului in Moscova", potrivit Kommersant.

"Rafinaria a emis substante toxice in atmosfera fara a avea autorizatia necesara din partea Ministerului pentru Resurse naturale (...) iar acum este amenintata nu doar cu o amenda, ci si cu inchiderea" pentru o perioada de 90 de zile, scrie publicatia.

Dupa ce locuitorii din Moscova au acuzat mirosul puternic de hidrogen sulfurat, Ministerul rus pentru Resurse Naturale a anuntat ca, de fapt, este vorba despre izopropilbenzen, substanta descoperita "intr-o concentratie de cateva ori mai mare decat limita admisa in emisiile rafinariei Moskovski".

Analiza chimica a doua probe prelevate din zona apropiata de rafinaria Moskovski a aratat o concentratie de "izopropilbenzen de 23, respectiv 30 de ori peste limita admisa", a anuntat ministerul rus, intr-un comunicat.

Compania Gazprom Neft a respins insa acuzatiile. "Izopropilbenzenul nu este folosit la rafinaria Moskovski (...) care, in consecinta, nu poate fi sursa emiterii substantei in atmosfera", a afirmat compania, intr-un comunicat, citat de agentia oficiala TASS.

Alte companii, printre care operatorul de apa Mosvodokanal, fabrica de cocs si gaze Moskoks si compania de gaze Mosgaz, sunt vizate, de asemenea, de verificari, in urma incidentului din capitala rusa, potrivit Agentiei ruse pentru monitorizare ecologica (Rosprirodnadzor).

"Concluziile finale vor fi anuntate dupa analizarea tuturor probelor prelevate si a documentelor de control tehnic pe care fabricile poluante urmeaza sa le puna la dispozitia Rosprirodnadzor", a precizat Ministerul pentru Resurse Naturale.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO