O nouă variantă COVID-19 a pus în alertă medicii din Franța. Ce se știe până acum despre „Pirola”
Varianta BA.2.86 de virus COVID, care fost botezată "Pirola" şi care circula deja în Danemarca, în Statele Unite şi în Israel, a fost descoperită şi la un pacient din regiunea Grand Est din Franţa, relatează AFP.
Această subtulpină din familia Omicron, monitorizată de OMS, face obiectul unei atenţii deosebite, deoarece prezintă un număr mai mare de mutaţii, ceea ce o face susceptibilă de a evolua mai semnificativ şi de a se răspândi mai uşor, a subliniat Brigitte Autran, preşedinta Comitetului de supraveghere şi anticipare a riscurilor sanitare, citează news.ro.
Institutul de Sănătate Publică din Franţa a lansat o anchetă pentru a aduna informaţii epidemiologice şi pentru a documenta acest prim caz depistat în Grand Est.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Până în prezent, această variantă fusese detectată în mai multe ţări, printre care Statele Unite, Danemarca şi Israel, dar nu şi în Franţa.
OMS a decis să clasifice această nouă variantă, supranumită "Pirola" pe reţelele sociale, în categoria variantelor aflate sub supraveghere din cauza numărului foarte mare (peste 30) de mutaţii ale proteinei Spike pe care o poartă. Proteina Spike este cea care conferă virusului aspectul său ţepos şi care permite SARS-CoV-2 să pătrundă în celulele gazdei.
Chiar dacă BA.2.86 ar provoca o creştere majoră de infecţii, "nu ne aşteptăm să vedem niveluri comparabile de îmbolnăviri grave şi decese cu cele pe care le-am văzut la începutul pandemiei, când s-au răspândit variantele Alpha, Delta sau Omicron", a comentat recent François Balloux, care deţine catedra de bioinformatică la University College London.