O extravaganta muzicala costisitoare. Cum au fost primiti Barack Obama si Vladimir Putin la Beijing. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

China a atras atentia prin excentricitatea cu care i-a primit pe liderii lumii la summitului Asia-Pacific unde au participat inclusiv Barack Obama si Vladimir Putin.

Cu un adevarat spectacol muzical - asa au fost primiti liderii lumii la Beijing unde, presedintele chinez a deschis cea mai importanta reuniune internationala organizata dupa sosirea la putere, la sfarsitul anului 2012, relateaza Sky News. Invitati in China pentru summitul Organizatiei pentru cooperare in Asia-Pacific, liderii straini s-au simtit de parca ar fi aterizat in mijlocul unei ceremonii olimpice. In loc de covor de rosu, liderii straini, printre care Putin si Obama, au avut parte de o sosea iluminata in rosu. Sute de dansatori in costumele minoritatilor etnici i-au intampinat in inima cartierului olimpic. Evenimentul s-a desfasurat la celebrul Cub Acvatic de la Beijing, unde au avut loc competitiile de natatie la Jocurile Olimpice din 2008. Nu departe, la fel de celebrul stadion Cuib de Pasare, fusese impodobit cu o initialele luminoase ale organizatiei. Potrivit traditiei, fiecare lider strain a imbracat un costum simbolic al tarii gazda.

Cei de la BBC au notat ca liderii chinezi au ordonat pana si reducerea poluarii in capitala Beijing iar diferentele au fost notabile. Cu o saptamana inainte de summit cerul Beijingului era senin iar smogul lipsea din atmosfera. "Costurile de organizare ale acestui summit ar face de rusine orice alt oras" a notat BBC. In timpul ceremoniilor, ca de fiecare data, liderii mondiali invitati au imbracat costume traditionale. 

 

Cu ocazia summitului presedintele rus Vladimir Putin i-a facut cadou presedintelui chinez un telefon YotaPhone 2, model rusesc cu 2 ecrane. Presedintele chinez i-a indemnat duminica pe participantii la summit "sa realizeze visul regiunii Asia-Pacific pentru locuitorii zonei", aluzie la "visul chinez" al grandorii regasite.

Citește și
cooperare china rusia
Rusia si China “culeg roadele” cooperarii. Ce decizie au luat cei doi lideri inaintea deschiderii Summitului Asia-Pacific
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

La cea de-a zecea intalnire in mai putin de doi ani, presedintele chinez Xi Jinping si omologul sau rus Vladimir Putin s-au angajat, duminica, sa-si consolieze colaborarea, iar ulterior au semnat mai multe acorduri, in special in domeniul energetic intre gigantul rus Rosfnet si chinez CNPC. In plan economic, China si Statele Unite au insistat asupra proiectelor concurente cu privire la integrarea economica in Asia-Pacific. Washingtonul nu si-a ascuns diferendele cu Beijingul cu privire la respectarea drepturilor omului, atacurile informatice, disputele comerciale sau frontierele maritime ale Chinei cu statele vecine.

 


In afara de Japonia, Vietnamul si Filipine se afla, de asemenea, in relatii tensionate cu China, care revendica suveranitatea aproape in totalitate asupra Marii Chinei de Sud, pe unde trece o ruta strategica pentru navigatia comerciala. Economiile statelor membre APEC reprezinta aproximativ 40% din populatia lumii, 57% din PIB-ul mondial si 44% din schimburile comerciale internationale. Summitul va fi urmat de reuniunea statelor din Asia de sud-est (ASEAN), in Myanmar, iar la sfarsitul saptamanii este programat la Brisbane, in Australia, summitul G20.

 

Barack Obama si Vladimir Putin au avut o scurta discutie cu ocazia summitului APEC

Presedintele SUA a avut o scurta discutie cu  Vladimir Putin. Potrivit Kommersant, Vladimir Putin a intarziat cateva minute la fotografia de grup a liderilor tarilor membre APEC. Barack Obama a fost primul care l-a intampinat pe Vladimir Putin. Cei doi lideri au avut o discutie bilaterala informala care a durat sapte-opt minute.

Rusia a incheiat un nou acord cu China, pentru livrari de gaze mai mari cu 30 miliarde metri cubi

Rusia a semnat un nou acord cu China, prin care Gazprom va livra inca 30 de miliarde de metri cubi de gaz catre China, dupa ce in luna mai cele doua tari au incheiat o intelegere privind furnizarea a 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an catre a doua mare putere economica a lumii.Presedintele rus, Vladimir Putin, si cel chinez, Xi Jinping, au semnat memorandumul de intelegere privind livrarea de gaze din vestul Siberiei catre China la Beijing, cu o zi inainte ca presedintele SUA, Barack Obama, sa ajunga in capitala Chinei pentru summit-ul forumului Cooperarea Economica Asia-Pacific, potrivit Bloomberg.

Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, si compania de stat chineza China National Petroleum Corporation (CNPC) au semnat un nou acord prin care Rusia va livra cu 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an in plus fata de cantitatea stabilita anterior.De altfel, in luna octombrie, Alexei Miller, CEO-ul Gazprom, a declarat ca Gazprom este pregatit sa creasca semnificativ cantitatea de gaze pe care urmeaza sa o livreze catre China, aceasta putand ajunge de la 38 de miliarde de metri cubi "la 60 de miliarde de metri cubi pe an, si chiar la 100".

Potrivit acordului, CNPC urmeaza sa cumpere o participatie de 10% la Vankornet, o subsidiara a producatorului de petrol Rosneft. De asemenea, Rusia asteapta ca si China sa contribuie financiar si la constructia gazoductului care va lega vestul Siberiei de regiunea vestica a Chinei.

In luna mai, Gazprom si CNPC au semnat un memorandum de intelegere care prevede ca producatorul rus sa livreze Chinei cate 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, pentru o perioada de 30 de ani, incepand cu 2018. Presa internationala a estimat valoarea livrarilor prin gazoductul Power of Siberia, al carui constructie a fost demarata la 1 septembrie, la peste 400 de miliarde de dolari.

Cele doua acorduri semnate in acest an reprezinta un sprijin diplomatic si financiar important pentru Rusia, care se confrunta cu sanctiunile impuse de Uniunea Europeana si Statele Unite pe fondul conflictului din estul Ucrainei.Rusia incearca sa isi diversifice pietele de desfacere, in conditiile in care Europa este, in continuare, cea mai mare piata a Gazprom, catre care a livrat peste 160 de miliarde de metri cubi anul trecut. China a consumat anul trecut circa 170 de miliarde de metri cubi de gaz, iar pana in 2020 volumul este estimat sa urce la 420 de miliarde de metri cubi pe an.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Moment stanjenitor la summitul APEC. Presedintele Chinei si premierul Japoniei s-au tratat cu raceala la salut. VIDEO
Moment stanjenitor la summitul APEC. Presedintele Chinei si premierul Japoniei s-au tratat cu raceala la salut. VIDEO

Presedintele chinez, Xi Jinping, si premierul japonez, Shinzo Abe, au oferit una dintre imaginile zile la summitul APEC de la Beijing prin raceala cu care si-au strans mainile.

Rusia si China “culeg roadele” cooperarii. Ce decizie au luat cei doi lideri inaintea deschiderii Summitului Asia-Pacific
Rusia si China “culeg roadele” cooperarii. Ce decizie au luat cei doi lideri inaintea deschiderii Summitului Asia-Pacific

Presedintele chinez Xi Jinping si omologul sau rus Vladimir Putin s-au angajat, duminica, la Beijing, sa consolideze cooperarea intre cele doua tari.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.