Rusia si China “culeg roadele” cooperarii. Ce decizie au luat cei doi lideri inaintea deschiderii Summitului Asia-Pacific

10-11-2014 13:49


cooperare china rusia

Presedintele chinez Xi Jinping si omologul sau rus Vladimir Putin s-au angajat, duminica, la Beijing, sa consolideze cooperarea intre cele doua tari.

Si asta indiferent de evolutiile internationale, in contextul temerilor cu privire la conducerea autoritara a celor doi lideri, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Cea de-a zecea intrevedere in mai putin de doi ani intre cei doi lideri a avut loc inainte de deschiderea summitului Asia-Pacific (APEC), la care va participa si presedintele american Barack Obama.

Presedintele Xi Jinping, care a semnat o serie de acorduri cu omologul sau rus, in special in sectorul energetic, a salutat cresterea excelenta a "relatiilor sino-ruse".

"Cum este toamna, a venit momentul sa culegem roadele. Indiferent care vor fi schimbarile pe scena internationala, trebuie sa continuam pe calea pe care am ales-o, pentru a prelungi si consolida cooperarea reciproca fructuoasa", a afirmat liderul chinez.

"Cooperarea dintre China si Rusia este foarte importanta pentru a mentine lumea in cadrul legilor internationale, pentru ca ea sa fie mai stabila si mai putin imprevizibila", a declarat, la randul sau, Vladimir Putin.

China si Rusia s-au apropiat tot mai mult in ultimii ani, pe fondul deteriorarii relatiilor dintre Moscova si Occident, in timp ce Beijingul provoaca ingrijorarea tarilor vecine afirmandu-si ambitiile si puterea.

Cei doi lideri au asistat la semnarea mai multor acorduri, in special in sectorul energetic intre gigantul rus Rosneft si chinez CNPC. Unul dintre aceste acorduri, care vizeaza gazele, ar urma sa permita CNPC sa obtina o cota minoritara de 10% din zacamantul gigant din Vankor, in Marele Nord rus.

CNPC, care are in vedere inmultirea surselor de energie pentru a raspunde nevoilor in crestere ale Chinei, coopereaza deja cu Rosneft.

Beijingul si Moscova au semnat in acest an un contract pentru livrarea de gaze ruse Beijingului, estimat la 400 de miliarde de dolari pentru 30 de ani.

Summitul liderilor din Asia-Pacific urmeaza sa se incheie marti cu un comunicat comun prin care se vor reafirma angajamentele APEC in favoarea liberului-schimb in regiune.

Economiile statelor membre APEC reprezinta aproximativ 40% din populatia mondiala, 57% din PIB-ul lumii si 44% din schimburile comerciale internationale.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO