O comunitate a cerut să fie deconectată de la internet pentru „a diminua impactul negativ al smartphone-urilor”
Comunitatea indigenă Baduy din Indonezia a cerut ca internetul să fie deconectat în regiunea sa pentru "a diminua impactul negativ al smartphone-urilor şi al lumii virtuale" asupra populaţiei sale, au anunţat vineri reprezentanţii ei locali.
Această comunitate de 26.000 de oameni din provincia Banten, pe insula Java, este împărţită în două: un grup periferic, care a adoptat parţial noile tehnologii, şi un grup central, care evită "capcanele" vieţii contemporane.
Grupul central le-a cerut autorităţilor indoneziene să întrerupă serviciul de internet şi să reorienteze antenele de telecomunicaţii din apropiere pentru ca semnalul să nu mai ajungă în acea regiune, potrivit unei scrisori ce a putut să fie consultată de jurnaliştii de la AFP, scrie Agerpres.
Alegeri 2024
23:43
George Simion își recunoaște înfrângerea în alegerile prezidențiale: Vom susţine în turul 2 pe oricine nu este Marcel Ciolacu
23:16
Alegeri prezidențiale 2024. Mii de oameni l-au votat pe Ludovic Orban, deși el s-a retras din cursa electorală
23:05
Cine este Călin Georgescu, candidatul care a reușit să producă surpriza la alegerile prezidențiale din 2024
22:58
Kelemen Hunor: „Este important să ne susţineţi şi la alegerile parlamentare, fiindcă urmează decizii destul de dificile”
Indigenii consideră că antenele de telecomunicaţii construite în proximitatea zonei lor ar putea să ameninţe modul lor de viaţă şi sănătatea mintală a tinerilor, care ar putea fi tentaţi să folosească internetul.
Oficialii din districtul Lebak, din provincia Banten, au declarat pentru AFP că au primit acea scrisoare luni şi că au acceptat să poarte discuţii cu Ministerul indonezian al informaţiei pentru a încerca să răspundă solicitării primite.
"Vrem, mai ales, să ne adaptăm la ceea ce doresc indigenii Banduy, iar noi trebuie să conservăm tradiţiile lor şi know-how-ul lor local", a declarat vineri Budi Santoso, un oficial din Lebak.
Populaţia periferică a comunităţii Baduy, care deţine companii online, are nevoie de internet, dar, potrivit lui Budi Santoso, autorităţile locale se tem că vizitatorii sau turiştii se vor conecta la reţea şi vor difuza conţinuturi pe care ei le consideră nepotrivite pentru populaţia Baduy.
Chestiunea privind libertatea accesului la internet în Indonezia, o ţară conservatoare şi majoritar musulmană, este controversată. Guvernul indonezian a interzis jocurile de noroc şi pornografia, cerând totodată furnizorilor de internet să filtreze conţinuturile şi să le blocheze pe cele considerate nepotrivite.
În pofida cenzurii, siturile ilegale care găzduiesc astfel de conţinuturi sunt foarte numeroase.
Indigenii Baduy, izolaţi în interiorul ţării şi supranumiţi "Amish ai Asiei" de presa occidentală, au ales să trăiască în pădure şi să respingă tehnologia, banii şi învăţământul tradiţional.
Ei locuiesc în trei sate amplasate într-o zonă de 4.000 de hectare, la mai multe ore de mers cu maşina faţă de capitala ţării, Jakarta.