"Nu va jucati cu problema datoriei publice". Obama isi pierde rabdarea, Minnesotta nu isi revine

Ultima actualizare: 16-10-2012 22:29

Negocierile din Congres, intre republicani si democrati, in privinta ridicarii plafonului de indatorare par sa nu duca nicaieri. Din cauza acelorasi neintelegeri, in Minnesotta guvernul local a declarat pur si simplu incapacitatea de plata.

De doua saptamani, visteria e goala in Minnesotta si 22.000 de angajati ai statului n-au mai primit niciun ban. Dincolo de lacatul pus la portile institutiilor publice, efectele ameninta sa devina cu adevarat dramatice.

Mamele care si-au dat copii la gradinita nu-si permit sa fie casnice ca sa-i poata tine acasa in timpul zilei. Unele muncesc, altele isi cauta de lucru. Dupa mult zbucium, Angela si-a gasit un job, insa, deocamdata, e angajata de proba.

Gradinitele au fost trecute in categoria serviciilor neesentiale, dupa ce statul Minnesota - cu guvernator democrat dar legislativ controlat de republicani - a intrat in incapacitate de plata. Este imaginea la scara mica a ceea ce se poate intampla, dupa 2 august, in toata America, daca republicanii si democratii nu se pun de acord in privinta ridicarii plafonului national de indatorare, astfel ca Trezoreria sa aiba bani pentru facturi si plata functionarilor publici.

Ca sa reduca deficitul de 5 miliarde de dolari al acestui stat federal, guvernatorul a fost de acord cu taierea drastica a cheltuielilor publice. Insa planul lui prevede, de asemenea, impozite si taxe mai mari pentru cei bogati, o masura de care republicanii nici nu vor sa auda.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO