Alegeri parlamentare decisive pentru presedintia lui Macron, in iunie. Numele premierului, tinut secret


Ultimul update: Vineri 12 Mai 2017 00:02
Data publicarii: Marti 09 Mai 2017 08:42
Categorie: Stiri externe

Presedintele ales al Frantei, Emmanuel Macron, nu pierde timpul.

Factiunea creata de el cu doar un an in urma si-a pus la punct lista de candidati pentru alegerile parlamentare de la inceputul lunii viitoare.

De rezultatul scrutinului depinde in ce masura va reusi noul lider de la Elysee sa isi promoveze agenda ambitioasa in domenii precum piata muncii si economia.

Presedintele va participa, marti, la ceremoniile dedicate zilei Europei.

Odata trecuta euforia victoriei, presedintele ales al Frantei si echipa lui s-au apucat de treaba. Au definitivat lista candidatilor pentru alegerile parlamentare, de luna viitoare. Desi numele nu sunt deocamdata cunoscute, se stie ca jumatate vin din societatea civila si jumatate sunt femei. Formatiunea nu a acceptat candidati care au avut probleme cu legea.

Richard Ferrand, secretar general La Republique En Marche: "Candidatii nostri vor candida sub numele La Republique En Marche si isi vor lua angajamentul de a se alatura grupului parlamentar cu acelasi nume. Obiectivul este sa obtinem majoritatea absoluta in Adunarea Nationala."

Pe de alta parte, numele viitorului premier francez pare sa fie un secret pastrat cu sfintenie in tabara Macron. Inaintea alegerilor, presedintele ales declara ca s-a hotarat asupra unui nume, insa, de atunci, niciun indiciu n-a ajuns in presa.

Nabila Ramadani, analist: "Cred ca decizia cheie, care va da tonul presedintiei lui va fi alegerea premierului. A spus foarte clar ca nu vrea "dinozauri" ai scenei politice franceze in guvernul sau. Vrea fete noi, oameni alesi in special din randul societatii civile."

Cu toate acestea, Macron va avea nevoie si de oameni cu experienta, care sa poata pun in practica agenda lui din campanie, un melanj intre politici liberale si protectie sociala.

Nabila Ramadani, analist: "Vrea sa reduca numarul birocratilor si, in acelasi timp, sa-i incurajeze pe oamenii de afaceri si pe antreprenori prin reducerea taxelor. Sunt vizibile, insa, contradictiile din programul lui de guvernare. Pe de-o parte vrea sa liberalizeze economia, insa, in acelasi timp nu vrea sa renunte la unele din "vacile sacre" ale socialismului, precum saptamana de lucru de 35 de ore."

Pe plan extern, pentru Emmanuel Macron cea mai importanta data din calendar este 25 mai, cand se va intalni in marja summitului NATO de la Bruxelles cu liderii europeni, dar si cu presedintele Donald Trump, care l-a sunat, luni seara, sa il felicite.

VIDEO PROTVPLUS.RO