Noul ministru de finante grec, un specialist in economia jocurilor online. "De vina pentru criza este fabulistul Esop"
Desi multi nu au au incredere in capacitatea Syriza de a gestiona economia Greciei, noul ministrul de Finante de la Atena este un expert de renume mondial, cu o viziune neortodoxa asupra crizei.
Yanis Varoufakis este omul care, alaturi de premierul Alexis Tsipras, trebuie sa scoata Grecia din criza economica. Fost profesor de teorie economica la Universitatea din Atena, dar si la cea din Austin, Texas, posturi din care a demisionat pentru a se alatura Syriza, Varoufakis este printre cei mai apreciati economisti din lume. In plus, este si omul din spatele succesului economiilor online – un succes pe care acum ar trebui sa il transpuna si in offline.
Varoufakis s-a nascut in 1961 si a obtinut un doctorat in economie in Marea Britanie, la Universitatea Essex, unde a studiat un alt faimos economist grec, Christopher Pissarides, laureat al premiului Nobel in 2010. A predat apoi in Australia, Grecia si Statele Unite iar in tara natala a fost consilier economic al premierului Giorgos Andreas Papandreou, liderul PASOK. Criza l-a facut insa sa se desparta de politicile monetariste ale acestuia si sa propuna un alt model economic.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul doi al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
In 2010, Varoufakis a publicat, impreuna cu alti economisti, articolul “O modesta propunere”, prin care sugera o serie de masuri care sa ajute Europa sa iasa din criza. Acesta l-a facut cunoscut in intreaga lume iar in 2012 Varoufakis a primit o oferta neasteptata.
Compania Valve, care a produs jocuri precum Half-Life sau Left4Dead si care detine portalul de jocuri Steam, l-a angajat pe Varoufakis ca economist. Scopul: sa studieze economiile digitale care apar in jocurile pe calculator si care pot aduce profit companiilor care le controleaza, asa cum este Valve.
Intre timp, Varoufakis a decis sa renunte la analiza tranzactiilor dintre gameri si sa se ocupe de economia reala. La inceputul lui 2015 s-a alaturat Syriza iar acum a fost nominalizat ca ministru de Finante in viitorul guvern Tsipras, un anunt care i-a mai linistit pe cei care se temeau de un Grexit. Si asta fiindca Varoufakis nu e adeptul renuntarii la euro, ci sustine pur si simplu ca masurile de austeritate impuse Greciei trebuie abandonate, fiindca sunt absurde.
“Si un copil de 8-9 ani intelege ce a fost gresit la masurile de austeritate”, a declarat Varoufakis la BBC. “Europa, in nemarginita sa intelepciune, a decis ca falimentul Greciei poate fi gestionat punand povara celei mai mari datorii din istorie pe umerii celui mai slab contribuabil, cel grec”. Chiar daca citeaza figuri emblematice ale liberalismului, precum Adam Smith sau Hayek, economistul elen sugereaza o serie de masuri mai degraba de stanga, care sa vina in ajutorul celor pe care criza i-a redus la mizerie.
Varoufakis face si un apel la solidaritate, pe care o considera elementul ce a salvat America in fiecare criza. Intr-un interviu acordat recent presei germane el spunea ca vina pentru problemele Greciei o poarta fabulistul Esop, fiindca a creat povestea greierului si furnicii. “Inainte de criza, greierii din Nord si cei din Sud s-au unit creand o bula economica si financiara care i-a imbogatit si le-a permis sa leneveasca la soare, in vreme ce furnicutele din Nord si din Sud munceau din ce in ce mai greu. [...] Iar cand bula s-a spart, greierii din Nord si din Sud s-au reunit si au decis ca e vina furnicutelor din Nord si a celor din Sud, apoi le-au invrajbit, spunandu-le furnicilor din Nord ca de fapt in Sud traiesc doar greieri”.