Noul bilanț al epidemiei de coronavirus. Doi pasageri de pe nava Diamond Princess au murit
UPDATE Doi pasageri de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în Japonia, au murit din cauza coronavirusului, iar numărul total al deceselor a ajuns la 2.126, conform CNN.
Doi pasageri de pe nava de croazieră Diamond Princess, care s-a aflat timp de 14 zile în carantină în portul nipon Yokohama, au murit. Numărul total al cazurilor de îmbolnăvire la bordul navei a ajuns la 624. Operaţiunea de debarcare a pasagerilor continuă.
În China, numărul cazurilor de îmbolnăvire a scăzut, provincia Hubei, epicentrul îmbolnăvirilor cu coronavirus, anunţând cel mai mic bilanţ zilnic, respectiv 349 de noi cazuri, parţial şi din cauza faptul că s-au schimbat şi criteriile referitoare la acordarea titulaturii de ”caz confirmat”.
Bilanţul total al deceselor a ajuns la 2.126, iar numărul persoanelor infectate este de 74.576 în China, şi de 75.674 la nivel global.
Câți pasageri infectați mai sunt pe navă
Un al doilea român, aflat pe nava Diamond Princess, a fost infectat cu coronavirus.
În timp ce el a ajuns la spital, sute de pasageri testați negativ pentru Covid-19 au început să părăsească vasul aflat până acum în carantină, în portul Yokohama.
Autorităţile nipone au fost criticate pentru modul în care au gestionat criza de pe Diamond Princess, după ce cazurile de coronavirus s-au înmulţit de la o zi la alta.
În momentul de faţă sunt 621 de pasageri de pe vasul de croazieră infectaţi cu coronavirus.
Numărul total al deceselor provocat de virus a ajuns la 2014, iar peste 75.000 de oameni sunt bolnavi, majoritatea în China.
Pasagerii japonezi au primit permisiunea de a părăsi nava
Pasagerii japonezi de pe vasul de croazieră Diamond Princess au răsuflat ușurați, după ce au primit permisiunea de a părăsi nava, după două săptămâni de carantină din cauza epidemiei de coronavirus.Vizibil obosiți, chiar dacă măștile de protecție le acopereau fețele, turiștii japonezi abia au așteptat să plece de pe nava pe care au trăit un coșmar.
Turist: „Tot ce vreau să fac este să fac o baie și să dorm."
Turist: „Vreau să mă obișnuiesc, treptat, să mănânc un bol de orez și să beau ceai.”
Turist: „Mă temeam de fiecare dată când făceau un anunț despre infecțiile de la bordul navei. Și au fost foarte multe. Mă întrebam dacă voi fi eu următorul."
Oamenii au urcat în trenurile de mare viteză și s-au grăbit să ajungă la casele lor.
Un expert japonez care a urcat la bordul navei andocată în portul Yokohama a descris situația de la bord drept un veritabil haos.
Kentaro Iwata, expert japonez: „Nu m-am temut niciodată că m-aș putea infecta cu Ebola, SARS sau holeră, pentru că știu cum să mă protejez, cum să-i protejez pe alții și cum ar putea fi ținută sub control infecția. Dar la bordul lui Diamond Princess am fost înspăimântat.”
Iar experții din Statele Unite, care au fost pe vas pentru a pregăti evacuarea pasagerilor americani, au spus că măsurile luate pentru a preveni infectarea cu Covid-19 „poate nu au fost suficiente".
Dacă pasagerii sunt pe cale să scape, nu la fel stau lucrurile cu membrii echipajului, între care se numără și români.
Yoshihide Suga, șef al Secretariatului Guvernului Japoniei: „Pe măsură ce sunt debarcati pasagerii, vom lua măsuri adecvate, de pildă, toți membrii echipajului vor fi ținuți sub observație medicală fiecare în cabina lui. În acest moment, nu are fiecare cabina lui, dar vor avea.”
De asemenea, și o parte a pasagerilor testați negativ de coronavirus, de pe un alt vas de croazieră, Westerdam, andocat în Cambodgia, pe care sunt și 16 români, au plecat de pe vapor.
Bărbat: „Zâmbesc, să fiu sincer. Mă îndrept spre buna și bătrâna Anglie."
Bărbat: „Îi mulțumesc guvernului din Cambodgia și oamenilor de aici. Au fost minunați.”
Câte spitale au fost improvizate în Wuhan
În altă ordine de idei, apar noi imagini din Wuhan, orașul de unde a pornit epidemia de coronavirus. Pentru că nu mai fac față numărului mare de bolnavi de coronavirus, chiar dacă au construit în timp record două spitale, autoritățile au transformat și o sală de sport în spital de campanie. Acesta este doar unul dintre cele 12 spitale improvizate în care sunt internați 20.000 de oameni.
Pacient: „Mâncarea este bună. Avem morcovi, fasole verde și țelină. Cred că dieta nutrițională de aici e destul de bună."
Pacient: „La început, erau foarte mulți pacienți cu probleme serioase și toți eram foarte deprimați și dezorientați. De asemenea, erau probleme cu livrările de alimente, cu distribuirea paturilor și cu tratamentele. Ulterior, cei cu probleme mai mici, ca mine, au început să dea o mână de ajutor."
În sala de sport transformată în spital sunt 800 de pacienți, care sunt îngrijiți de 700 de doctori și asistente medicale. De aici au fost externați până acum 136 de pacienți, care au fost declarați vindecați.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: CNN, Pro TV
Etichete: coronavirus, carantina, pasageri, pacienti, persoane infectate,
Dată publicare:
20-02-2020 08:18