Norvegia da voie copiilor sa aleaga singuri daca vor sa fie baieti sau fetite. "Intr-un pasaport sunt Adrian, in altul Anna"

Dată publicare: 27-09-2016 18:23
Dată actualizare: 30-09-2016 07:22


Dupa Malta, Norvegia a devenit a doua tara din Europa care le permite copiilor sa-si aleaga singuri genul, altfel zis sa decida daca se simt baieti ori fetite, indiferent de anatomia lor.

Trebuie doar sa completeze online un formular, iar dupa doua saptamani, solicitantii primesc un nou CNP. Majoritatea statelor occidentale impun o lunga perioada de consiliere, tratament hormonal si o sterilizare ireversibila, inainte de recunoasterea oficiala a noului gen.

La 10 ani, Anna Thulin-Myge, o fetita delicata, de un blond diafan, asteapta cu infrigurare un nou act de identitate, care sa stearga cu buretele faptul ca s-a nascut ...baiat. "Cand eram mica, ma imbracam in rochite si ma jucam cu papusi, m-am simtit fata dintotdeauna”, spune Anna

"Diferenta este ca in acest pasaport sunt....Adrian, sunt baiat, port haine de baiat si parul scurt, iar in celalalt sunt fata, am parul lung, haine de fata si ma chema Anna, dar apare litera M, de la gen masculin. Peste cateva saptamani voi primi unul nou, in care o sa apara litera F de la feminin".

Anna este unul dintre cei 9 copii norvegieni care au profitat deja de noua legislatie, ce permite copiilor sa se identifice drept baieti ori fete, incepand cu varsta de 6 ani, si cu acordul parintilor. Fara sa impuna proceduri chirurgicale si alte tratamente, procesul de schimbare a genului e la fel de simplu precum completarea unei declaratii de venit, se mandresc initiatorii.

Obiectiile bisericii au fost nesemnificative. Principala rezerva a venit din partea celor care se tem ca unii vor abuza de lege doar pentru a demonstra ceva.

Bogata si progresista, Norvegia este a patra tara europeana care nu mai solicita implicarea unui doctor in tranzitia de gen, dupa Malta, Irlanda si Danemarca. Doar Malta le permite asta si copiilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO