Noi mărturii importante în ancheta pentru destituirea lui Trump. Ce ţară ar fi ameninţat


Ultimul update: Marti 12 Noiembrie 2019 07:51
Data publicarii: Marti 12 Noiembrie 2019 07:21
Categorie: Stiri externe
Donald Trump - 2

Un oficial de la Pentagon a vorbit despre confuzia şi preocuparea apărute în aparatul de securitate naţională al SUA.

Asta după ce Casa Albă a blocat un ajutor către Ucraina fără explicaţii, potrivit unei mărturii date publicităţii luni de comisia de anchetă a Congresului în procedura de destituire a lui Donald Trump, relatează Reuters.

Mărturia Laurei Cooper, adjunctă a asistentului secretarului apărării, este ultima dintr-o serie făcută publică care dă în vileag maşinaţiunile interne ale administraţiei americane, în condiţiile în care Trump a insistat ca un ajutor de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina să fie blocat până când preşedintele Volodimir Zelenski nu anunţă public lansarea unei investigaţii asupra unuia dintre principalii rivali politici ai lui Trump, transmite Agerpres.

Comisia a dat publicităţii luni şi mărturiile lui Catherine Croft şi Christopher Anderson, ambii consilieri ai ambasadorului Kurt Volker pentru politică ucraineană.

Dezvăluirile sunt făcute publice cu două zile înainte ca ancheta pentru destituirea lui Trump a comisiilor abilitate din Camera Reprezentanţilor să intre într-o fază crucială, publică.

Primele audieri filmate din cadrul investigaţiei ar urma să aibă loc mai târziu în cursul săptămânii şi să se concentreze pe acuzaţiile că Trump a blocat în mod inadecvat bani pentru securitate ca pârghie pentru a face presiuni asupra Ucrainei pentru a-l investiga pe rivalul său politic Joe Biden.

Miercuri şi vineri, diplomaţii americani William Taylor, George Kent şi Marie Yovanovitch urmează să-şi prezinte în public preocupările, împărtăşite anterior în spatele uşilor închise, că Trump şi administraţia sa au încercat să lege ajutorul de securitate de investigaţiile care i-ar putea aduce un beneficiu în realegerea sa în 2020.

Audierea publică în faţa Comisiei de informaţii a Camerei Reprezentanţilor va fi transmisă în direct de numeroase canale şi reţele de televiziune prin cablu şi se aşteaptă să fie urmărite de milioane de oameni, în contextul în care democraţii încearcă să-şi alcătuiască dosarul pentru punerea sub acuzare a lui Trump.

Mărturia lui Cooper de la 23 octombrie a devenit scena unuia dintre cele mai explozive momente ale anchetei de până acum, după ce un grup de două duzini de congresmeni republicani au intrat în sala în care avea loc audierea. Criticii au denunţat acţiunile parlamentarilor, afirmând că luându-şi telefoanele în sala de audiere ei au compromis securitatea SUA.

În mărturia ei, Laura Cooper a descris în amănunt procesul de aprobare pentru suma de 391 de milioane de dolari reprezentând ajutor pentru Ucraina, inclusiv faptul că Pentagonul a stabilit faptul că Kievul a întrunit exigenţele anticorupţie pentru deblocarea fondurilor.

Trump şi unii dintre susţinătorii săi importanţi au argumentat că fondurile - aprobate de Congresul SUA pentru a sprijini lupta împotriva separatiştilor susţinuţi de Rusia în estul Uncrainei - au fost blocate de Trump pentru a face presiuni asupra guvernului lui Zelenski să combată corupţia, nu pentru a cere o investigaţie asupra lui Jor Biden şi a fiului său Hunter.

"Toţi şefii de rang înalt ai departamentelor care răspund de securitatea aveau opinia comună că această asistenţă era esenţială", a spus Cooper la audiere, potrivit stenogramei.

Cooper a mai afirmat că armata SUA era preocupată că blocarea asistenţei financiare a Washingtonului va face ca Ucrainei să-i fie mai greu să negocieze cu Moscova.

"Încearcă să negocieze o pace cu Rusia şi dacă sunt percepuţi drept slabi şi lipsiţi de sprijinul SUA pentru forţele lor armate va fi mult mai dificil pentru ei să negocieze o pace în termeni care să fie buni pentru Ucraina", a afirmat Laura Cooper.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

Tags: trump, informatii,

VIDEO PROTVPLUS.RO
Picanta Crina Abrudan a preparat cea mai iute zacuscă

11:13
Amalia Năstase, povestiri despre copilăria sa:"Vreau să fac și alte lucruri pe care până acum le-am crezut imposibile"

"Vreau să fac și alte lucruri pe care până acum le-am crezut imposibile"


15:45
Mădălina Lefter si Dragoș Moldovan vor canta alături de Tudor Chirila in semifinală:"De data aceasta presiunea este un pic mai mare."

05:42
Cum scapi de ridurile de pe gât, mâini și față

Întreținerea tenului este foarte importantă


15:45
Bogdan Dumitraș și Jasmina Răsădean, emoții înainte de a doua semifinală. Ce mesaj au pentru oamenii de acasă

05:06
Andi Țolea si Elena Ilie, pregătiri înainte de a doua semifinală. Ce părere au cei doi despre faptul că vor canta alături de Smiley la scena, vinerea aceasta.

03:10
Ce planuri au vedetele pentru anul 2020

Amalia Năstase: "Îmi propun să am mai multă încredere în mine"


03:46
Casă arsă, reconstruită de echipa "Las Fierbinți"

Echipa "Las Fierbinți" a strâns bani pentru materiale de construcții, muncitori


10:48
Importanța Vitaminei D în sezonul rece

Deficitul de vitamina D afectează sistemul imunitar


05:05
Adrian Enache și fiica lui, Diana Enache, la "ședința cu părinții"

09:33