Reacții dure ale liderilor lumii după ce Macron a declarat că NATO este "în moarte cerebrală"

Ultima actualizare: 08-11-2019 14:14

Alianţa Nord-Atlantică este "în moarte cerebrală", iar Europa "nu se mai poate baza pe Statele Unite pentru apărarea comună". Afirmaţiile şochează mai ales că vin de la preşedintele Franţei.

Comentariile președintelui Franței, într-un interviu pentru publicația The Economist, au provocat controverse. Și au atras critici - de la secretarul general al NATO, de la cancelarul Germaniei, dar și de la înalți oficiali de la Washington. "Alianța nord-atlantică rămâne importantă pentru noi" - a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo.

Macron a afirmat că el nu crede că preşedintele Trump este ferm ataşat principiului fundamental al NATO, potrivit căruia toatea statele Membre ale Alianţei trebuie să sară în apărarea unui stat membru al NATO dacă acesta este atacat.

America, spune Macron, dă semne că "ne întoarce spatele", iar Trump, insistă liderul de la Elysee, "nu împărtăşeşte ideea noastră a unui proiect european".

Keith Darden, profesor "American University": "Poţi doar să le spui europenilor că, de atâtea ori, nu au avut pe nimeni altcineva să-i apere, înainte ca ei să asculte - şi să realizeze - că de fapt nu au pe cine altcineva să se bazeze."

E drept, preşedintele Trump a tot avut reproşuri la adresa aliaţilor săi din NATO.

Reporter: Credeţi că Statele Unite trebuie să regândească implicarea în NATO?
Donald Trump: Da, pentru că ne costă prea mulţi bani. În primul rând, NATO este învechită. În al doilea rând, ţările NATO nu plătesc corect partea lor pentru apărarea comună. NATO nu ne-a tratat corect.

Totuşi după afirmaţiile intrigante ale preşedintelui Macron, au venit reacţii tranşante, chiar şi de la Washington. America vrea să acontinue cooperarea cu aliaţii din NATO în fata actualelor şi viitoarelor ameninţări - a declarat secretarul de stat Mike Pompeo, aflat în vizită în Germania.

Cancelarul Angela Merkel, a spus că preşedintele francez a folosit "cuvinte drastice, care nu reprezintă punctul său de vedere legat de colaborarea sub umbrelă NATO".

Heiko Maas, ministrul german de Externe: "Nu, nu cred că NATO este în moarte cerebrală. Cred cu fermitate în cooperare internaţională şi NATO este alianţa în care cooperăm în chestiuni de securitate."

Moscova a jubilat.

Heather Conley, Centrul de Studii Strategice și Internaționale: Comentariile lui Macron sunt ca "sunetul muzicii" în urechile Kremlinului. Sunt sigur că Russia Today, Sputnik şi alte canale ruseşti de propagandă vor folosi continuu afirmaţiile preşedintelui francez, pentru statele baltice, de exemplu. "Aţi auzit, NATO nu mai este credibilă, atunci de ce să vă bazaţi pe NATO?"

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO