Noi demonstraţii pro şi contra arestării președintelui sud-coreean demis Yoon Suk Yeol în urma unei prime tentative eşuate

proteste seul
AFP

Mii de sud-coreeni au ieşit pe străzile din Seul sâmbătă, într-un mediu politic din ce în ce mai haotic, la o zi după o încercare nereuşită de arestare a preşedintelui demis Yoon Suk Yeol.

Yoon Suk Yeol a fost acuzat de „rebeliune” pentru încercarea de a impune legea marţială la începutul lunii decembrie, scrie AFP.

Critici şi susţinători s-au adunat pe bulevardele din Capitală şi în faţa locuinţei lui Yoon, unii cerând arestarea acestuia, iar alţii solicitând anularea destituirii sale de către Adunarea Naţională.

"Dacă preşedintele Yoon este destituit şi Lee Jae-myung devine noul preşedinte, ţara noastră ar putea fi ameninţată cu „comunizarea” şi absorbţia de către Coreea de Nord (...). Nu pot lăsa să se întâmple asta", a declarat pentru AFP Jang Young-hoon, un pro-Yoon în vârstă de 30 de ani.

În partea opusă, cea mai mare confederaţie sindicală din Coreea de Sud (KCTU) a mărşăluit spre reşedinţa lui Yoon Suk Yeol, dar a fost blocată de poliţie, care a anunţat că doi membri au fost arestaţi şi mai mulţi răniţi.

Citește și
Vladimir Putin
Rusia și-a făcut plan de război cu două state. A făcut o listă cu 160 de ținte pe care să le lovească

Cu o zi înainte, soldaţii şi serviciile de securitate au blocat investigatorii care veniseră la domiciliul fostului procuror-vedetă, în vârstă de 64 de ani, pentru a-l ridica, operaţiunea lansată dimineaţa devreme fiind anulată după aproximativ şase ore de negocieri şi tensiuni fără rezultat.

Arestarea lui Yoon Suk Yeol ar fi prima a unui şef de stat în exerciţiu din istoria ţării, acesta rămânând preşedintele oficial până la confirmarea sau infirmarea destituirii sale de către Curtea Constituţională, adoptată de Parlament la 14 decembrie.

Suspendat din funcţie de atunci şi izolat la domiciliu, Yoon este acuzat că a zdruncinat tânăra democraţie sud-coreeană în noaptea de 3 spre 4 decembrie, proclamând surprinzător legea marţială, o lovitură de forţă care a reînviat amintirile dureroase ale dictaturii militare.

Cu toate acestea, într-un Parlament înconjurat de soldaţi, un număr suficient de deputaţi a reuşit să se adune pentru a vota o moţiune prin care se cerea ridicarea stării de urgenţă. Sub presiunea Adunării, a miilor de manifestanţi şi constrâns de Constituţie, Yoon Suk Yeol a fost nevoit să o abroge la câteva ore după ce a declarat-o.

Liderul nepopular care a fost deposedat de puteri este ţinta mai multor anchete, inclusiv a uneia pentru "rebeliune", o infracţiune pedepsită teoretic cu moartea.

Vineri, anchetatorii care centralizează investigaţiile asupra sa, deşi dispuneau de un mandat, au fost împiedicaţi de aproximativ 200 de soldaţi şi gărzi prezidenţiale. Aceştia au plecat cu mâinile goale în jurul orei 13.30 (04.30 GMT), sub privirile a sute de susţinători pro-Yoon.

"Au existat altercaţii fizice minore şi majore între cele două părţi", a declarat un oficial din cadrul Biroului de Investigare a Corupţiei (CIO).

Agenţia are timp până luni să execute mandatul de arestare emis de instanţe pentru a-l obliga pe Yoon să răspundă la întrebări cu privire la încercarea sa de a impune legea marţială.

Emiterea acestui document a fost deja o premieră pentru un preşedinte sud-coreean în funcţie.

Anchetatorii vor putea solicita unul nou în cazul în care primul expiră fără a fi aplicat.

De asemenea, ei i-au cerut preşedintelui interimar Choi Sang-mok să susţină mandatul actual, într-o declaraţie publicată sâmbătă.

La rândul său, Curtea Constituţională a stabilit data de 14 ianuarie pentru deschiderea procedurii de punere sub acuzare a lui Yoon Suk Yeol, care va continua fără el. Curtea urmează să se pronunţe până la jumătatea lunii iunie.

Până în prezent, Yoon a refuzat toate citaţiile în legătură cu lovitura sa de stat, iar gărzile sale au obstrucţionat în mod repetat percheziţiile, chiar dacă a fost emis un mandat.

Sâmbătă, doi dintre responsabilii cu protecţia sa au refuzat să se prezinte în faţa poliţiei, potrivit unui comunicat al serviciului prezidenţial de securitate transmis AFP, invocând caracterul "serios" al misiunii lor.

La rândul lor, avocaţii lui Yoon au condamnat tentativa de arestare ca fiind "ilegală" şi au promis că vor lua măsuri legale pentru a o contesta.

Preşedintele suspendat îşi apără în continuare decizia şoc de la începutul lunii decembrie, în ciuda perturbărilor politice grave pe care le-a provocat, deoarece primul preşedinte interimar a fost, de asemenea, demis înainte ca Choi Sang-mok să preia funcţia.

Într-o scrisoare distribuită miercuri susţinătorilor săi cei mai radicali în faţa casei sale, Yoon a promis să "lupte până la capăt", repetându-şi atacurile împotriva elementelor interne şi externe care "ameninţă" Coreea de Sud, pe care le făcuse deja la declararea legii marţiale.

În plină criză, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, este aşteptat să viziteze ţara luni pentru a se întâlni cu omologul său Cho Tae-yul şi a "reafirma alianţa de nezdruncinat" dintre Washington şi Seul, potrivit Departamentului de Stat al SUA. Discuţiile se vor axa, de asemenea, pe tulburările actuale şi pe ameninţarea la adresa securităţii reprezentată de Coreea de Nord vecină.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ofertă din Rusia pentru Adrian Mutu! Ce răspuns a dat
NEWS ALERT Ofertă din Rusia pentru Adrian Mutu! Ce răspuns a dat
Citește și...
Primele informații concrete despre prăbușirea avionului Jeju Air. Discuții între piloți, extrase din cutiile negre
Primele informații concrete despre prăbușirea avionului Jeju Air. Discuții între piloți, extrase din cutiile negre

Anchetatorii care lucrează la prăbuşirea avionului Jeju Air, care a provocat moartea a 179 de persoane în Coreea de Sud, au extras primele date din una dintre cutiile negre ale Boeingului 737-800, a anunţat, miercuri, un oficial guvernamental.

Rusia și-a făcut plan de război cu două state. A făcut o listă cu 160 de ținte pe care să le lovească
Rusia și-a făcut plan de război cu două state. A făcut o listă cu 160 de ținte pe care să le lovească

Armata Rusiei a pregătit liste detaliate cu ținte pentru un potențial război cu Japonia și Coreea de Sud, care includeau centrale nucleare și alte infrastructuri civile, conform unor documente secrete din 2013-2014 consultate de Financial Times.

Statul democratic care își arestează președintele, după ce a luat o decizie care a șocat întreaga țară
Statul democratic care își arestează președintele, după ce a luat o decizie care a șocat întreaga țară

O instanţă din Coreea de Sud a emis marţi un mandat de arestare pe numele preşedintelui suspendat, Yoon Suk Yeol, forţându-l să se prezinte în faţa anchetatorilor care doresc să îl interogheze pentru încercarea eşuată de a impune legea marţială.

Recomandări
Cătălin Drulă: ”Așa arată o democrație suspendată, condusă de un regim eșuat. N-au înțeles nimic”
Cătălin Drulă: ”Așa arată o democrație suspendată, condusă de un regim eșuat. N-au înțeles nimic”

Fostul președinte al USR, Cătălin Drulă, lansează acuzații dure la adresa Guvernului PSD-PNL, susținând că ”România nu mai este o țară cu democrație funcțională”.  

Sunt tot mai multe cazuri de gripă. Medicii din România se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor
Sunt tot mai multe cazuri de gripă. Medicii din România se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor

Cazurile de gripă și viroze respiratorii la copii sunt tot mai multe în fiecare săptămână. În spitalele de pediatrie cu greu se mai găsesc locuri pentru pacienți, iar medicii se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor.

Sebastian Stan a câștigat Globul de Aur cu „A Different Man”. Cuvinte emoționante pentru țara noastră: „România, te iubesc!
Sebastian Stan a câștigat Globul de Aur cu „A Different Man”. Cuvinte emoționante pentru țara noastră: „România, te iubesc!"

Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat duminică seară, în cadrul celei de a 82-a ediţii a Globurilor de Aur, premiul pentru cel mai bun actor într-un film de comedie /musical.