Netanyahu, în Congresul SUA: „Israelul nu încearcă să reocupe Gaza”. Ce planuri are premierul israelian. VIDEO

Netanyahu
Profimedia

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a împărtăşit miercuri în faţa Congresului american "viziunea sa pentru Gaza", declarând că "demilitarizarea şi deradicalizarea" teritoriului ar putea "conduce la un viitor de securitate şi pace", relatează AFP.

"În ziua în care vom învinge Hamas, o nouă Gaza va putea vedea lumina zilei", a spus el, solicitând un ajutor militar Washingtonului pentru "accelerarea încheierii războiului".

"Gaza trebuie să aibă o administraţie civilă condusă de palestinieni care nu caută să distrugă Israelul", a subliniat premierul Netanyahu.

"Israelul nu încearcă să reocupe Gaza. Dar într-un viitor apropiat va trebui să menţinem un control de securitate preponderent pentru a preveni reapariţia violenţei şi pentru a ne asigura că Gaza nu va mai reprezenta niciodată o ameninţare pentru Israel", a spus el.

Citește și
Benjamin Netanyahu
Hamas: Discursul lui Benjamin Netanyahu în faţa Congresului american induce "în eroare"
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Netanyahu: ''Victoria'' Israelului va fi şi cea a SUA

"Victoria" Israelului va fi şi cea a Statelor Unite, a declarat miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu în faţa unui Congres american divizat, cerând celor două ţări "să rămână unite" după mai bine de nouă luni de război în Fâşia Gaza, relatează AFP.

"Pentru ca forţele civilizaţiei să triumfe, America şi Israelul trebuie să rămână unite", a afirmat el în Camera Reprezentanţilor, în aplauzele puternice ale aleşilor republicani.

"În Orientul Mijlociu, axa terorii Iranului provoacă Statele Unite, Israelul şi pe prietenii noştri arabi. Aceasta nu este o ciocnire de civilizaţii, ci o ciocnire între barbarie şi civilizaţie", a adăugat Netanyahu.

El a cerut Statelor Unite să elibereze un nou ajutor militar pentru Israel, a vorbit despre o Gaza demilitarizată şi "deradicalizată" după război şi s-a declarat "încrezător" în rezultatul negocierilor pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas.

"Sunt convins că aceste eforturi pot fi încununate cu succes", a spus liderul israelian, salutând eforturile preşedintelui Biden "pentru eforturile sale neobosite" în favoarea ostaticilor.

"Victoria" Israelului va fi, de asemenea, o victorie pentru Statele Unite, a dat asigurări premierul israelian. "Nu ne protejăm doar pe noi înşine. Vă protejăm... Inamicii noştri sunt inamicii voştri, lupta noastră este lupta voastră, iar victoria noastră va fi victoria voastră", a subliniat responsabilul israelian.

Este a patra oara - un record pentru un lider străin - când Netanyahu se adresează Congresului, o onoare rezervată în general liderilor într-o vizită de stat.

Premierul israelian se va întâlni joi cu preşedintele Biden pentru a discuta despre "situaţia din Gaza", "progresele realizate în vederea unei încetări a focului" şi "un acord privind eliberarea ostaticilor", potrivit Casei Albe.

Kamala Harris, care nu a asistat la discursul său din cauza unei deplasări deja planificate, va discuta separat cu liderul israelian joi.

Netanyahu se va deplasa vineri la reşedinţa Mar-a-Lago din Florida, la invitaţia lui Donald Trump, cei doi lideri afirmând că se înţeleg foarte bine.

Vizita premierului israelian, care a sosit luni la Washington, provoacă însă furori în plină efervescenţă politică în Statele Unite odată cu retragerea lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă.

În 2005, Israelul s-a retras unilateral din Fâşia Gaza, evacuând coloniile evreieşti din acest teritoriu palestinian, asupra căruia Hamas a preluat controlul doi ani mai târziu.

La 7 octombrie, comandouri ale Hamas infiltrate din Gaza în sudul Israelului au lansat un atac care a dus la moartea a 1.197 de persoane, în principal civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale israeliene. Din cele 251 de persoane răpite atunci, 116 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 44 au murit, potrivit armatei.

Ca răspuns, Israelul a lansat o campanie aeriană şi apoi terestră împotriva teritoriului sărac şi suprapopulat, operaţiune care s-a soldat până acum cu 39.145 de morţi, în majoritate civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii din guvernul condus de Hamas.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Proteste la Tel Aviv. Familiile ostaticilor şi-au strigat furia în timp ce Netanyahu îşi ţinea discursul în Congresul SUA
Proteste la Tel Aviv. Familiile ostaticilor şi-au strigat furia în timp ce Netanyahu îşi ţinea discursul în Congresul SUA

Purtând steaguri israeliene şi afişe cu fotografii ale ostaticilor reţinuţi în Fâşia Gaza, sute de persoane au mărşăluit miercuri seara la Tel Aviv pentru a cere o încetare a focului, chiar în timp ce premierul Netanyahu se adresa Congresului SUA.

Hamas: Discursul lui Benjamin Netanyahu în faţa Congresului american induce
Hamas: Discursul lui Benjamin Netanyahu în faţa Congresului american induce "în eroare"

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a denunţat miercuri discursul rostit de premierul israelian Benjamin Netanyahu în faţa Congresului american, care, potrivit mişcării, a indus "în eroare" comunitatea internaţională, relatează AFP.

Premierul Israelului îi numește pe protestatarii pro-palestinieni „idioţii utili ai Iranului
Premierul Israelului îi numește pe protestatarii pro-palestinieni „idioţii utili ai Iranului"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a numit pe protestatarii anti-război "idioţii utili ai Iranului" în timpul discursului său rostit miercuri în faţa Congresului SUA, relatează CNN.

 

Trump se va întâlni cu premierul israelian în Florida:
Trump se va întâlni cu premierul israelian în Florida: "Aştept cu nerăbdare să-l primesc pe Bibi Netanyahu la Mar-a-Lago”

Donald Trump a anunţat marţi că se va întâlni vineri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la reşedinţa sa Mar-a-Lago din Florida, în marja vizitei oficiale a premierului la Washington, relatează AFP şi Reuters.

Donald Trump îl primește pe Bibi Netanyahu în Florida. Vrea să aplice programul „Pace prin forță”
Donald Trump îl primește pe Bibi Netanyahu în Florida. Vrea să aplice programul „Pace prin forță”

Donald Trump se va întâlni vineri cu Benjamin Netanyahu, premierul israelian pe care îl va primi la reşedinţa sa Mar-a-Lago din Florida. Trump vrea să impună programul „Pace prin forță” atât în Gaza, cât și în Ucraina.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.