Netanyahu e acuzat de sabotaj chiar de familiile ostaticilor din Fâșia Gaza
Forumul Familiilor Ostaticilor, o asociaţie israeliană ce reprezintă rudele persoanelor aflate în captivitate în Gaza, a denunţat joi ceea ce a numit ''sabotarea'' eforturilor pentru eliberarea celor dragi, acuzându-l pe Netanyahu, scrie AFP.
''Această manieră de a tărăgăna lucrurile este un sabotaj deliberat contra negocierilor menite să ni-i aducă înapoi pe cei dragi. Acest fapt pune în pericol negocierile şi dovedeşte un grav eşec moral'', a scris Forumul Familiilor Ostaticilor într-un comunicat, cu referire la tratativele indirecte între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas.
Discuţiile pentru o încetare a focului însoţită de o eliberare de ostatici, prevăzute pentru joi în Qatar şi implicând Israelul, au fost amânate pentru săptămâna viitoare, potrivit unei surse apropiate acestui dosar care nu a precizat motivul amânării.
Conflictul dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, intrat joi în a 293-a zi, a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie anul trecut de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când 1.197 de persoane au fost ucise, în cea mai mare parte civili. Alte 251 de persoane au fost răpite de Hamas în acea zi şi duse în Fâşia Gaza.
Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră amplă, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit autorităţilor din Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat, până joi la prânz, cu 39.175 de morţi (dintre care 30 în ultimele 24 de ore) şi 90.403 de răniţi în rândul palestinienilor.
Dintre cele 251 de persoane răpite în timpul atacului Hamas din 7 octombrie, 111 încă sunt captive în Gaza. Armata israeliană a declarat că 39 din aceşti 111 ostatici ar fi deja decedaţi.
Qatar, Egipt şi SUA depun de mai multe luni eforturi discrete pentru a negocia o încetare a focului în războiul dintre Israel şi Hamas, însoţită de o eliberare de ostatici aflaţi în Fâşia Gaza şi de deţinuţi palestinieni din penitenciare israeliene.
Cuvântul ''acord'' nu a fost pronunţat nici măcar o singură dată de premierul israelian Netanyahu în discursul său de 50 de minute prezentat în Congresul SUA, la Washington, unde reprezentanţii familiilor ostaticilor au cerut o ''întâlnire urgentă'' cu negociatorii israelieni.