NATO a aprobat planul de apărare pentru statele baltice și Polonia în cazul unui atac al Rusiei


Ultimul update: Miercuri 04 Decembrie 2019 16:15
Data publicarii: Miercuri 04 Decembrie 2019 15:56
Categorie: Stiri externe
Summit NATO, Stoltenberg

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acceptat să susţină planul de apărare al NATO pentru Polonia şi statele baltice, pe care anterior ameninţase că-l va bloca în urma dezacordurilor privind Siria.

Anunțul a fost făcut de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, la summitul NATO din Londra, conform Agerpres.

„Am convenit asupra unui plan defensiv actualizat pentru statele baltice şi Polonia”, a declarat Stoltenberg la o conferinţă de presă, confirmând că Turcia nu va mai bloca acest plan.

Şi şeful statului lituanian a salutat aprobarea acestui plan.

„Este un mare succes nu doar pentru ţara noastră, ci şi pentru întreaga regiune, pentru că el asigură securitatea cetăţenilor noştri”, a spus preşedintele Gitanas Nauseda.

Planul defensiv elaborat de NATO are în vedere prevenirea unui atac al Rusiei asupra Poloniei şi celor trei state baltice (Lituania, Letonia şi Estonia).

Turcia ameninţase anterior că va respinge planul de apărare al NATO pentru Polonia şi ţările baltice în urma refuzului Alianţei de a recunoaşte miliţiile kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG) ca fiind o grupare teroristă din cauza legăturilor acestora cu gherila kurdă activă în Turcia, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În declaraţia dată presei, Stoltenberg a menţionat că la acest summit nu s-a discutat despre cum ar trebui să califice NATO miliţiile YPG.

Liderii statelor membre reafirmă clauza apărării colective

Liderii statelor membre ale NATO, reuniţi la Londra, au adoptat miercuri la finalul summitului de marcare a 70 de ani de la crearea organizaţiei o declaraţie comună în care exprimă „solidaritatea, unitatea şi coeziunea” ţărilor lor şi recunosc, pentru prima dată, creşterea puterii Chinei drept o „provocare”.

Textul declaraţiei arată că acţiunile agresive” ale Rusiei constituie o ameninţare pentru securitatea euro-atlantică şi dă noi asigurări că NATO este o alianţă exclusiv defensivă, care „nu reprezintă o ameninţare pentru nicio ţară”.

Liderii ţărilor aliate reafirmă „consolidarea punţii transatlantice” între Europa şi America de Nord şi clauza apărării colective din Tratatul Nord-Atlantic potrivit căreia un atac împotriva unui stat membru al NATO este considerat drept un atac împotriva tuturor ţărilor membre ale Alianţei.

De asemenea, declaraţia cuprinde invitaţia adresată secretarului general al NATO de a începe un proces de reflecţie cu privire la viitorul Alianţei Nord-Atlantice.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO