Cum s-a desfășurat prima zi a summitului NATO. Decizii istorice, conflicte și banchete

×
Codul embed a fost copiat

NATO serbează împlinirea a 70 de ani printr-un summit extraordinar la Londra. Organizată pentru a sublinia forța NATO și solidaritatea dintre aliați, întâlnirea a fost umbrită de tensiunile dintre Paris şi Ankara, doi membri cheie.

Înainte de începutul summitului, Donald Trump a avut un dejun de lucru cu șefii de stat și de guvern din România, Estonia, Grecia, Letonia, Polonia, Lituania, Bulgaria şi Marea Britanie. Marți seară, liderii au fost primiţi la Palatul Buckingham de regina Elisabeta a II-a, care a oferit o recepție.

După al Doilea Război Mondial, trecând prin Războiul Rece și până la războiul împotriva terorismului, NATO a fost mereu piatra de temelie a păcii globale. Însă, la reuniunea aniversară găzduită de Londra, tensiunile interne sunt mai puternice ca oricând.

Macron și Erdogan schimbă declarații tăioase, la limita insultei, iar președintele american nu ratează nicio ocazie să le amintească țărilor membre de cotizații.

Summitul NATO are loc marți și miercuri, la Londra.

Citește și
Macron
Tensiuni între Trump și Macron. „A fost insultător și lipsit de respect”

Donald Trump dorește mai mulți bani pentru Apărare

 

În timp ce preşedintele american a insistat din nou ca aliaţii să contribuie financiar mai mult pentru apărare, menţionând că va aborda acest subiect şi cu cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez a subliniat că nu trebuie să se vorbească „doar despre bani”, ci şi despre o „strategie clară” asupra a ceea ce trebuie să fie NATO.

NATO va face referire la China în declarația finală de miercuri

 

Alianţa Nord-Atlantică va face referire, pentru prima dată în istoria sa, la provocările reprezentate de China, în declaraţia finală a liderilor statelor membre ce va fi adoptată miercuri, la finalul Summitului de la Londra, transmite dpa.

„Recunoaştem că influenţa crescândă şi politicile internaţionale ale Chinei prezintă atât oportunităţi, cât şi provocări pe care trebuie să le tratăm împreună ca alianţă”, indică proiectul declaraţiei liderilor celor 29 de state membre ale NATO.

„Am recunoscut acum, desigur, că ascensiunea Chinei are pentru toţi aliaţii implicaţii privind securitatea”, a susţinut secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, înaintea summitului.

El se referă la rachetele cu rază lungă de acţiune şi la rolul Chinei în regiunea Arctică, în Africa şi în investiţiile în infrastructura europeană.

„China are al doilea cel mai mare buget al apărării din lume”, explică Stoltenberg, care adaugă că obiectivul „nu este de a crea un nou adversar, ci doar de a analiza, a înţelege şi apoi a răspunde într-o manieră echilibrată provocărilor pe care China le ridică”.

Macron, Merkel și Johnson- întrevedere „utilă” cu Erdogan

 

Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Boris Johnson au avut o întrevedere „utilă” de aproape o oră, marţi, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, fără a reuşi totuşi să înlăture „toate ambiguităţile”, potrivit preşedintelui francez, informează AFP.

Această reuniune, organizată la Londra înainte de începerea summitului NATO, a fost „bună şi substanţială”, a declarat Merkel. Însă, aceasta „nu poate fi decât începutul unei discuţii mai lungi, pentru că timpul a fost prea limitat”, a adăugat ea. O nouă reuniune în acest format ar putea avea loc în februarie, potrivit cancelarului german.

Emmanuel Macron a subliniat că cei patru lideri de stat şi-au exprimat „dorinţa clară de a spune că prioritatea este lupta împotriva Daesh (Stat Islamic) şi a terorismului în regiune”.

Însă „toate clarificările nu au fost obţinute şi toate ambiguităţile nu au fost înlăturate”, a adăugat preşedintele francez, criticat de omologul său turc, care i-a cerut să-şi „examineze mai întâi propria moarte cerebrală”.

Cu Turcia, „există dezacorduri, alegeri care nu sunt aceleaşi, însă există necesitatea de a avansa”, a explicat Macron.

Iohannis a participat la recepția organizată de Regina Elisabeta a II-a

 

Președintele Klaus Iohannis a participat marți la recepția oferită de către Regina Elisabeta a II-a în onoarea șefilor de stat și de guvern care participă la Reuniunea NATO din Londra.

Evenimentul, a cărui gazdă a fost Regina Elisabeta, a fost organizat la Palatul Buckingham.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuţie cu omologul american, Donald Trump, la recepţia oferită în onoarea şefilor de stat şi de guvern participanţi la reuniunea NATO.

Iohannis a participat la un dejun de lucru cu Trump şi mai mulţi lideri

 

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la un dejun de lucru alături de preşedintele SUA, Donald Trump, şi liderii din Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Grecia, Bulgaria şi Marea Britanie, prezenţi la Londra la Summitul NATO.

În cursul zilei de miercuri, şeful statului român va participa la reuniunea NATO la nivel înalt, unde va fi adoptată o declaraţie publică succintă, cu caracter strategic, care va acoperi principale progrese şi preocupări la nivel aliat. De asemenea, liderii aliaţi vor aproba un pachet de documente pe teme relevante pentru rolul NATO în actualul context internaţional.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Ucraina vrea să obțină un „Ruxit” după Summitul NATO. Anunțul lui Zelenski
Ucraina vrea să obțină un „Ruxit” după Summitul NATO. Anunțul lui Zelenski

Ministrul de externe ucrainean, Volodimir Pristaiko, speră ca în discuţiile pe care le va avea cu ocazia summitului NATO de la Londra să poată obţine sprijin din partea ţărilor membre ale Alianţei pentru rezolvarea conflictului din Donbas.

Tensiuni între Trump și Macron. „A fost insultător și lipsit de respect”
Tensiuni între Trump și Macron. „A fost insultător și lipsit de respect”

Preşedintele american Donald Trump a calificat marţi drept 'foarte insultătoare' remarca preşedintelui francez Emmanuel Macron că NATO ar fi în 'moarte cerebrală' şi şi-a exprimat intenţia de a discuta cu acesta cu prilejul summitului NATO.

Erdogan: Turcia va bloca planul NATO privind apărarea ţărilor baltice în lipsa sprijinului împotriva kurzilor
Erdogan: Turcia va bloca planul NATO privind apărarea ţărilor baltice în lipsa sprijinului împotriva kurzilor

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat, marţi, că va continua să blocheze planul NATO cu privire la apărarea ţărilor baltice şi a Poloniei dacă Alianţa nu recunoaşte ca „teroristă” o miliţie kurdă, informează AFP şi Reuters.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.