Când ar putea veni Donald Trump în România. Anunțul făcut de Iohannis de la Summitul NATO


Ultimul update: Miercuri 04 Decembrie 2019 16:14
Data publicarii: Miercuri 04 Decembrie 2019 13:17
Categorie: Stiri externe
Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 4 decembrie la Watford (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord), declarații de presă înaintea participării la Summitul NATO.

În galeria foto a articolului găsiți mai multe imagini din cadrul Summit-ului NATO la care a participat și președintele României, Klaus Iohannis.

Potrivit site-ului Administrației Prezidențiale, în cadrul declarațiilor de presă, Klaus Iohannis a purtat următorul dialog cu jurnaliștii:

Klaus Iohannis: „Bună ziua! Bine ați venit sau bine v-am găsit! Începem astăzi un Summit NATO foarte important. Este un Summit care se ține cu ocazia a 70 de ani de NATO, dar pe lângă asta avem câteva chestiuni importante de discutat și sunt convins că vom avea discuții foarte bune. După părerea mea, aici sunt două teme care vor domina această întâlnire: prima este cea legată de așa-numitul burden sharing, deci contribuția fiecărui stat pentru Apărare, și aici România stă foarte bine, lucru pe care îl voi sublinia în alocuțiunea mea”.

„A doua chestiune este legată de o discuție despre viitorul NATO, deci care ar fi o strategie pe termen mediu sau lung pentru NATO. Aici noi suntem de părere că e bine să începem o discuție, un proces de reflecție, cum se numește, dar sub conducerea Secretarului General şi cred că, în final, asta va fi concluzia zilei de astăzi. Deci, discuții așezate și cred că foarte bune vom avea”, a adăugat Iohannis.

Jurnalist: „Domnule Președinte, cum intenționați să puneți pe agendă Marea Neagră - știu că ați discutat în acest sens - și la pachet, poate, și cu ce se va întâmpla cu privire la Comandamentul multinațional la nivel de corp de armată, care a fost acceptat la Bruxelles? La ce ne putem aștepta?”

Klaus Iohannis: „În ce privește Regiunea Mării Negre, care pentru noi este vitală, voi sublinia importanța acestei regiuni pentru NATO și cred că voi găsi multă deschidere, fiindcă, tot la inițiativa noastră, întreaga Regiune a fost inclusă într-o strategie NATO, special dedicată Regiunii Mării Negre și aici vom continua cu succes. Iar în ce privește Comandamentul de corp de armată, în principiu, la nivel militar, această ofertă a României, fiindcă despre asta vorbim, a fost acceptată, dar, sigur, procesul de decizie încă nu este finalizat și continuă. Noi suntem optimiști.”

Jurnalist: „Și o întrebare ce ține de procesul de reflecție. Veți propune, din partea României, ca la finalul acestui proces de reflecție poate să ajungem la o revizuire a conceptului strategic al NATO?”

Klaus Iohannis: „Procesul de reflecție asta urmărește: să găsim împreună strategia cea mai bună pentru NATO pe termen mediu și lung și România este foarte hotărâtă să se implice mult în această discuție.”

Jurnalist: „Participați la un dejun de lucru cu Președintele Statelor Unite și cu liderii țărilor din Europa care alocă 2% din PIB. Este un nou semnal tras de Donald Trump către cei care nu alocă acest 2% din PIB?

Klaus Iohannis:Este cu siguranță și asta, dar cred că este un semnal destul de clar de apreciere pentru cei care alocă 2% pentru Apărare, cel puțin așa am înțeles noi această abordare și, cu siguranță, va fi o discuție foarte bună și în acest cerc, din păcate destul de mic. Suntem un grup relativ mic de țări care alocă efectiv deja 2% pentru Apărare.”

Jurnalist: „V-aţi întâlnit şi ieri cu Donald Trump, vă întâlniţi şi astăzi. Reiteraţi invitaţia de a vizita România?”

Klaus Iohannis: „Da, cu siguranță. Şi sunt, ca să spun așa, mulțumit că avem aceste ocazii de a discuta, și formal, dar și informal, cum am avut ocazia aseară la recepția de la Palatul Buckingham.”

Jurnalist: „Un orizont de timp? Am putea să ne aşteptăm la o dată, la un an când Donald Trump va veni în România?”

Klaus Iohannis: „Acum trebuie să vedem lucrurile cu pragmatism. Președintele Trump practic este în campanie electorală și nu cred că putem să ne așteptăm la o vizită în România înainte de alegerile din Statele Unite, dar probabil după.”

Donald Trump, ironizat de liderii lumii la Summit-ul NATO. VIDEO cu discuțiile
Klaus Iohannis discută cu Donald Trump la summit-ul NATO și îl va invita în România
Cum s-a desfășurat prima zi a summitului NATO. Decizii istorice, conflicte și banchete
FULLSCREEN
Când ar putea veni Donald Trump în România. Anunțul făcut de Iohannis de la Summitul NATO
  • /

Sursa: Presidency.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO