Nadia Murad si Lamiya Aji Bashar, tinerele rapite de ISIS si transformate in sclave sexuale, au primit Premiul Saharov
Laureatele din 2016 ale Premiului Saharov pentru libertatea de gandire, acordat de Parlamentul European, sunt femeile yazidi Nadia Murad si Lamiya Aji Bashar.
Festivitatea de premiere va avea la Strasbourg, pe 14 decembrie.
'Prin acordarea Premiului Saharov Nadiei Murad si Lamiyei Aji Bashar am demonstrat ca lupta lor nu a fost in zadar si ca suntem pregatiti sa le ajutam in lupta lor impotriva greutatilor si brutalitatii acestui asa-numit Stat Islamic la care atat de multi oameni sunt inca expusi', a spus presedintele PE, Martin Schulz, in fata eurodeputatilor reuniti in sesiune plenara. 'Au reusit sa fuga, sa scape in Europa si sa gaseasca adapost aici", a adaugat Schulz, anuntand numele celor doua laureate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nadia Murad si Lamiya Aji Bashar militeaza pentru comunitatea yazidi si femeile afectate de violenta sexuala a campaniei SI. Sunt din Kocho, unul dintre satele de langa Sinjar (in Irak) masacrate de Stat Islamic in vara anului 2014. Ele se numara printre miile de fete si femei yazidi rapite de militantii SI si supuse sclaviei sexuale.
La 3 august 2014, SI a ucis toti barbatii din satul Kocho. Dupa masacru, femeile si copiii au fost luati ca sclavi: toate tinerele, printre care s-au numarat si cele doua laureate ale Premiului Saharov si surorile lor, au fost rapite, cumparate si vandute de mai multe ori si exploatate ca sclave sexuale.
In noiembrie 2014, Nadia Murad a reusit sa fuga cu ajutorul unei familii din vecini, care a scos-o pe ascuns din zona controlata de SI, permitandu-i sa ajunga intr-o tabara de refugiati din nordul Irakului si, ulterior, in Germania. Un an mai tarziu, in decembrie 2015, Nadia Murad a luat cuvantul in cadrul primei sedinte a Consiliului de Securitate al ONU dedicate traficului de fiinte umane, cu un discurs emotionant in care si-a descris experienta. in septembrie 2016, a devenit prima ambasadoare a bunavointei a Biroului ONU pentru Droguri si Criminalitate (UNODC) pentru demnitatea supravietuitorilor traficului cu fiinte umane, iar de atunci participa la initiative mondiale si locale de sensibilizare cu privire la situatia critica a nenumaratelor victime ale traficului de fiinte umane.
Lamiya Aji Bashar a incercat sa fuga de mai multe ori si a reusit, in cele din urma, sa evadeze cu ajutorul familiei, care a platit traficanti locali. Pe cand incerca sa treaca frontiera kurda, pentru a ajunge pe teritoriul controlat de guvernul irakian, urmarita fiind de militanti ai SI, in calea lor a explodat o mina, ucigand doua dintre persoanele care o insoteau si ranind-o grav si pe ea. in urma accidentului, Lamiya Aji Bashar si-a pierdut aproape complet vederea. Din fericire, a reusit sa scape si a fost in cele din urma trimisa la tratament in Germania.
Premiul Saharov pentru libertatea de gandire este acordat de Parlamentul European in fiecare an. Onoreaza persoane si organizatii care apara drepturile omului si libertatile fundamentale. Premiul este insotit de suma de 50.000 de euro. Anul trecut, laureat a fost Raif Badawi. Nominalizarile pentru Premiul Saharov se pot face de grupurile politice sau un grup de cel putin 40 de eurodeputati. Comisiile pentru afaceri externe si dezvoltare aleg prin vot trei finalisti, iar mai tarziu, castigatorul este ales de conferinta presedintilor, ce reuneste pe presedintele PE si liderii grupurilor politice.