Motivul pentru care locuitorii unui oraș vor ca lacul Erie să capete statut de persoană

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Marti 19 Februarie 2019 17:38
Data publicarii: Marti 19 Februarie 2019 16:46
Categorie: Internaţional
Poluare Lacul Erie

Rezidenții orașului american Toledo vor ca lacul Erie să capete statut de persoană. Este vorba despre o inițiativă legislativă care le va permite cetățenilor să dea în judecată pe oricine poluează lacul, în interesul acestuia.

Pentru locuitorii acestui oraș din statul Ohio, lacul Erie este principala sursă de apă potabilă. În luna august a anului 2014, însă, în apă a apărut o mare cantitate de alge, cauzate parțial sulful provenit de la fermele din apropiere. Astfel, apa lacului a fost contaminată cu o bacterie periculoasă care a determinat autoritățile să emită o alertă privind folosirea apei potabile de către copii, adulți și femei însărcinate.

Afectată de interdicția care a durat o săptămână a fost și Crystal Jankowski, care la acel moment era într-un stadiu avansat al sarcinii. Din cauza situației, ea nu a putut nici măcar să facă duș folosind apa potabilă, deși afară era o vreme caniculară.

„Ginecologul meu mi-a spus: „Nu te atinge de apă, pentru că tu și copilul tău ați putea să vă îmbolnăviți grav.” Asta chiar m-a speriat. Mulți din comunitate au realizat atunci că trebuie să facem ceva”, a povestit femeia, care lucrează ca designer grafic.

Astfel, ca urmare a inițiativei lor, cetățenii urmează să decidă în 26 februarie dacă lacul Erie ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi legale precum o persoană sau o corporație.

Potrivit The Guardian, în Statele Unite au mai existat orașe și localități care au făcut demersuri legale împotriva poluării, însă niciun stat sau oraș american nu a încercat să obțină un statul legal pentru un lac de o asemenea amploare sau pentru vreo altă formă geografică.

Intitulată „Declarația Drepturilor Lacului Erie”, legea ar conferi lacului statul de persoană, iar cetățenii ar deveni gardienii legali ai acestuia. Dacă va fi aprobată, cetățenii vor putea da în judecată pe oricine poluează lacul în numele acestuia, iar dacă judecătorii îi vor găsi vinovați pe poluatori, atunci aceștia vor fi sancționați.

„În Toledo, ne-am pierdut încrederea în actualul mecanism de putere și am decis să facem ceva. Am decis că este responsabilitatea noastră personală să luăm mpsuri și să ne asigurăm că trăim în apropierea unui lac curat și sănătos”, a spus Bryan Twitchell, profesor în Toledo.

The Guardian notează că inițiativa legislativă nu a întâmpinat opoziție întrucât autoritățile locale încep să vadă marile lacuri ca fiind importante. De exemplu, anul trecut Administrația Trump a vrut să reducă suma de 300 de milioane de dolari acordată Inițiativei pentru Restaurarea Marilor Lacuri, însă propunerea a întâmpinat opoziție atât din partea republicanilor, cât și a democraților din congres.

Departamentul pentru Agricultură din Ohio, însă, se opune demersului legislativ, motivând că practicile din agricultură trebuie să aibă la bază știința, nu voturile cetățenilor, iar că multe companii ar putea fi fi supuse unor „proceduri legale scumpe și deloc necesare.”

„Este un subiect complex. Dacă spui că nu e o idee bună și că va da multe bătăi de cap, vei fi portretizat ca fiind împotriva protejării mediului și a lacului Erie”, a declarat Yvone lesicko, vicepreședinte al departamentului de politici publice din cadrul Biroului pentru Agricultură din Ohio.

Problema esențială este ce va urma dacă această lege va fi adoptată, notează The Guardian, în condițiile în care lacul Erie măsoară 388 km lungime, de la vest la est, pe 92 km de la nord la sud, se întinde pe 25 700 km² și prezintă 1.377 km de maluri, de-a lungul a patru state americane și fiind împărțit de două țări. Lacul este o sursă de apă potabilă pentru 11 milioane de persoane.

„Oamenii din Toledo au realizat de mult că apa și sănătatea lor sunt în pericol din cauza poluării care afectează lacul. De-a lungul anilor, ei au cerut să se ia măsuri, însă asta nu s-a întâmplat, așa că au decis să acționeze pe cont propriu. Dacă inițiativa va fi aprobată, vor apărea multe probleme. Autoritatea sa va fi contestată, grupuri politice și diverse afaceri se vor lupta să îli protejeze intresele și să nu fie trași la răspundere pentru impactul pe care îl au aspura mediului”, a spus procurorul Terry Lodge.

Demersuri similare au fost făcute în trecut și în alte țări, dar nu a fost vorba de un ecosistem de amploarea lacului Erie. În 2014, Noua Zeelandă a acordat statut de persoană pădurii Te Uruwera, iar în 2017 o instanță din India a acordat statul de persoană fluviilor Gange și Yamuna.

„Trebuie să creăm o nouă paradigmă legală pentru a putea proteja zone cum ar fi Marea Barieră de Corali. Inițatorii Declarației Drepturilor Lacului Erie din Toledo sunt de acord cu noi, considerând că actualele legi nu sunt suficiente pentru protejarea lacului”, a declarat Michelle Maloney, de la Alianța Legilor Pământului Australian.

În Statele Unite, tribul Ponca din Oklahoma a fost primul trib nativ-american care a recunoscut drepturile naturii într-o lege adoptată în 2017. Astfel, liderii Ponca s-au declarat „încântați” de demersul din Ohio.

„Trebuie să reparăm tot răul făcut, mobilizând oamenii. Inițiativa cetățenilor din Toledo ne motivează, dându-ne speranța că și oamenii din alte țări vor proceda la fel”, a declarat Casey Camp-Horinek, reprezentantă a tribului Ponka și actriță.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Cât de poluat e aerul din Capitală? Aplicația care arată în timp real zonele periculoase
Cât de poluat e aerul din Capitală? Aplicația care arată în timp real zonele periculoase
FULLSCREEN
Motivul pentru care locuitorii unui oraș vor ca lacul Erie să capete statut de persoană
  • /

Sursa: The Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Mira, proapăt trezită din visul american
Mira, show La Măruță!

03:25
LA MARUTA
Saveta Bogdan, expertă în cântări cu... heliu
La povești cu Saveta Bogdan!

13:45
LA MARUTA
Bogdan Ioan și Alma Boiangiu, sfaturi pentru noile voci
Încep preselecțiile pentru sezonul 9 "Vocea României"

04:19
LA MARUTA
Soția lui Moroșanu, în lacrimi la TV
Ce mărturisire a făcut despre relația sa cu Cătălin

04:15
LA MARUTA
Andreea Ibacka despre viața de mamă. Ce se va întâmpla la botezul micuței Namiko?
Andreea și Cabral Ibacka se pregătesc de botez

11:37
LA MARUTA
Kesu, cântărețul-acrobat, a făcut furori pe scenă
Înainte de a mă apuca de cântat am fost la circ

10:12
LA MARUTA
Acasă la VLAD. Adi Nartea și soția lui,un cuplu de milioane. Cei doi au acceptat provocarea lui Chef Hadad
Ce au pregătit de mâncare?

06:17
DIVERTISMENT
Monica Bîrlădeanu:„Nu m-am născut cu această pasiune pentru actorie. Tatăl meu m-a împins spre acest lucru.”

03:45
DIVERTISMENT
Giulia:”Niște copii fericiți sunt cei care au o mamă fericită. Copiii sunt prioritatea mea.”

03:36
VORBESTE LUMEA
Vaccinurile: Pro sau Contra? Dezbatere Olivia Steer vs Mihai Craiu, medic pediatru

31:27
Heiko Maas
România și Ungaria, date ca exemplu negativ de șeful diplomaţiei germane, care cere sancțiuni
Apariție neobișnuită pe cer, în Los Angeles. Ce era de fapt „mingea de foc”
Sute de oameni în alb, la Teotihuacan, "Locul unde omul devine zeu". Semnificația gestului
Invadat de gunoaie, Cernobîlul a fost curățat de voluntari. Ce au găsit în „orașul fantomă”
Grenadă aruncată în curtea Consulatului Rusiei la Atena
Expoziție cu opere de artă dedicate lui Michael Jackson, inaugurată la un muzeu din Germania
china
Un șofer a intrat intenționat în pietoni, în China. Șase oameni au murit
Echipă de fotbal răpită, în Africa. Ar putea fi în mâinile jihadiştilor Boko Haram
Un vânător de OZN-uri îl roagă pe Elon Musk să fie atent la pozele NASA
Drama femeilor vândute de familie. Se pot întoarce acasă doar dacă își părăsesc copiii
Aplicaţia prin care nord-coreenii intră pe site-uri străine. Ce riscă cei care o folosesc
Un oficial rus a devenit viral pe internet. De ce s-a uitat cu lupa la laptop