Motivul pentru care locuitorii unui oraș vor ca lacul Erie să capete statut de persoană

Poluare Lacul Erie
Getty

Rezidenții orașului american Toledo vor ca lacul Erie să capete statut de persoană. Este vorba despre o inițiativă legislativă care le va permite cetățenilor să dea în judecată pe oricine poluează lacul, în interesul acestuia.

Pentru locuitorii acestui oraș din statul Ohio, lacul Erie este principala sursă de apă potabilă. În luna august a anului 2014, însă, în apă a apărut o mare cantitate de alge, cauzate parțial sulful provenit de la fermele din apropiere. Astfel, apa lacului a fost contaminată cu o bacterie periculoasă care a determinat autoritățile să emită o alertă privind folosirea apei potabile de către copii, adulți și femei însărcinate.

Afectată de interdicția care a durat o săptămână a fost și Crystal Jankowski, care la acel moment era într-un stadiu avansat al sarcinii. Din cauza situației, ea nu a putut nici măcar să facă duș folosind apa potabilă, deși afară era o vreme caniculară.

„Ginecologul meu mi-a spus: „Nu te atinge de apă, pentru că tu și copilul tău ați putea să vă îmbolnăviți grav.” Asta chiar m-a speriat. Mulți din comunitate au realizat atunci că trebuie să facem ceva”, a povestit femeia, care lucrează ca designer grafic.

Citește și
pesti
Peștii din bălţile Capitalei ar fi fost ucişi de avioane. CNAB ameninţă cu procesul
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Astfel, ca urmare a inițiativei lor, cetățenii urmează să decidă în 26 februarie dacă lacul Erie ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi legale precum o persoană sau o corporație.

Potrivit The Guardian, în Statele Unite au mai existat orașe și localități care au făcut demersuri legale împotriva poluării, însă niciun stat sau oraș american nu a încercat să obțină un statul legal pentru un lac de o asemenea amploare sau pentru vreo altă formă geografică.

Intitulată „Declarația Drepturilor Lacului Erie”, legea ar conferi lacului statul de persoană, iar cetățenii ar deveni gardienii legali ai acestuia. Dacă va fi aprobată, cetățenii vor putea da în judecată pe oricine poluează lacul în numele acestuia, iar dacă judecătorii îi vor găsi vinovați pe poluatori, atunci aceștia vor fi sancționați.

„În Toledo, ne-am pierdut încrederea în actualul mecanism de putere și am decis să facem ceva. Am decis că este responsabilitatea noastră personală să luăm mpsuri și să ne asigurăm că trăim în apropierea unui lac curat și sănătos”, a spus Bryan Twitchell, profesor în Toledo.

The Guardian notează că inițiativa legislativă nu a întâmpinat opoziție întrucât autoritățile locale încep să vadă marile lacuri ca fiind importante. De exemplu, anul trecut Administrația Trump a vrut să reducă suma de 300 de milioane de dolari acordată Inițiativei pentru Restaurarea Marilor Lacuri, însă propunerea a întâmpinat opoziție atât din partea republicanilor, cât și a democraților din congres.

Departamentul pentru Agricultură din Ohio, însă, se opune demersului legislativ, motivând că practicile din agricultură trebuie să aibă la bază știința, nu voturile cetățenilor, iar că multe companii ar putea fi fi supuse unor „proceduri legale scumpe și deloc necesare.”

„Este un subiect complex. Dacă spui că nu e o idee bună și că va da multe bătăi de cap, vei fi portretizat ca fiind împotriva protejării mediului și a lacului Erie”, a declarat Yvone lesicko, vicepreședinte al departamentului de politici publice din cadrul Biroului pentru Agricultură din Ohio.

Problema esențială este ce va urma dacă această lege va fi adoptată, notează The Guardian, în condițiile în care lacul Erie măsoară 388 km lungime, de la vest la est, pe 92 km de la nord la sud, se întinde pe 25 700 km² și prezintă 1.377 km de maluri, de-a lungul a patru state americane și fiind împărțit de două țări. Lacul este o sursă de apă potabilă pentru 11 milioane de persoane.

„Oamenii din Toledo au realizat de mult că apa și sănătatea lor sunt în pericol din cauza poluării care afectează lacul. De-a lungul anilor, ei au cerut să se ia măsuri, însă asta nu s-a întâmplat, așa că au decis să acționeze pe cont propriu. Dacă inițiativa va fi aprobată, vor apărea multe probleme. Autoritatea sa va fi contestată, grupuri politice și diverse afaceri se vor lupta să îli protejeze intresele și să nu fie trași la răspundere pentru impactul pe care îl au aspura mediului”, a spus procurorul Terry Lodge.

Demersuri similare au fost făcute în trecut și în alte țări, dar nu a fost vorba de un ecosistem de amploarea lacului Erie. În 2014, Noua Zeelandă a acordat statut de persoană pădurii Te Uruwera, iar în 2017 o instanță din India a acordat statul de persoană fluviilor Gange și Yamuna.

„Trebuie să creăm o nouă paradigmă legală pentru a putea proteja zone cum ar fi Marea Barieră de Corali. Inițatorii Declarației Drepturilor Lacului Erie din Toledo sunt de acord cu noi, considerând că actualele legi nu sunt suficiente pentru protejarea lacului”, a declarat Michelle Maloney, de la Alianța Legilor Pământului Australian.

În Statele Unite, tribul Ponca din Oklahoma a fost primul trib nativ-american care a recunoscut drepturile naturii într-o lege adoptată în 2017. Astfel, liderii Ponca s-au declarat „încântați” de demersul din Ohio.

„Trebuie să reparăm tot răul făcut, mobilizând oamenii. Inițiativa cetățenilor din Toledo ne motivează, dându-ne speranța că și oamenii din alte țări vor proceda la fel”, a declarat Casey Camp-Horinek, reprezentantă a tribului Ponka și actriță.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Cât de poluat e aerul din Capitală? Aplicația care arată în timp real zonele periculoase
Cât de poluat e aerul din Capitală? Aplicația care arată în timp real zonele periculoase

Aerul din Bucureşti este tot mai periculos pentru locuitori, avertizează mai multe organizaţii pentru protecţia mediului, care l-au monitorizat timp de 4 luni.

Peștii din bălţile Capitalei ar fi fost ucişi de avioane. CNAB ameninţă cu procesul
Peștii din bălţile Capitalei ar fi fost ucişi de avioane. CNAB ameninţă cu procesul

Avioanele ucid peştii. Deşi sună ireal este una dintre variantele pe care merg comisarii de mediu în cazul poluării de pe salba de bălţi din jurul Bucureştiului.

Scandalul apei potabile din Bucureşti nu s-a încheiat. DSP a amendat Apa Nova
Scandalul apei potabile din Bucureşti nu s-a încheiat. DSP a amendat Apa Nova

Scandalul apei potabile din Bucureşti nu s-a încheiat. De acesta dată, subiectul adus în atenţie de Apa Nova este o posibilă poluare de pe râul Argeş.

Imagini surprinse din dronă cu râuri pline de gunoaie.
Imagini surprinse din dronă cu râuri pline de gunoaie. "E focar de infecţie”

Nepăsarea unora față de mediul înconjurător ne dăunează tuturor. Râuri întregi curg acum pline de gunoaie otrăvitoare. Cel mai rău este atunci când zăpada se topeşte, iar apele cresc şi spală malurile pline de deşeuri.

Au ajuns la spital din cauza poluării: „Am strănutat cu sânge, am fost șocat”
Au ajuns la spital din cauza poluării: „Am strănutat cu sânge, am fost șocat”

Locuitorii din Bangkok, oraș acoperit de un smog dens, sunt atât de afectați de poluare încât au început să elimine sânge atunci când tușesc sau strănută.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.