Peștii din bălţile Capitalei ar fi fost ucişi de avioane. CNAB ameninţă cu procesul


Ultimul update: Joi 07 Februarie 2019 20:37
Data publicarii: Joi 07 Februarie 2019 18:41
Categorie: Stiri actuale

Avioanele ucid peştii. Deşi sună ireal este una dintre variantele pe care merg comisarii de mediu în cazul poluării de pe salba de bălţi din jurul Bucureştiului.

Comisarii au depistat o posibilă sursă de infestare în zona platformei Aeroportului Otopeni.

Aceştia investighează dacă nu cumva chiar substanţele folosite la degivrarea aeronavelor au ajuns în apă şi au provocat moartea peştilor. Reprezentanţii Aeroportului neagă informaţiile, dar spun că vor colabora în ancheta.

După două zile de cercetări cele 4 echipe de la Garda de Mediu au depistat zona de deversare a substanţelor toxice.

Brânduşa Orășanu, comisar Garda de Mediu: "Am ajuns din zona localităţii Otopeni la evacuările principale în Valea Pasărea din zona platformei aeroportuare şi din zona de nord a localităţii Otopeni. Vom verifica în principal agenţii economici care utilizează substanţe chimice în procesele tehnologice."

În spate se afla platforma aeroportuară Otopeni, iar acestea sunt gurile de canal prin care se scurge apa reziduală de pe platformă. Ei bine, din această apă tulbure au prelevat probe reprezentanţii gărzii de mediu pentru că, suspectează ei, sursa primară a poluării care a omorât tone de peşte de salba de lacuri din jurul Bucureştiului se afla pe platforma aeroportuară.

Vor fi verificate inclusiv substanţele folosite la degivrarea aeronavelor, dar şi alte posibile surse de poluare industrială. Asta după ce comisarii au exclus o poluare cu ape menajere din zonele rezidenţiale.

Gheorghe Pavel, administratorul unei bălţi: "A fost pericolul ăla cu polei, vă daţi seama câte tone de material de degivrare au."
Reporter: "Credeţi că substanţa aia este periculoasă?"
Gheorghe Pavel: "Mai mult ca sigur."
Reporter: "Mai mor peştii?"
Gheorghe Pavel: "Ce să mai moară dacă au murit toţi."

Potrivit gărzii de mediu, după ce substanţa toxică ar fi fost deversata în cursul de apă numit Valea Pasărea a ajuns în scurt timp şi în bălţile din jurul Bucureştiului care pornesc din zona Otopeni şi ajung până la râul Dâmboviţa.

Primăria Otopeni susţine că staţia sa de epurare funcţionează fără probleme.

Silviu Constantin Gheorghe, primarul Otopeni: "Oraşul Otopeni nu are industrie de niciun fel. Noi avem şi ne-am dezvoltat pe comerţ şi servicii, eu cred că această problemă trebuie căutată la ceilalţi agenţi economici care au viză de deversare."

Reprezentanţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti spun că au făcut măsurători privind apele deversate şi nu au înregistrat depăşiri. Totuşi, colaborează cu autorităţile pentru a identifica poluatorul. Anunţă însă că îşi rezervă dreptul de a merge în instanţă dacă vor fi acuzaţi pe nedrept de poluarea zonei.

"CNAB a efectuat constant măsurători privind calitatea apelor deversate şi nu s-au înregistrat depăşiri ale indicatorilor. Asigurăm deplină colaborare cu Garda de Mediu şi Apele Române în vederea identificării poluatorului. Orice afirmaţie privind posibilă vinovăţie a CNAB, fără a fi susţinută de dovezi solide şi măsurători, o considerăm hazardată şi ne rezervăm dreptul de a ne apăra imaginea în jusititie."
Sursă: Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti)

Rezultatele probelor prelevate de Garda de Mediu vor fi cunoscute la sfârşitul săptămânii viitoare.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO