Scandalul apei potabile din Bucureşti nu s-a încheiat. DSP a amendat Apa Nova

×
Codul embed a fost copiat

Scandalul apei potabile din Bucureşti nu s-a încheiat. De acesta dată, subiectul adus în atenţie de Apa Nova este o posibilă poluare de pe râul Argeş.

Distribuitorul de apă din Capitală cere investigarea acestei presupuse poluări care ar fi obligat compania să trateze apa cu mai mult clor decât de obicei, dar în limita admisă de lege. DSP a amendat Apa Nova cu 10.000 de lei pentru calitatea apei.

Ministrul Apelor şi Pădurilor neagă poluarea, iar Ministerul Sănătăţii acuză Apa Nova de lipsă de comunicare.

Cei de la Apa Nova au solicitat Administraţiei Apelor Române şi Gărzii de Mediu să investigheze o posibilă poluare pe Argeş.

Mai mult, au făcut o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești și Parchetul de pe lângă Tribunalul Târgoviște pentru contaminare.

Citește și
Ioan Denes
Deneș, despre scandalul apei de la robinet: „S-a încadrat în limitele prevăzute de lege”
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

"Au fost două astfel de fluctuații: un vârf care a durat aproximativ 30 minute, care s-a ridicat la un nivel de 1 mil/l iar după aceea a urmat o pauză cu o scădere sub 0,7mil/l. Apoi au urmat alte 30 de minute când nivelul s-a ridicat la 1,2-1,3 mg/l."

Adică, spune Apa Nova, nu ar fi vorba doar de topirea zăpezii care ar fi dus în rău de pe maluri substanţe periculoase. Este posibil ca acestea să fi fost deversate în mod accidental sau intenţionat de oameni.

Ministrul Apelor şi Pădurilor a anunţat însă că nu a depistat nicio urmă de poluare după ce a prelevat probe în zona de captare a apei pe 28 ianuarie, cu numai două zile înainte de a fi sesizată problemă de către bucureşteni.

Ioan Deneș, Ministrul Apelor şi Pădurilor: "la indicatorul amoniu, valoarea înregistrată este de 0.796 mg/l. Limita recomandată este de 1 mg/l. Limita maximă admisă este 1.5 mg/l. Ambele valori înregistrate, atât cea comunicata de apă nova 1.3 mg/l, cât şi cea înregistrată de administraţia bazinala argeş vedea, sunt sub limita maximă admisă."

Ministrul Apelor şi Pădurilor spune că până acum nu a primit nicio notificare în scris de la ApaNova referitor la probele care ar demonstra o posibilă poluare.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a criticat modul în care a comunicat ApaNova în acest scandal pentru că nu a informat la timp. Ministerul a făcut astăzi publice rezultatele testelor microbiologice, care arata dacă apa conţine microorganisme sau produse chimice.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: "Pot să vă spun că acestea sunt în limitele normale, unele aproape de limita maximă. Dacă furnizorul de apă potabilă ar fi înţeles că există această autoritate, DSP, MS, dacă ar fi înţeles că trebuie să colaboreze şi să informeze cum scrie legea, nu am fi ajuns aici la această polemică."

Ministrul Sănătăţii spune că mai multe persoane sensibile la clor s-au plâns că ar fi fost afectate de clorul în exces din apa de la robinet. Potrivit celor 5 analize prelevate în sectoarele 5 şi 6 de inspectorii DSP, nivelul clorului din apa ar fi depăşit şi de 5 ori limita maximă admisă.

ApaNova nu recunoaşte aceste probe şi susţine că nivelul clorului din apa nu a depăşit în niciun moment limita maximă admisă de lege.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Apa Nova depus o plângere la Parchet, în cazul apei contaminate cu clor
Apa Nova depus o plângere la Parchet, în cazul apei contaminate cu clor

Reprezentanţii Apa Nova cer investigarea unei presupuse poluări pe raul Argeş, care i-a făcut să trateze apa potabilă din Bucureşti cu mai mult clor decât de obicei, dar în limita maximă admis de lege, spune distribuitorul de apă.

Deneș, despre scandalul apei de la robinet: „S-a încadrat în limitele prevăzute de lege”
Deneș, despre scandalul apei de la robinet: „S-a încadrat în limitele prevăzute de lege”

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a declarat luni că apabrută furnzată de Administrația Bazinală Argeș-Vedea către Apa Nova s-a încadrat în limitele prevătute de lege.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.