Cât de poluat e aerul din Capitală? Aplicația care arată în timp real zonele periculoase


Ultimul update: Joi 14 Februarie 2019 07:18
Data publicarii: Miercuri 13 Februarie 2019 19:08
Categorie: Stiri Sociale

Aerul din Bucureşti este tot mai periculos pentru locuitori, avertizează mai multe organizaţii pentru protecţia mediului, care l-au monitorizat timp de 4 luni.

În cazul unor particule nocive, concentraţia este de câteva ori mai mare decât ar fi sigur pentru oameni. Iar aceste depăşiri ne îmbolnăvesc de astm şi agravează alergiile şi răcelile. Reprezentanţii Ministerului Mediului confirmă că uneori aerul Capitalei, este mai poluat decât ar trebui, dar susţin că aceste măsurători independente, au fost făcute, cu dispozitive neomologate.

Fabricile şi uzinele care au mai rămas în Bucureşti, şantierele, dar în primul rând traficul tot mai intens, generează pulberea în suspensie, adică praful grosier PM 10. Concentraţia măsurată a depăşit de cele mai multe ori limita admisă de 50 micrograme/ m3 pe zi.

Andra Tudorie, coordonator proiect: "Noi măsurăm valorile PM 10 şi PM 2,5 iar în Bucureşti în luna decembrie au fost depăşite chiar de 9 ori. Din păcate, nu există o reţea independentă care să măsoare aceste valori şi ne lipsește posibilitatea de a vedea în timp real care este situaţia aerului din Bucureşti. În zece ani, nivelul maşinilor s-a dublat - este un mare poluator - dar şi fabricile, uzinele."

13 ianuarie a fost ziua cu cel mai poluat aer din acest an, asta pentru că senzorii au arătat depăşiri de 4 ori mai mari decât cele normale. Depăşirile sunt însă frecvente şi dacă vreţi să ştiţi ce aer respiraţi, aveţi la dispoziţie o aplicaţie care vă arată în timp real cât de curat este aerul în diverse zone ale Capitalei.

Cu toate că şi reţeaua de monitorizare a Ministerului Mediului confirmă depăşiri constante, ONG-urile susţin că nu se face nimic pentru ca limita de pericol să nu mai fie depăşită.

Dan Trifu, vicepreşedintele ECO-CIVICA: "Numărul de decese pe care statul l-a recunoscut este undeva la 28.000 de decese anual. Ar trebui să avem 7 staţii, niciuna nu afişează şi este principalul reproş pe care UE îl aduce statului român. Au adoptat nişte legi de ochii UE şi de 10 ani nimeni nu pune în practică acest lucru. Lipsa de interes a autorităţilor locale în ceea ce priveşte transportul în comun e inadmisibil să nu avem bandă dedicată transportului în comun, pierdem spaţii verzi la fiecare investiţie."

Odată inhalate, particulele de praf pot duce în timp la afecţiuni grave.

Dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog: "Poluarea este al doilea factor după tabagism care influenţează bolile respirațorii, bronşita cronică, enfizem, astm bronşic, creşte riscul de infecţii de circulaţie a alergenilor şi bacteriilor viruşilor. Cei cu expunerea cea mai puternică sunt cei aflaţi la extremele de vârsta copii."

Specialiştii spun că nivelul de poluare creşte pe măsură ce temperaturile scad şi emisiile poluante rămân aproape de sol, acolo unde sunt inhalate mai uşor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Peștii din bălţile Capitalei ar fi fost ucişi de avioane. CNAB ameninţă cu procesul
Imagini surprinse din dronă cu râuri pline de gunoaie.
Au ajuns la spital din cauza poluării: „Am strănutat cu sânge, am fost șocat”
VIDEO PROTVPLUS.RO