Motivul pentru care evacuarea civililor blocati in Alep a fost intrerupta brutal. "Mai repede! Vor incepe sa traga!"


Ultimul update: Miercuri 21 Decembrie 2016 01:01
Data publicarii: Duminica 18 Decembrie 2016 09:49
Categorie: Stiri externe

Civilii blocati in Alep asteapta reinceperea evacuarilor dupa ce rebelii si fortele guvernamentale au ajuns la un nou acord. Intelegerea prevede si evacuarea ranitilor din alte orase care se afla sub asaltul fortelor ce se opun lui Assad.

Primele evacuari ar fi trebuit sa aiba loc sambata seara, dar autobuzele organizatiilor umanitare au asteptat in zadar. Intr-un final au plecat goale.

Imagini noi surprind momentul in care evacuarile din Alep sunt curmate brutal de focuri de arma. Civilii, inclusiv femei cu copii mici in brate, fug curprinsi de panica.

Localnic: "Mai repede! Mai repede! Vor incepe sa traga!"

Scenele au fost filmate vineri de un activist sirian, care spune ca luptatori straini, de partea fortelor lui Assad, sunt de vina pentru violentele care s-au soldat cu mai multi morti.

Activist sirian: "Acolo sunt punctele de trecere. Rusii au spus ca sunt sigure."

Fortele guvernamentale sustin insa ca totul ar fi pornit de la rebelii care au incercat sa ia cu ei armament de lupta, fapt interzis de acordul de incetare a focului.

Mii de civili, printre care cel putin o mie de copii, potrivit estimarilor ONU, sunt in continuare blocati in cateva cartiere din estul Alepului, dar ei nu cauta vinovati. In frig si cu hrana putina, numara orele pana cand vor fi salvati si se roaga ca luptele sa nu inceapa din nou. Cei care au reusit sa plece vorbesc despre iadul din care au avut norocul sa scape vii.

Supravietuitor: "Suntem distrusi! Distrusi! Distrusi! Jur... este prea mult ce s-a intamplat. Atatia oameni au fost omorati si noi nu am putut nici macar sa ii ajutam si pe cei morti sa ii ingropam."

Ranitii au primit ingrijiri in spitalele amenajate in apropiere de granita cu Turcia. Un copil in varsta de sase ani nu se dezlipeste de tatal lui. Din toata familia, doar ei au supravietuit.

Tata: "Nu vreau sa ma mai intorc in Alep. Sotia mea si majoritatea copiilor au murit. Nu mai am pe nimeni in Alep. Doar pe copilul asta."

Oprirea bombardamentelor a oferit si prilejul pentru inspectarea distrugerilor masive din centrul vechi al Alepului, inclus in patrimoniul UNESCO.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO