Motivul pentru care armata belgiană caută militari mai scunzi de 1,70 metri
Armata belgiană caută militari înalţi de maximum 1,70 metri, după ce a cheltuit 31 de milioane de euro pentru a-şi moderniza cele 44 de tancuri care au micşorat habitaclul, relatează Le Figaro.
Potrivit unor documente interne aparţinând Apărării pe care le-au consultat jurnalişti de la VRT, armata belgiană a lansat în 2016 modernizarea a 44 de blindate de tip Pandur cu suma de 31 de milioane de euro, din cauza stării depăşite a acestora, utilizate din 1996.
Blindatele s-au dovedit totodată periculoase, din cauza unei defecţiuni la frână. Un incident s-a soldat cu trei morţi în 1998, relatează News.ro.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Guvernul a luat astfel decizia de a le moderniza, în loc să cumpere altele noi. Vehiculele au fost supuse unor modificări, fiind dotate cu un nou blindaj şi aer condiţionat.
Problemele au început după ce patru vehicule au ieşit din fabrică şi nu au trecut testele cu privire la frâne şi direcţie.
Alt inconveninent este că după instalarea blindajului, aerului condiţionat şi sistemelor de transmisie rămâne prea puţin spaţiu în habitaclu. Astfel, pilotul tancului este nevoit să conducă într-o poziţie inconfortabilă, chiar periculoasă. El trebuie să aibă 1,68 metri înălţime, iar trăgătorii 1,70.
Aceste constrângeri exclud din oficiu 85% din personal, potrivit RTL Belgique.
Numeroşi oficiali politici şi-au exprimat regretul faţă de aceste cheltuieli, pe care le consideră ”inutile”.
Liderul grupului parlamentar al Partidului Ecologist, George Gilkinet, a denunţat ”bani aruncaţi pe fereastră”.
Ministerul belgian al Apărării, prin vocea însărcinatului cu sisteme de armament şi apărare, amiralul Yves Dupont, a precizat că modernizarea prevăzută iniţial în vederea unei trimiteri în Mali în 2021 se va încheia în 2023, iar sittuaţia actuală a blindatelor este doar intermediară, iar acestea nu urmează să fie utilizate în această stare.
”Să spunem că vehiculul în starea actuală este vehiculul pe care-l vom trimite să opereze nu are sens”, afirmă el.
”Nu le vom arunca la gunoi. Am luat legătura cu Statul Major”, a declarat joi pentru RTL Belgique noul ministru belgian al Apărării Philippe Goffin, precizând că situaţia urma să fie analizată.
În privinţa problemei înălţimii maxime, ministrul a subliniat că nu este vorba despre o premieră. ”Sunt şi alte vehicule ale armatei care necesită gabarite speciale”.