Masacru la o bază militară din Niger. Cel puțin 70 de soldați au fost omorâți

11-12-2019 23:03

masacru

Armata Nigerului a suferit cele mai grele pierderi de când se confruntă cu pericolul jihadist, în cursul atacului de marţi asupra taberei Inates, în vest, în apropierea frontierei cu Mali, notează AFP.

"Din nefericire, deplângem următorul bilanţ: 71 de militari ucişi, 12 răniţi, persoane date dispărute şi un număr important de terorişti neutralizaţi", potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării de la Niamey, citit la postul naţional de televiziune.

"Luptele", care au durat trei ore, au fost "de o violenţă rară combinând tiruri de artilerie şi folosirea de autovehicule kamikaze de către inamic", a adăugat ministerul, estimând numărul "teroriştilor puternic înarmaţi" la "câteva sute".

Un bilanţ precedent al forţelor de securitate anunţase peste 60 de morţi, precizând că "teroriştii bombardat intens tabăra cu obuze" şi că multe victime au decedat în explozii ale depozitelor de muniţie şi de carburanţi, transmite Agerpres.

Amploarea neaşteptată a pierderilor suferite a fost resimţită până în fruntea statului, iar preşedintele francez, Emmanuel Macron, a amânat pentru începutul anului viitor summitul cu omologii săi din Sahel care urma să înceapă sâmbătă la Pau.

"Preşedintele republicii, comandantul suprem al armatei, Issoufou Mahamadou, şi-a întrerupt participarea la Conferinţa pentru pacea durabilă, securitatea şi dezvoltarea în Africa, organizată în Egipt, pentru a reveni la Niamey ca urmare a tragediei petrecute la #Inates", a informat preşedinţia Nigerului pe Twitter.

El va prezida joi o reuniune a Consiliului naţional de securitate, a adăugat aceasta.

Acest atac a fost cel mai sângeros de la începutul ofensivei jihadiste în Niger, în 2015. Dincolo de această ţară, întregul Sahel - în special Mali, Niger şi Burkina Faso - este vizat de atacurile tot mai îndrăzneţe ale grupărilor islamiste armate, în ciuda prezenţei militarilor francezi din forţa antiteroristă Barkhane.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO