Armata rusă își consolidează sistemul de apărare. Ce va instala la granițe

vladimir putin
Getty

Rusia se va înconjura de-a lungul frontierei sale cu un sistem neîntrerupt pentru detectarea în avans a lansărilor rachetelor de croazieră, a avioanelor ridicate de la sol în număr mare şi a altor obiective aerodinamice, a anunţat Ministerul Apărării.

„În viitor, va fi creat un sistem asemănător cu cel privind avertizarea împotriva atacurilor cu rachete”, se menţionează într-un comunicat al ministerului rus al Apărării, transmite Agerpres.

Noul sistem, potrivit planurilor Ministerului Apărării rus, va include staţii-radar de tip 'Kontainer' care monitorizează spaţiul aerian pe distanţe lungi până la mii de kilometri (în engleză over-the-horizon radar), dintre care prima a intrat în serviciu la 1 decembrie în Mordovia (500 km sud-est de Moscova).

Acest nou radar este capabil să monitorizeze decolarea mai multor avioane simultan, lansările rachetelor de croazieră sau a unor aparate hipersonice la o distanţă de 2.000 de km de graniţele de vest şi de sud ale Rusiei. Astfel, susţine ministerul, armata rusă dispune de timpul necesar pentru a-şi articula riposta sau de a respinge un eventual atac împotriva unor obiective de pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Următoarea staţie-radar de acest tip urmează să acopere direcţia arctică. 'Este posibil ca evoluţia ulterioară a acestui sistem de detectare radar să vizeze direcţia arctică, la ceea ce noi lucrăm în prezent', a declarat constructorul-şef al staţiei-radar 'Kontainer', Mihail Petrov, citat de TASS.

Citește și
Fontana di Trevi
FOTO. Cum arată Fontana di Trevi după renovare. A fost redeschisă, dar numărul vizitatorilor este limitat

Staţia-radar devenită operaţională cu o zi în urmă face parte din aceeaşi clasă de monitorizare pe distanţe lungi (over-the-horizon radar), care se bazează pe recepţia unui semnal radio reflectat de ionosferă.

La ora actuală, Rusia dispune de un sistem neîntrerupt de-a lungul graniţelor sale de avertizare în caz de atac cu rachetă, acest sistem având la bază radare moderne de tip 'Voronej' destinate să detecteze eventualele lansări de rachete balistice (asupra teritoriului rus), conform Interfax. Radare de acest tip sunt instalate în regiunile Leningrad, Irkuţk, Kaliningrad, Orenburg, precum şi în ţinuturile Krasnodar, Krasnoiarsk şi Altai.

La începutul lunii octombrie, comandantul adjunct al Forţelor aerospaţiale ruse, generalul Igor Morozov, declarase pentru Interfax că un nou radar de tipul Voronej-M urmează să înceapă să fie construit până la sfârşitul acestui an în Sevastopol, unde se află amplasată baza Flotei Rusiei din Marea Neagră în Crimeea.

'În prezent sunt construite radare lângă Murmansk şi Vorkuta (regiunea arctică). Acestea ar urma să fie date în exploatare în 2022. Un alt radar puternic urmează să devină operaţional în Sevastopol în 2024', a declarat generalul rus într-un interviu pentru ziarul Moskovski komsomoleţ.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Rusia a testat o rachetă
Rusia a testat o rachetă "imbatabilă". Poate lovi România în câteva minute

Un avion de vânătoare rusesc MIG-31K a efectuat luna aceasta un test cu o rachetă hipersonică aer-sol de tipul Kinjal în zona Arcticii, informează agenţiile Reuters şi EFE.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.