Mormantul sfant al lui Iisus va fi restaurat, dupa mai bine de doua secole. In ce stare deplorabila a ajuns edificiul
La Ierusalim au fost incepute lucrarile de renovare a Sfantului Mormant, unde, spune traditia crestina, a fost depus trupul mantuitorului.
Edificiul, asa cum este astazi, a fost construit in primul deceniu al secolului al 19-lea, dupa ce un incendiu a distrus biserica Sfantului Mormant. De doua secole, acesta nu a mai fost restaurat.
"Ediculul", cum a fost denumit, este o structura cu placi de marmura si ornamente. Si se afla deasupra locului unde se spune ca a fost depus trupul lui Iisus Hristos, infasurat in giulgiu, in Vinerea mare, cu trei zile inaintea Invierii. La cateva sute de metri distanta se afla Golgota, unde, potrivit traditiei crestine, Mantuitorul a fost rastignit pe cruce.
Antonia Moropoulou, Universitatea Tehnica din Atena: "Am inceput stadiul pilot de reparare, consolidare si reabilitare a Sfantului Edicul, de la Mormantul sfant al lui Iisus Hristos."
Monumentul - in stil baroc otoman - a fost afectat rapid. S-a scufundat sub propria greutate si a fost expus intemperiilor, printr-o deschidere spre cer din cupola bisericii Sfantului Mormant.
Pe langa factorii de mediu, prezenta vizitatorilor a contribuit la degradarea accentuata.
Antonia Moropoulou, Universitatea Tehnica din Atena: "Desprindem aceste dale de marmura pentru a consolida mortarul care s-a sfaramat de-a lungul timpului. Apoi vom reajusta dalele de piatra si le vom fixa cu boltzuri de titan."
Este unul dintre cele mai importante locuri sfinte venerate de crestini. Dar asta nu a impiedicat aparitia unor rivalitati si chiar rafuieli violente intre clericii de diferite rituri.
Totusi, cele trei confesiuni crestine majore ale Sfantului Mormant - ortodocsi, franciscani si armeni, au cazut de acord sa finateze impreuna restaurarea. Au fost insa si donatii, inclusiv una cu titlu personal de la regele Iordaniei.
De lucrari se va ocupa o echipa de specialisti din Grecia si vor dura cel putin opt luni.