Duminica, la "Romania, te iubesc": Pelerinaj in Tara Sfanta, locul de intalnire al celor mai importante 3 religii monoteiste

Dată publicare: 07-05-2016 18:22
Dată actualizare: 10-05-2016 07:07


Peste 50.000 de romani merg anual in pelerinaj la locurile sfinte intr-o experienta unica. Istoria, credinta si energiile nemaintalnite se impletesc in Betleem, Nazaret, Ierusalim sau Ierihon.

Duminica, la emisiunea "Romania, te iubesc" mergem pe urmele pelerinilor si ii cunoastem pe romanii din Tara Sfanta.

Pamantul Sfant, intre coasta mediteraneana si Raul Iordan, la intersectia dintre Africa si Orientul Mijlociu, se afla punctul de intalnire pentru trei dintre cele mai importante religii din lume, diferite, dar cu o istorie comuna care nu poate fi negata: iudaismul, islamul si crestinismul.

Ne-am alaturat numerosilor pelerini veniti din toata lumea care pasesc pe urmele lui Hristos, ale apostolilor, istoria si geografia mantuirii. Divinitatea este mai prezenta ca oricand. Dumnezeul a jumatate din populatia lumii isi are originea aici - cele trei credinte monoteiste.

Tara Sfanta impresioneaza milioane de oameni, iar miracolul este prezent prin insasi existenta acestui spatiu. Tot aici gasim si numerosi roamani - stabiliti sau doar pelerini in Levant.

Adina: "Daca nu eram cuminti, parintii nostri tot timpul ne ziceau: fiti cuminti, fiti cuminti ca de nu va trimit in Palestina. Noi nu intelegeam atunci, parea un loc rau, ceva infricosator."

Nu, nu este un loc infricosator, ci este locul care atrage anual milioane de turisti, in ciuda problemelor politice si militare din zona.

Parintele Ioan Meiu: "De obicei intorc capul pentru ca nu suporta sa ne priveasca. Acest oras este capitala si a statului Israel si a autoritatii palestiniene. Pentru evrei este primul loc pentru ca aici se afla templul lui Solomon, templul lui Irod si ce-a mai ramas din Zidul plangerii, unde se roaga sa ajunga sa-si reconstruiasca templul unde se va inchina Mesia al lor. Pentru islamisti nu este cel mai important loc, este al treilea, dupa Meca si Medina."

Patriarhul grec al Ierusalimului ne primeste cu bratele deschise.

Teofil al III-lea, patriarhul Ierusalimului: "Sunt bucuros sa va primesc in Ierusalim, mai ales in aceasta patriarhie, Patriarhia Ierusalimului care este cea mai veche institutie aici."

Evreu: "Aceasta este petrecerea de mitzvach, atunci cand un copil evreu ajunge la 13 ani, atunci il sarbatorim."

Romanii sunt prezenti chiar si in Biserica Sfantului Mormant.

Parintele Ioan Meiu: "Daca puteti sa filmati aici la aceasta piatra, ce puteti vedea?"
Reporter: "Capul de bour."
Parintele Ioan Meiu: "Aceasta pisanie apartine lui Stefan cel Mare care oferind un sprijin parintilor ortodocsi din vremea lui. I-au oferit aceasta onoare de a pune pecetea lui, pecetea Moldovei."

Pelerinajul in Tara Sfanta este un prilej de cunoastere si intelegere a istoriei religiilor, a credintei in Dumnezeu. Duminica, la "Romania te iubesc" aflati povestea romanilor din tara Sfanta.