Momentul în care o bătrânică le-a adus soldaților ucraineni cartușiere abandonate de ruși în retragerea din Herson | Video
După retragerea din Herson rușii încearcă să își fortifice pozițiile pe malul celălalt al râului Nipru. Le-au cerut deja locuitorilor din satele aflate lângă front să-și părăsească locuințele.
Ucrainenii, pe de altă parte, au început noi operațiuni ofensive în regiunea Zaporojie și în sud unde atacă pozițiile rusești din regiunea Crimeei.
Pe de altă parte, publicația Wall Street Journal scrie că oficialii americani încearcă să-i convingă pe ucraineni să renunțe la unele pretenții și să deschidă negocieri cu rușii, dacă operațiunile militare încetinesc în timpul iernii.
În orașul Bahmut din regiunea Donețk, rușii încearcă să spele rușinea retragerii din Herson și atacă în valuri pozițiile armatei ucrainene. Invadatorii înregistrează pierderi uriașe, mai ales în rândul unităților proaspăt mobilizate.
Soldat ucrainean: ”Nu știu câte transportoare blindate și vehicule de luptă ne-au atacat, dar erau multe. Și soldații inamici au fost distruși”.
Kaban, soldat: ”În ultima vreme observăm că îi trimit pe cei mobilizați (la atac) și totul seamănă cu o invazie zombi. (Rușii) trimit câte un grup, mor toți aici, ei numesc asta "cercetare prin luptă".
În ultimele zile au apărut informații despre o operațiune specială amfibie, desfășurată de unități ucrainene pe o limbă de pământ din vestul Crimeei, în spatele liniei de apărare a rușilor.
În acest timp, în Herson continuă euforia eliberării de sub ocupație.
O bătrânică le-a adus soldaților eliberatori chiar ce aveau nevoie .... cartușiere abandonate de ruși în retragerea lor grăbită.
Alți oameni au trăit timp de 9 luni sub o ocupație terifiantă. Așa că e de înțeles explozia de bucurie, lacrimile de recunoștință și îmbrățișările cu care i-au primit pe soldații ucraineni.
Femeie: ”Cum mă simt? Fericită! Mă bucur din tot sufletul... Suntem atât de recunoscători băieților noștri. Suntem recunoscători părinților lor„.
Soldat ucrainean: ”Ne-au primit foarte călduros, suntem foarte fericiți că ne-au așteptat să ne întoarcem”.
Soldat: ”Ăsta nu e sfârșitul. (Rușii) s-au ascuns pe aici, sunt colaboratori în unele case. Trebuie să muncim din greu ca să-i scoatem afară din toată țara”.
Supraviețuirea sub ocupație a însemnat nu doar teroare pentru locuitorii Hersonului, ci și lipsuri acute. Încă lipsesc serviciile de bază.
Femeie: ”E dificil să trăiești aici. Nu avem apă, nu avem electricitate, nici căldură... E frig în case. Nu avem comunicații. Supraviețuim cum putem„.
Pe aeroportul din Chornobaivka, de lângă Herson, e un adevărat cimitir de tehnică militară rusească. Soldații ucraineni au avut și noroc aici: au recuperat un elicopter capturat de ruși încă de la începutul războiului.
În tabăra cealaltă, atmosfera e departe de a fi una relaxată. Într-o bază militară de lângă Moscova, câteva zeci de proaspăt mobilizați s-au răsculat împotriva ofițerilor, supărați că primesc echipamente de proastă calitate.
Soldat rus: ”O să vin la cartierul general și o să încep să rup oasele tuturor, unul câte unul! La fiecare 15 minute! Până când o să încep să primesc răspunsuri la întrebările mele”.
De la amenințări până la îmbrânceli nu a mai fost mult.
De altfel, Rusia ar fi suferit în ultimele 14 zile pierderi record, la o cotă nemaiîntâlnită până acum de-a lungul războiului, potrivit estimărilor forțelor ucrainene - peste 9.900 de soldați ar fi fost scoși din luptă și sute de tancuri și blindate ar fi fost distruse.
Simbolic, o nou pictură murală a lui Banksy, în Ucraina, îl înfățișează pe Vladimir Putin, pus la pământ, în timpul unei partide de judo, de un... băieţel.