Ce trebuie sa faci in caz de accident nuclear
UPDATE: Daca in Romania ar exista un risc de contaminare, fiecare dintre noi ar trebui sa-si ia masuri speciale de protectie pentru a nu fi afectat de radiatii. Din fericire, nu este cazul de asa ceva, ne calmeaza specialistii.
I-am intrebat ce am avea de facut, ipotetic vorbind, intr-o astfel de situatie.
In cazul unui eventual pericol, populatia ar fi sfatuita sa indeplineasca niste proceduri bine stabilite.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Sa se limiteze la maxim orice iesire din spatiile in care domiciliaza. Se interzice utilizarea apei menajere. Sa se excluda din alimentatie tot ce inseamna vegetale care sunt culese proaspete - rosii, salate, patrunjel. Sa elimine scoaterea animalelor la pascut, acestea trebuie mentinute in grajduri, furajele pe care le detin sa fie acoperite cu folie de polietilena, se elimina adaparea animalelor cu apa din puturi si fantani", a explicat generalul maior Liviu Viorel Nemes, IGSU.
Inca de la aparitia primelor semne de posibila contaminare, autoritatile ar incepe evacuarile.
"Adaposturi constituite ca atare, nu in corturi, deci in cladiri. Sa li se asigure apa verificata, nu din zona, alimente verificate. Efectivele de interventie in situatii de urgenta se vor ocupa in special de protectia populatiei care a fost evacuata. O acumulare de radiatii poate duce la moarte, la leucemie si alte boli specifice radiatiilor", a spus generalul Aurel Udor, fost sef al ISU Bucuresti.
Conform regulamentelor, persoanele contaminate ar fi internate sub carantina stricta.
"In baza planurilor pe care le avem, organizam punctele de asistenta, de decontaminare, asistenta medicala si atunci unde situatia o impune organizam puncte in care sa fie preluate persoanele care au avut de suferit, fie prin ingerare, fie prin depuneri pe epiderma", a declarat generalul maior Liviu Viorel Nemes, IGSU.
In functie de cat de grava ar fi situatia, ar intra in vigoare diverse planuri de protectie a populatiei. Din fericire, nu se pune problema de asa ceva.
"Romania, in momentul de fata, nu este expusa niciunui risc ca efect complementar evenimentului din Japonia. Populatia va fi mentinuta permanent la curent", a spus generalul maior Liviu Viorel Nemes, IGSU.
LIVE. Explozie la centrala nucleara. Radiatii intr-o ora cat pentru un an
VEZI AICI momentul exploziei de la centrala nucleara Fukushima
Romanca din Japonia: Frica mea e ca norul radioactiv se va raspandi
Lucian Biro, expert in securitate nucleara: ce s-a intamplat la Fukushima
Marcel Lucaciu, inspector general in cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, a explicat pentru Stirile Pro Tv care sunt masurile care se iau in momentul in care se produce un accident nuclear.
Cristian Leonte (C.L.): In caz de accident nuclear, ce e de facut?
Marcel Lucaciu (M.L.): Cred ca o dovada vie a ceea ce trebuie facut s-a vazut deja in Japonia. In primul rand, trebuie facuta instiintarea atat a populatiei, cat si a autoritatilor locale. Deja s-a produs lucrul acesta.
Urmeaza alertarea. E un mesaj care se adreseaza autoritatilor locale, pentru ca acestea sa-si verifice planurile si sa fie in masura sa treaca la aplicarea lor. Urmeaza, dupa aceea, faza de adapostire. Daca se considera ca evenimentul produs nu este atat de periculos pentru populatie, atunci oamenii sunt sfatuiti sa ramana in casa, sa etanseze geamurile si sa nu se expuna inutil prafului radioactiv.
C.L.: Se insista sa ramana in casa?
M.L.: Da, se insista sa ramana in casa. Totul depinde de felul in care evolueaza situatia. Este prima masura de aparare. Te pui la adapost. Daca situatia evolueaza asa cum s-a intamplat in Japonia, se pune in aplicare planul de evacuare a populatiei. Planul de evacuare se intampla in mai multe faze. Prima faza este de 1,5 kilometri, a doua este de 12 kilometri, a treia, 30. Totul depinde de tipul de reactor, de cat de aproape sta comunitatea de reactor. Deci, totul depinde de planul reactorului respectiv.
C.L.: In cazul Fukushima, raza este de 20 de kilometri. Cum ati caracteriza situatia?
Cred ca e una grava, avand in vedere ca pentru reactorul nostru de la Cernavoda distanta este de 30. Acum, sigur, depinde de densitatea populatiei, de locul unde se afla, dar cred ca este o situatie suficient de grava. Nu am masuratori pentru asta. Ceea ce ne poate convinge de gravitatea situatiei este nivelul radiatiilor.
C.L.: Oamenii au fost sfatuiti sa-si faca provizii. Este si aceasta o masura?
Este o masura de baza, la fel si asigurarea protectiei surselor de apa, a animalelor si a produselor agroalimentare.
C.L.: Acestea pot deveni contaminate?
Da, mai ales cele care se obtin din productia agricola de pe teren. Vacile mananca iarba, produc lapte, e un ciclu. Praful radioactiv se depune, depunerea ajunge la fructe, legume. Asadar, a-ti face provizii este un sfat pe termen lung.