Dupa Egipt, Iran. Manifestantii striga: "moarte dictatorului!"
Va fi Iranul noul Egipt? Intrebarea framanta serios marile cancelarii, dupa ce la Teheran, dar si in alte orase opozitia pare ca a reinviat, iar sute de oameni au fost arestati.
Totul la doi ani, de la protestele inabusite in sange de garzile presedintelui. Acum, cel putin doua persoane au murit, iar alte zeci au fost ranite.
Mii de demonstranti au sfidat luni interdictia autoritatilor privind orice adunare publica, iar in Teheran si alte orase au avut loc ciocniri cu fortele de ordine. Cel putin un om a murit, zeci au fost raniti, iar arestatii se numara cu sutele.
Cand manifestantii iesiti pe strazi au inceput sa scandeze "Moarte dictatorului!", riposta a fost naprasnica. Fortele de securitate au actionat fie infiltrandu-se in haine civile printre protestatari, fie navalind pe motociclete in multime.
Diaspora iraniana din Statele Unite spera ca e vorba de o resuscitare a "miscarii verzi" izbucnite in 2009 dupa realegerea controversata a lui Mahmoud Ahmadinejad.
"Toti stim ca in Iran lupta pentru democratie nu s-a stins, n-a fost infranta, astepta doar o noua portita, o noua inspiratie, un nou elan. Iar impulsul a fost dat de victoriile foarte rapide din Tunisia si Egipt", a declarat Trita Parsi, Consilul National al Iranienilor din SUA.
Represaliile ordonate impotriva manifestantilor pun in lumina ipocrizia regimului.
"Vorbim de un regim care in ultimele trei saptamani a tot laudat protestele din Egipt, dar acum, cand poporul sau are ocazia de a obtine aceleasi drepturi, isi arata adevarata fata", spune Hillary Clinton, secretar de stat al SUA.
Comentatorii se tem insa ca, spre deosebire de Egipt, regimul Ahmadinajed va recurge la brutalitate maxima impotriva demonstrantilor.
"Cea mai mare diferenta tine de faptul ca armata egipteana este alcatuita prin recrutare, convocare obligatorie, deci practic din randul celor care au protestat in strada. In schimb, in Iran Garzile Revolutionare sunt o unitate de elita. Nu sunt incorporati prin ordin, ci se inscriu voluntar si jura sa apare Revolutia Islamica", sustine Michael Rubin, comentator american.
O alta mare diferenta consta in mediatizarea miscarii din Iran. Accesul presei straine este ca si inexistent , iar retelele de telefonie si Internet au fost deja sever restrictionate. Tocmai de aceea sansele de reusita sunt infinit mai mici decat in Egipt.
Egipt: Armata anunta dizolvarea Parlamentului si suspendarea Constitutiei
Efect de domino. Unda de proteste din Egipt a lovit si Iranul
"Egiptul e liber! Egiptul e liber!" Mubarak a demisionat