Egipt, prima zi de libertate. 600 de detinuti au evadat la Cairo

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Aproximativ 600 de detinuti au evadat sambata dintr-o inchisoare din Cairo, in urma unor revolte. Mai multe persoane au fost ucise sau ranite. Intre timp, egiptenii sarbatoresc si acum caderea lui Mubarak

Respectam toate tratatele internationale si vom asigura o tranzitie pasnica spre guvernarea civila, au declarat reprezentantii armatei, care au preluat fraiele Egiptului, dupa demisia lui Hosni Mubarak. Militarii sustin ca nu se agata de putere.

 "Egiptul e liber! Egiptul e liber!" Mubarak a demisionat

Serviciile egiptene de securitate, citate de AFP, au anuntat ca aproximativ 600 de detinuti au reusit sa evadeze astazi din inchisoarea Marg, aflata in Cairo.

In timpul revoltelor, mai multe persoane au fost ucise sau ranite, insa, deocamdata, nu se cunoaste numarul acestora si nici  daca este vorba despre gardieni, detinuti sau atacanti veniti din exterior.

Aceasta este a doua evadare de amploare din inchisoarea Marg, dupa primele zile ale revoltei populare care a inceput la 25 ianuarie, in cursul carora posturi de politie si inchisori au fost atacate.

Fortele armate si politia au putut aresta peste o mie de persoane care evadasera, potrivit acestor surse.

Citește și
Egipt
"Egiptul e liber! Egiptul e liber!" Mubarak a demisionat
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

 

In aceasta dimineata, armata egipteana a inceput sa ridice baricadele si sarma ghimpata din jurul pietei Tahrir - centrul revoltei care a dus la inlaturarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak.

Primele baricade ridicate de militari au fost cele situate la Muzeul national egiptean, la intrarea nordica a pietei.

Armata retrage, de asemenea, caroseriile masinilor arse, ajutati de civili, care au inceput sa curate piata. Tancurile armatei, care barau drumurile ce duc spre piata Tahrir, au eliberat trecerea, retragandu-se pe marginea strazilor.

Pe de alta parte, armata egipteana, responsabila cu gestionarea tarii dupa demisia presedintelui Hosni Mubarak, a hotarat o reducere cu patru ore a restrictiilor de circulatie aflate in vigoare in trei orase, inclusiv in Cairo.

Pe podul care duce spre una dintre intrarile in piata Tahrir, mai multi tineri au dansat in aceasta dimineata, arborand drapele egiptene si oprind masinile pentru a-i felicita pe soferi.

Unii dintre ei erau ragusiti, dupa ce au strigat aproape toata noaptea, de bucurie, la anuntul ca Mubarak demisioneaza si transfera puterea armatei.

 "Este sarbatoare, ne-am nascut din nou", a spus Ussama Tufic Saadallah, un inginer agronom de 40 de ani, citat de AFP.

"Este sfarsitul nedreptatii! Am fost in intarziere in raport cu alte tari, acum avem o valoare in ochii lumii straine, ai lumii arabe", a adaugat el.

"Vrem ca toti detinutii politici sa fie eliberati", a spus un alt barbat, care sustine ca a fost inchis, saptamana trecuta, timp de patru zile de politia militara.

Anuntul demisiei lui Hosni Mubarak, in varsta de 82 de ani, a intervenit in cea de-a 18-a zi a revoltei populare, in timp ce peste un milion de persoane manifestau impotriva lui in tot Egiptul.

Hosni Mubarak. Decaderea celui care a condus Egiptul timp de trei decenii

Puternica armata egipteana, care conduce acum cea mai populata tara din lumea araba, a dat asigurari ca nu intentioneaza sa se substituie "legitimitatii dorite de popor".

Casa Alba: Dupa evenimentele din Egipt, Iranul se teme de "vointa poporului sau"

Casa Alba a afirmat vineri ca regimul islamic iranian se teme de "vointa poporului sau", dupa manifestatiile populare fara precedent care au condus la demisia presedintelui egiptean Hosni Mubarak, potrivit Mediafax, care citeaza AFP.

Purtatorul de cuvant al presedintiei americane, Robert Gibbs, a precizat ca liderii iranieni au ordonat arestari si blocheaza accesul la Internet si presa internationala. Puterea iraniana pare ca "se teme de vointa poporului sau", a subliniat purtatorul de cuvant.

La randul lui, presedintele Barack Obama a declarat ca armata egipteana trebuie sa asigure o tranzitie "credibila in ochii poporului egiptean".

"Poporul Egiptului a vorbit, vocea sa a fost ascultata, iar Egiptul nu va mai fi niciodata acelasi", a spus presedintele SUA.

Obama a mai declarat ca evenimentele din Egipt amintesc de "ecourile istoriei" si a dat cateva exemple: germanii care au daramat Zidul Berlinului, indonezienii care s-au revoltat impotriva presedintelui Suharto si lupta non-violenta pentru independenta Indiei dusa de Mahatma Gandhi.


 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Hosni Mubarak. Decaderea celui care a condus Egiptul timp de trei decenii
Hosni Mubarak. Decaderea celui care a condus Egiptul timp de trei decenii

Hosni Mubarak a guvernat singur in Egipt, timp de trei decenii. Are 82 de ani si a fost unul dintre cei mai longevivi lideri ai lumii arabe.

"Egiptul e liber! Egiptul e liber!" Mubarak a demisionat

Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, si-a dat demisia din functie dupa ce sute de mii de egipteni au protestat incontinuu timp de 18 zile in centrul capitalei Cairo. Piata Tahrir este cuprinsa de uralele multimii.

Din 25 ianuarie si pana acum, cel putin 297 de persoane au murit in Egipt
Din 25 ianuarie si pana acum, cel putin 297 de persoane au murit in Egipt

Organizatia de aparare a drepturilor omului Human Rights Watch a anuntat ca cel putin 297 de persoane au fost ucise in timpul manifestatiilor antiguvernamentale din Egipt, incepute la 25 ianuarie. Cei mai multi au murit la 28 si 29 ianuarie, impuscati.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.