Hosni Mubarak. Decaderea celui care a condus Egiptul timp de trei decenii

×
Codul embed a fost copiat

Hosni Mubarak a guvernat singur in Egipt, timp de trei decenii. Are 82 de ani si a fost unul dintre cei mai longevivi lideri ai lumii arabe.

Asistam la deznodamantul unui regim politic cu un bilant controversat. Pe de o parte, criticii denunta autoritarismul, abuzurile, coruptia si incalcarea flagranta a drepturilor omului.

Pe de alta parte, comentatoriii si liderii occidentali ii recunosc lui Hosni Mubarak meritul de a fi pastrat pacea incheiata de predecesorul sau cu Israelul.

El s-a aratat de asemenea a fi un adversar hotarat al islamismului radical de tipul al-Qaida. Dar el nu a reusit sa limiteze cresterea in importanta a unui islam traditionalist, inspirat de miscarea Fratii Musulmani.

Citește și
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak il egaleaza pe Carlos Slim la avere: 70 de miliarde de dolari
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Avand o conformatie solida, cu un par des (in pofida varstei) si cu privirea deseori ascunsa in spatele unor ochelari de soare, Mubarak a devenit in cursul anilor o figura familiara a reuniunilor internationale, impunand Egiptul ca un pilon moderat in lumea araba.

 

In pofida liberalismului economic, care a permis in ultimii ani o crestere economica si emergenta unor "campioni" egipteni in domeniul telecomunicatiilor sau constructiilor, aproximativ 40 % dintre egipteni traiesc in continuare cu mai putin de doi dolari pe zi, potrivit statisticilor internationale.

Omul care a pastrat pacea cu Israelul

Nascut la 4 mai 1928 intr-o familie din mica burghezie rurala a Deltei Nilului, Mohammed Hosni Moubarak a devenit comandant general al fortelor aeriene, apoi vicepresedinte in aprilie 1975.

Pentru a intelege insa cine este Hosni Mubarak, ar trebui sa ne uitam in anul 1979, cand predecesorul lui, Anwar al Sadat, a semnat tratatul de pace cu Israelul.

Acea strangere de mana istorica de pe peluza Casei Albe i-a scos din minti pe musulmanii extremisti, convinsi ca Sadat a vandut interesele Egiptului. Drept represalii, mai multe state arabe au rupt relatiile cu Egiptul.

Doi ani si jumatate mai tarziu, pe cand presedintele Sadat trecea in revista trupele de ziua nationala, avandu-l in dreapta pe vicepresedintele sau - nimeni altul decat Hosni Mubarak - radicalii din armata s-au razbunat.

Sadat a fost asasinat, iar Mubarak ranit. Refacut rapid, Mubarak a fost investit presedinte in octombrie 1981, functie pe care a ocupat-o pana astazi.

Cand a ajuns la putere, Egiptul era "paria" lumii arabe, pentru vina de a fi semnat pacea cu Israelul. "Nu consider pacea drept ceva imposibil, ci un dar nobil pentru oameni si pentru fiinta umana" - a spus Hosni Mubarak.

Egiptul si SUA, prieteni internationali

A fost, totusi, o pace rece pe care americanii au ...."ajutat-o" cu 3 miliarde de dolari anual.

Timp de 30 de ani, Mubarak a devenit un oaspete obisnuit al presedintilor americani, un aliat cheie al Occidentului in eforturile de contracarare a Al Qaida si un mediator major in procesul de pace israeliano-palestinian.

"A fost principalul negociator egiptean care a mediat intre Hamas si Autoritatea Palestiniana. Este unul dintre cei care au colaborat indeaproape cu israelienii si americanii in combaterea terorismului" - Edward Gnehm, fost ambasador SUA in Iordania.

Dictatura din Egipt

Daca la Washignton, Mubarak milita pentru dreptul palestinienilor la autodeterminare, acasa, la Cairo, povestea cu drepturile se vedea .... sensibil diferit. S-a "eternizat" la putere, iar cand, in 2005, a organizat in sfarsit alegeri, la presiunea americanilor, scrutinul a fost oricum numai liber si democrat NU.

Oricine ii contesta puterea ori manifesta ambitii politice era aruncat in inchisoare. Criticilor sai, Mubarak le spunea ca alternativa va aduce haosul si teroarea. Ca o pisica, parea sa aiba mai multe vieti.

Fost comandant al armatei aeriene, el a reusit sa mentina pana la 25 ianuarie stabilitatea Egiptului - si a propriului sau regim - bazandu-se pe un redutabil aparat de forte de politie.

A fost acuzat ca isi impune controlul asupra vietii politice si asupra unui sistem politic, dominat de un partid devotat lui Mubarak.

Mubarak a supravietuit mai multor tentative de asasinat

Intr-unul dintre cazuri si-a datorat viata lui Omar Suleiman.

Inaintea unei vizite in Etiopia, in 1995, Suleiman, a insistat sa ia cu el o masina blindata. Aceasta masura de precautie i-a salvat viata, cand un grup de barbati a deschis focul asupra suitei presedinteleui Mubarak in Addis Abeba.

De atunci, Omar Suleiman a devenit mana sa dreapta si sef al serviciilor secrete. Nu are mainile nepatate, dar a castigat increderea americanilor, iar acum va gestiona, probabil, tranzitia catre alegeri.

 

Familia si sanatatea

In ultimii ani, Hosni Mubarak a avut probleme de sanatate si a mers periodic la tratament in Germania si Statele Unite. El a fost operat la vezica biliara si la duoden in 2010.

Mult timp s-a considerat de la sine inteles ca va transfera puterea "in familie".

Cresterea puterii fiului sau mai mic, Gamal, apropiat de mediul de afaceri, a alimentat suspiciunile privind o transmitere "ereditara" a puterii, la alegerile prezidentiale din septembrie 2011, provocand protestele opozitiei.

Hosni Mubarak mai are un alt fiu, Alaa, din casatoria sa cu Suzanne Thabet, "Prima Doamna" a Egiptului, care ar fi avut o influenta mare pe langa sotul sau.

Hosni Mubarak - bogatasul cu 70 de miliarde de dolari

Timp de trei decenii, cat a condus Egiptul, presedintele egiptean a avut grija sa "puna ceva" deoparte, sa aiba niste "bani albi, pentru zile negre".

Functiile inalte pe care le-a detinut l-au ajutat sa adune o avere fabuloasa, care l-ar putea egala pe cel mai bogat om al planetei, magnatul mexican Carlos Slim.

Nimeni nu stie exact care este averea familiei Mubarak, insa s-au facut unele estimari, situate in jurul sumei de 70 de miliarde de dolari.

Mai multi experti financiari au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat conturile familiei Mubarak din bancile britanice si elvetiene, precum si investitiile realizate in proprietati din Londra, New York, Los Angeles si pe coasta Marii Rosii.

De asemenea, potrivit unui raport al IHS Global Insight, familia Mubarak detine proprietati la Paris, Madrid, Dubai, Washington si Frankfurt.

Multe dintre aceste venituri au fost ascunse in companii offshore si depozitate in conturi secrete.

Fii lui Mubarak, Gamal si Alaa, sunt de asemenea miliardari.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Din 25 ianuarie si pana acum, cel putin 297 de persoane au murit in Egipt
Din 25 ianuarie si pana acum, cel putin 297 de persoane au murit in Egipt

Organizatia de aparare a drepturilor omului Human Rights Watch a anuntat ca cel putin 297 de persoane au fost ucise in timpul manifestatiilor antiguvernamentale din Egipt, incepute la 25 ianuarie. Cei mai multi au murit la 28 si 29 ianuarie, impuscati.

Hosni Mubarak il egaleaza pe Carlos Slim la avere: 70 de miliarde de dolari
Hosni Mubarak il egaleaza pe Carlos Slim la avere: 70 de miliarde de dolari

Presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, ar putea fi la fel de bogat ca si magnatul Carlos Slim, cel mai avut om al planetei. Cativa experti, citati de The Guardian, sustin ca averea familiei liderului egiptean ar atinge cifra de 70 de miliarde de dolari.

Hosni Mubarak, facut erou de presa egipteana prin trucaje
Hosni Mubarak, facut erou de presa egipteana prin trucaje

Un adevar stanjenitor pune intr-o lumina cat se poate de proasta presa de la Cairo. Ca sa ii dea importanta planetara presedintelui lor, egiptenii au folosit un program de calculator si au modificat o fotografie oficiala realizata la Casa Alba.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.