Ministrul german al Economiei: „Nu ne putem permite un yo-yo, deschizând şi închizând economia întruna”

Ultima actualizare: 16-11-2020 14:02

Autorităţile franceze şi germane îşi avertizează cetăţenii că măsurile anti-pandemie le vor afecta vieţile şi în următoarele 4-5 luni.

„Este esenţial să nu ridicăm restricţiile prematur. Nu ne putem permite un yo-yo, deschizând şi închizând economia întruna”, a avertizat ministrul german al Economiei. Între timp, şi Austria reintră de mâine în carantină naţională strictă.

Spre deosebire de primăvară, când nordul Italiei a fost devastat de pandemie, valul al doilea afectează dur şi sudul Peninsulei, mai cu seamă regiunea dens populată Campania.
Autorităţile locale voiau închiderea Campaniei încă din octombrie, însă guvernul de la Roma a ezitat să ia măsuri stricte în sudul oricum subfinanțat şi mult mai sărac decât nordul. De câteva zile circulă imagini de amator care surprind situaţia dezastruoasă din spitale.

Francesca Menna, inspector de Sănătate din Napoli: „În realitate, situaţia este dramatică, absolut subestimată. Pandemia este scăpată de sub control. Şi nimeni nu controlează respectarea carantinei. Fiecare face ce vrea. În oraşe precum Napoli, unde mulţi trăiesc de pe o zi pe alta, aceştia nu-şi permit să piardă zile de muncă, aşa că mai degrabă iau o pastilă să-şi scadă febra şi se duc la muncă”.

Până la urmă, Campania a trecut de ieri în zona roşie a zonelor cu cel mai mare nivel de infectare, la fel ca alte cinci regiuni din nordul ţării.

Francesca Menna: „Aşa-zisele paturi libere din comunicatele responsabililor regiunii Campania sunt paturi obişnuite, ca să nu mai spun că nu exista personal medical pentru ele. Pe scurt, exista paturi libere doar pe hârtie”.

Pe de altă parte, Austria va reintra de marți şi până pe 6 decembrie în carantină naţională strictă, similară celei din primăvara, după ce restricţiile adoptate în octombrie nu au dat rezultatul scontat. Vineri, Viena anunţa un record de 9.600 de cazuri noi de infectare.

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: „Apelul meu pentru următoarele 4 săptămâni este următorul: nu vă întâlniţi cu nimeni! Chiar şi un singur contact social este cu unul prea mult!”

Cancelarul Kurz a justificat instituirea măsurilor drastice drept o încercare de salvare a Crăciunului. De mâine, se va reveni la interdicţie de circulaţie şi pe timp de zi.

După ieşirea din carantină, Austria va desfăşura o campanie de testare pe scară largă pentru COVID-19, „o provocare logistică” pentru ţara cu 9 milioane de locuitori.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO