Ministrul german al Apărării: „Vrem să facem din armata noastră o coloana vertebrală a apărării în Europa”
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a promis joi că va face din Bundeswehr (armata germană) "coloana vertebrală a apărării colective în Europa", prezentând noi directive pe fondul invaziei ruse în Ucraina, relatează AFP.
Boris Pistorius a afirmat, în cadrul unei conferinţe la Berlin, că "partenerii Germaniei din Europa, din America de Nord şi din întreaga lume" se aşteaptă "să ne asumăm responsabilităţile".
Ultimele directive ale armatei germane datează din 2011.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În documentul de 19 pagini prezentat joi se precizează că Bundeswehr trebuie să fie "bine echipată pentru război în toate domeniile", un termen deja folosit recent de Pistorius şi care a stârnit controverse în Germania.
Odată cu "invadarea brutală" a Ucrainei de către Rusia, războiul "a revenit în Europa", a afirmat el.
Guvernul german insistă că Bundeswehr trebuie să se poată implica şi pe scena internaţională, aşa cum a făcut în Balcanii de Vest şi în regiunea Sahel.
Pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu, Berlinul precizează că "o importanţă deosebită este acordată dreptului Israelului de a exista. Securitatea Israelului este un motiv de stat" pentru Germania.
Aceste obiective au însă un preţ: guvernul german reaminteşte că va fi necesar să se aloce cel puţin 2% din PIB cheltuielilor militare pentru a se conforma obiectivelor NATO.
Ponderea cheltuielilor militare era de 5% din PIB-ul Germaniei în anii 1960, apoi a scăzut sub 2% din 1990 şi destrămarea URSS, ajungând la doar 1,3% în 2021.
Însă pentru moment nimic nu este sigur. În ianuarie anul trecut, Pistorius a avertizat că fondul special de 100 de miliarde de euro, anunţat de Olaf Scholz după invazia rusă în Ucraina şi destinat modernizării armatei germane, "nu va fi suficient ".
Angajamentul de a reveni la 2% din PIB "înseamnă trecerea de la circa 50 de miliarde de euro cheltuieli militare anuale la 70 sau chiar 75 de miliarde pe o bază durabilă ", a declarat recent Pieter Wezeman de la Institutul Sipri.
Sursa: Agerpres
Etichete: germania, europa, aparare, ministrul apararii,
Dată publicare:
09-11-2023 19:42