Miniştrii apărării din NATO discută apărarea Europei după desfiinţarea tratatului nuclear

Ultima actualizare: 13-02-2019 09:35
sistem rusesc de rachete S-300
Agerpres

Miniştrii apărării din statele membre ale NATO urmează să discute la o reuniune de două zile care începe miercuri la Bruxelles ce măsuri sunt necesare dacă tratatul INF este anulat.

SUA şi NATO acuză Rusia că încalcă Tratatul privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF) prin dezvoltarea sistemul său de rachete de croazieră SSC-8. Washingtonul a anunţat la începutul acestei luni că se va retrage din Tratatul INF. În replică, Moscova a transmis că va face la fel.

SUA au acum la dispoziţie şase luni pentru a convinge Moscova să se conformeze din nou tratatului înainte ca acesta să se prăbuşească de tot. NATO sprijină aceste eforturi.

Marţi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să profite de "ultima oportunitate pentru a urma calea responsabilă", adăugând în acelaşi timp că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să se pregătească pentru o lume fără Tratatul INF.

Moscova continuă să dezvolte rachetele SSC-8 şi a echipat cu ele câteva batalioane, a declarat presei şeful NATO. El a precizat totuşi că NATO nu intenţionează să facă acelaşi lucru.

"Nu intenţionăm să desfăşurăm noi rachete nucleare cu lansare de la sol în Europa. Dar trebuie să ne asigurăm că avem o capacitate de descurajare şi de apărare eficientă", a adăugat Stoltenberg.

Tratatul INF, care interzice rachetele nucleare cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri, a fost baza arhitecturii de securitate din Europa de la semnarea sa în 1987.

Alte subiecte de pe agenda reuniunii miniştrilor sunt cheltuielile pentru apărare şi prezenţa NATO în Afganistan.

Este prima reuniune la care a fost invitată şi Macedonia de Nord, după ce Alianţa Nord-Atlantică a parafat săptămâna trecută protocolul său de aderare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO