NATO reiterează caracterul "pur defensiv" al sistemului său de apărare antirachetă

Ultimul update: Vineri 08 Februarie 2019 15:08
Data publicarii: Vineri 08 Februarie 2019 14:28
Categorie: Internaţional
NATO

NATO consideră că recenta afirmaţie a Rusiei privind sistemul de apărare antirachetă din România constituie "o nouă încercare de a distrage atenţia de la încălcarea de către Moscova a tratatului INF".

"Facem apel la Rusia să înceteze să mai facă astfel de afirmaţii nefondate şi să se concentreze în schimb asupra revenirii la respectarea INF", a subliniat într-un comunicat Oana Lungescu,  purtătoarea de cuvânt a Alianţei nord-atlantice, conforam Agerpres.

NATO precizează că baza de la Deveselu face parte din sistemul de apărare antirachetă al NATO, care este "pur defensiv", iar în plus echipamentele "UAV (drone) ale SUA la care face referire Rusia nu sunt rachete". "Nici apărarea antirachetă a NATO şi nici UAV-urile americane nu încalcă INF", a insistat purtătoarea de cuvânt.

Ministrul de externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat vinerea trecută într-un interviu pentru postul de televiziune public Rossia-24 că posibilitatea desfăşurării a 24 de rachete americane de croazieră Tomahawk în România este reală la ora actuală şi a subliniat că Moscova nu poate ignora o astfel de ameninţare.

"Nu putem să ne încredem în ceea ce spun americanii, care susţin că, în prezent, nu au intenţia de a folosi astfel de mijloace în sistemele lor Aegis Ashore", a afirmat între altele înaltul responsabil diplomatic rus, în contextul în care SUA au anunţat că se retrag din INF în termen de şase luni dacă în acest timp Rusia nu revine la respectarea acestui tratat, iar ulterior şi Rusia a afirmat că-şi suspendă participarea la tratat.

În centrul conflictului se află noua rachetă rusească Novator 9M729, care ar încălca Tratatul INF, încheiat în 1987 şi care interzice o întreagă clasă de rachete nucleare şi convenţionale terestre, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

NATO citează documente publicate de Departamentul de Stat de la Washington care explică faptul că sistemul de apărare Aegis Ashore este în perfectă conformitate cu obligaţiile asumate de SUA în baza INF şi nu poate lansa decât rachete defensive de interceptare ca SM-3, dezvoltată şi testată exclusiv pentru a intercepta obiecte ce nu se află pe suprafaţa terestră şi care deci nu face obiectul INF.

Departamentul de Stat insistă că sistemul Aegis Ashore nu dispune de capacităţile şi infrastructura necesară pentru a lansa rachete ofensive sau balistice cum sunt Tomahawk, caracterul defensiv al acestor sisteme fiind documentat în acordurile dintre SUA şi ţările-gazdă România şi Polonia.

Deşi foloseşte unele din aceleaşi componente structurale cu sistemul de lansare Mk-41 instalat pe nave, sistemul de lansare verticală al Aegis Ashore nu este acelaşi, mai notează Departamentul de Stat.

În ce priveşte dronele înarmate, INF nu impune restricţii asupra testării, producerii sau posesiei de astfel de vehicule bidirecţionale reutilizabile, termenul "rachetă" aşa cum este el folosit în tratat referindu-se la sisteme unidirecţionale, iar Federaţia Rusă susţine la rândul ei dezvoltarea de UAV-uri înarmate, potrivit Departamentului de Stat.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

NATO Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Statele membre ale NATO au semnat protocolul de aderare a Macedoniei
Statele membre ale NATO au semnat protocolul de aderare a Macedoniei
Anunțul făcut de șeful NATO după ce SUA se retrag din Tratatul Forţelor Nucleare
Anunțul făcut de șeful NATO după ce SUA se retrag din Tratatul Forţelor Nucleare
VIDEO PROTVPLUS.RO
Huawei
Ameninţarea SUA la adresa ţărilor care folosesc tehnologie Huawei. "E un risc real"
Biserica Ortodoxă Română nu ia partea Ucrainei în conflictul religios cu Rusia
Jihadistul care a revendicat atentatele din Paris a fost ucis. Cine era "fratele Omar"
Iranul face pregătiri pentru "o luptă adevărată" în Golf şi în Oceanul Indian
Moldova ar putea deveni stat federal. Planul secret al preşedintelui, prieten cu Putin
Ciocniri violente în Catalonia. Manifestanții au blocat 11 autostrăzi
Papa Francisc
Abuzuri sexuale ale preoților. Papa și lideri catolici au văzut poveștile a 5 victime
Putin, către SUA: Rachetele nucleare rusești pot lovi înaintea celor americane
Președintele unei țări a dat ordin presei să nu îl mai laude încontinuu
Găleţi cu uraniu radioactiv, la unul dintre cele mai populare obiective turistice din lume
Rușii amenință: Noua rachetă hipersonică poate străpunge orice scut de apărare
Liderii pro-europeni din Moldova ar fi fost otrăviţi. Substanţa găsită la analize