Anunțul făcut de șeful NATO după ce SUA se retrag din Tratatul Forţelor Nucleare


Ultimul update: Sambata 02 Februarie 2019 09:24
Data publicarii: Sambata 02 Februarie 2019 08:00
Categorie: Stiri externe

"NATO nu are nicio intenţie să desfăşoare noi arme nucleare în Europa" - a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice într-un interviu.

"Dar, în acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că menţinem o descurajare credibilă şi eficientă." - a adăugat el, fără a oferi detalii cu privire la diferitele opţiuni militare pe care NATO le-ar putea avea în vedere.

Statele Unite au anunţat vineri că se retrag din Tratatul Forţelor Nucleare cu rază medie de acţiune, semnat în 1987, cu Rusia, pe care o acuză de încălcarea acestui acord.

Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului, cerând distrugerea unor rachete rusești de tip nou, greu detectabile, care pot lovi orașe ale Europei.

Americanii au avertizat că, în caz contrar,  pe 2 februarie declanşează procedura de retragere din acord.

"Nu trebuie să reflectăm ceea ce face Rusia. Dar în acelaşi timp trebuie să ne asigurăm că menţinem o descurajare credibilă şi eficientă", a spus Jens Stoltenberg, fără a oferi detalii cu privire la diferitele opţiuni militare pe care NATO le-ar putea avea în vedere.

Şeful Alianţei Nord-Atlantice a declarat totodată că NATO va continua să lucreze cu Rusia pentru a determina Moscova să respecte Tratatul INF.

Stoltenberg a precizat că date ale serviciilor de informaţii adunate din diferite ţări de-a lungul multor ani au arătat că Rusia a încălcat Tratatul INF.

Statele Unite au anunţat că se retrag sâmbătă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză de încălcarea acestui acord.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat pe 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km şi a pus capăt crizei rachetelor declanşate în 1980 prin desfăşurarea de rachete sovietice SS-20 cu focoase nucleare ce erau îndreptate către capitale occidentale.

Luna trecută, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului, cerând distrugerea unei noi rachete ruseşti şi avertizând că în caz contrar la 2 februarie va declanşa procedura de retragere din acord. Washingtonul şi NATO consideră că racheta rusească Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare, încalcă prevederile INF.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO