Ministerul chinez de externe: ”Cooperarea dintre China și Rusia nu poate fi supusă niciunei interferențe”
Președintele rus îi poate primi, în schimb, nestingherit, pe liderii străini dornici să-i treacă pragul. Săptămâna viitoare îl va vizita omologul chinez, Xi Jinping. Potrivit presei de la Moscova, cei doi vor semna o serie de documente.
Occidentalii speră să nu fie vorba despre contracte vizând livrări de arme și echipamente militare către Rusia, mai ales că în țara vecină continuă atacurile.
Între timp, Polonia și Slovacia au anunțat că vor trimite avioane MIG-29 în Ucraina.
Sirenele care anunțau un posibil bombardament s-au auzit din nou la Kiev noaptea trecută, iar apărarea antiaeriană a intrat în alertă. În schimb, în estul Ucrainei, în regiunea Dnipropetrovsk, au avut loc mai multe explozii.
Epicentrul frontului de est rămâne însă Bahmut, unde ucrainenii susţin că forțele ruse au fost "parțial epuizate" în luptele crâncene pentru cucerirea oraşului. În acest context, contraofensiva Kievului ar urma să înceapă după Paște, estimează un expert militar ucrainean.
Mai ales că vin întăriri. Varșovia a anunțat, în premieră pentru o țară NATO, că le va trimite avioane ucrainenilor. O veste similară a venit la scurt timp și de la Bratislava:
Eduard Heger, prim ministrul slovac: "Daţi-mi voie să vă informez că guvernul a decis astăzi în unanimitate să trimitem MIGuri 29 Ucrainei. Facem asta pentru ca Ucraina să-și poată proteja civilii de bombardamente”.
Pe de altă parte, atât Moscova cât şi Bejingul au confirmat oficial vizita preşedintelui chinez Xi Jinping în capitala Rusiei, săptămâna viitoare, între 20 și 22 martie.
Dmitry Peskov, purtător de cuvânt Kremlin: ”Comunicarea dintre președinții rus și chinez va începe încă din după-amiază de luni, cu o întâlnire între patru ochi și o cină informală. Discuțiile oficiale vor avea loc marți”.
Ministerul chinez de externe a ţinut să puncteze libertatea Chinei de a-şi alege partenerii strategici.
Wang Wenbin, ministrul chinez de externe: ”Cooperarea dintre China și Rusia nu poate fi supusă niciunei interferențe ori presiuni din partea unor terți”.
Vizita are loc în contextul în care China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, un demers întâmpinat cu scepticism în Occident şi la Kiev, având în vedere relaţiile privilegiate chino-ruse. După invadarea Ucrainei, comerțul dintre Rusia şi China a crescut vertiginos, Beijingul fiind cel mai mare cumpărător de petrol al Rusiei. Aşadar, o sursă-cheie de venituri pentru Moscova.
Rămâne de văzut dacă Xi Jinping va discuta şi cu Volodimir Zelenski, mişcare încurajată făţiş de americani. Există speculații potrivit cărora China ar putea încerca să îi aducă pe Putin şi Zelenski la masa negocierilor.