Metropola în care oamenii au voie să iasă din case doar dacă își fac programare la primărie
La nivel global, numărul persoanelor infectate cu coronavirus, a depășit 6 milioane, iar bilantul deceselor se apropie de 370.000. Dacă în multe ţări restricţiile au fost deja ridicate, experţii sunt alarmaţi de apariţia unor noi focare.
În Statele Unite, numărul cazurilor a crescut semnificativ după reluarea activităţii, iar în Coreea de Sud, 140 de noi îmbolnăviri au determinat autorităţile să instituie iarăşi carantina în anumite zone.
Coreea de Sud a închis din nou peste 250 de şcoli şi a reintrodus în Seul măsuri de carantină strictă pentru 2 săptămâni, după apariţia a zeci de noi cazuri de coronavirus.
Pe de altă parte, după trei zile consecutive în care numărul morţilor nu a depăşit 700, în Statele Unite decesele s-au dublat: 1.500 miercuri şi 1.300 joi. Noile cifre complica mult misiunea autorităţilor. Statul New York, cel mai grav afectat de pandemie, tocmai începe repornirea graduala a activităţii.
Bill de Blasio, primar New York: "Cred că e timpul că new-yorkezii să-şi vadă eforturile şi sacrificiile răsplătite".
Aproape 400.000 de new yorkezi ar urma să revină la muncă până la 15 iunie. Abordarea va fi cu atât mai prudentă cu cât în statele din sud care au fost redeschise cel mai devreme, s-a constatat o creştere şi de patru ori a numărului de infectări, comparativ cu ajunul repornirii activităţilor.
Crystal Watson, Johns Hopkins Center for Health Security: "Pe măsură ce ţară se redeschide, dacă ne relaxăm prea tare şi nu mai respectăm deloc măsurile de distanţare socială, atunci ne întoarcem de unde am plecat. Şi nu la toamnă, ci chiar în săptămânile următoare."
Situaţia nu e mai limpede nici în Europa. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat noi măsuri restrictive pentru locuitorii capitalei Rusiei, unde există cel mai mare focar de coronavirus din ţară. Oamenii intră pe site-ul primăriei, introduc adresa de domiciliu și află ziua și intervalul orar în care pot ieși la plimbare. Internauții s-au plâns deja că serviciul online pică extrem de des, astfel încât programul nu poate fi accesat.
"Moscova, 2020: Un program pentru plimbările cetățenilor. Orwell se răsucește în mormânt de invidie", comenta pe internet un analist politic rus.
Iar Marea Britanie, potrivit unei analize realizate de ziarul Financial Times, are cea mai mare rată de mortalitate raportată la populaţie, depăşind Italia, Spania, Statele Unite. Concluzia ţine seama de excesul de mortalitate înregistrat în ultimele 2 luni. Începând cu 20 martie, Marea Britanie a avut un exces de 60.000 de decese, mai multe decât cele 37.000 de mii puse oficial pe seama COVID-19. Cu alte cuvinte, noul coronavirus a ucis 891 de oameni din fiecare milion de britanici.
În altă ordine de idei, mai multe institute din Germania caută soluţii pentru a face din analiza apei din canalizare cea mai timpurie metodă de detectare a unor noi focare de coronavirus.
Fred Pleitgen, CNN: "Cercetătorii au descoperit încă de când a izbuncit pandemia că virusul COVID-19 poate fi depistat în materii fecale, dar acum marea întrebare este: se poate face acest lucru în mod automat și se poate face într-o zonă mai mare, cum ar fi, de exemplu, o țară întreagă?"
Dr. Ulrich Meyer, director al companiei de apă din Leipzig: "Dacă putem stabili concentrația de coronavirus în apă reziduală, putem calcula numărul de persoane infectate din Leipzig, iar acest lucru ar fi foarte interesant în strategiile viitoare legate de evoluția coronavirusului."
În acest centru de cercetare, se cauta soluţii pentru detectarea unor secvenţe din genomul virusului SARS-CoV-2 în mostrele prelevate.
Prof. Hauke Harms, Microbiolog Helmholtz Center: "Cred că putem oferi o soluție înainte de următorul val. Dacă acest lucru se va întâmpla în toamnă sau în iarnă, până atunci credem că vom avea un plan bine stabilit."
Plecând de la aceste rezultate, autoritățile pot apoi testă tzintit persoanele aflate în "zonă contaminată".