Coronavirus în lume, 29 mai. Italia a raportat 90 de decese și 516 noi cazuri de infectare

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 29 mai. Peste 5,8 persoane au fost infectate cu coronavirus la nivel mondial, iar cel puțin 360.000 de oameni au murit.

Lumea încearcă să îşi revină treptat după şocul provocat de pandemie. Doar că, în ciuda eforturilor, misiunea este una dificilă.

Grecia îşi deschide unele hoteluri de la 1 iunie, însă proprietarii sunt speriaţi de ce îi aşteaptă şi se tem că turiştii nu își vor face apariția, chiar dacă au fost luate măsuri de siguranţă.

Între timp, economia scârţâie pe întreg mapamondul. În Barcelona se închid fabricile unui important producător auto, iar în Statele Unite, rata șomajului este uriașă. Şi așteptările specialiștilor dau fiori.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 29 mai

UPDATE 20:15  Italia a raportat 90 de decese și 516 noi cazuri de infectare

 

Au fost raportate aproape 100 de decese în ultimele 24 de ore, cu o scădere a numărului infecţiilor care rămâne la nivel mai mic în comparaţie cu testele efectuate.

Virusul nu dispare şi, chiar dacă datele arată o tendinţă de scădere, răspândirea virusului şi-a menţinut aceeaşi tendinţă chiar dacă au fost ridicate mai multe restricţii, scrie La Repubblica, citat de News.ro. 

Numărul total al persoanelor care au contractat virusul de la începutul epidemiei este 232.248.

La Terapie intensivă se aflau vineri 475 de persoane, cu 14 mai puţine ca joi. Se află încă internate, cu simptome, 7.094 de persoane, cu 285 mai puţine în compraţie cu ziua precedentă. În izolare, la domiciliu, se află 38.606 de persoane (mai puţin cu 1.512 faţă de joi).

Citește și
coronavirus
Verdict îngrijorător dat de experți. Ce se întâmplă cu pacienții vindecați de coronavirus
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

În ultimele 24 de ore, au murit 98 de persoane (ieri au fost 70 de victime), totalul deceselor ajungând la 33.229.

Vindecaţi sunt 152.844, o creştere în 24 de ore de 2.240 de persoane (ieri au fost declarate vindecate 3.503 de persoane).
Noi cazuri depistate în 24 de ore sunt 516, în compraţie cu joi, când au fost 593.

Referitor la numărul de persoane testate, vineri au fost 38.233. Este vorba despre o persoană din 74 diagnosticată pozitiv.

 

 

UPDATE 11:15 - Spania va deschide gradual turismul în această vară, începând cu ţările europene

 

Spania va deschide gradual turismul în această vară, începând cu ţările europene, şi se va asigura că vizitatorii merg numai în zonele unde coronavirusul este sub control, a declarat pentru Reuters ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Arancha Gonzalez Laya.

Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproape 12% la Produsul Intern Brut. Dar acest sector a fost puternic afectat de pandemia de coronavirus (COVID-19) iar autorităţile vor să fie prudente când vor începe să primească vizitatori, la 1 iulie, a afirmat Gonzalez Laya.

"În acest an 2020, extrem de atipic, nu ne vom comporta ca de obicei. Este vorba de sănătate. Trebuie să ne asigurăm că nu vom importa cazuri deoarece încercăm să ţinem sub control cazurile pe care le avem în ţară. Este o gestionare foarte prudentă din partea noastră, pentru a ne asigura că situaţia este sub control", a explicat oficialul spaniol.

Alte aspecte urmează să fie decise ulterior, în privinţa criteriilor pe baza cărora persoanele vor putea călători, şi a locurilor care vor putea fi vizitate, discuţiile se axează în primul rând pe ţările europene, pentru stabilirea teritoriilor care pot fi considerate sigure, susţine Gonzalez Laya.

UPDATE 11:00 - 1.297 de decese în SUA în ultimele 24 de ore

 

Statele Unite au înregistrat joi 1.297 de decese provocate de COVID-19 în ultimele 24 de ore, potrivit bilanţului zilnic prezentat de Universitatea Johns Hopkins joi, la ora locală 20:30 (vineri 00:30 GMT), informează AFP.

Acestea urcă la 101.573 numărul total al deceselor înregistrate în această ţară, de departe cea mai afectată de pandemie, după ce pragul simbolic de 100.000 de morţi fusese depăşit cu o zi înainte.

De la anunţarea primului deces provocat de COVID-19 la sfârşitul lunii februarie, Statele Unite au înregistrat peste 1,7 milioane de infectări cu noul coronavirus, potrivit bilanţului actualizat de Universitatea Johns Hopkins.

Experţii, printre care imunologul Anthony Fauci, consilier la Casa Albă, sunt însă de acord că aceste bilanţuri oficiale ar putea fi sub cifrele reale.

UPDATE 10:40 - Coreea de Sud limitează numărul elevilor în şcoli ca urmare a creşterii numărului de cazuri la Seul

 


Coreea de Sud a impus vineri restricţii privind numărul de elevi în şcolile din Seul şi suburbiile sale, în încercarea de a stopa noile focare de coronavirus, relatează AFP.

Creşele, şcolile primare şi colegiile din zona metropolitană Seul, unde locuieşte jumătate din populaţia ţării, vor putea găzdui doar unul din trei copii, iar restul vor urma cursuri la distanţă.

Coreea de Sud a fost la sfârşitul lunii februarie a doua cea mai afectată ţară de epidemia de coronavirus, însă guvernul de la Seul a reuşit să ţină situaţia sub control datorită unei strategii foarte elaborate de testare şi de urmărire a contactelor persoanelor infectate, strategie lăudată de numeroase alte ţări.

La începutul acestei luni, autorităţile sud-coreene începuseră ridicarea restricţiilor impuse pentru a încetini propagarea virusului SARS-CoV-2. Totuşi, ele au fost alertate recent de apariţia unor noi focare în capitala Seul şi suburbiile sale, determinând autorităţile să impună noi măsuri.

Muzeele, parcurile şi galeriile de artă s-au închis din nou vineri pentru două săptămâni, iar companiile sunt încurajate să reintroducă programul flexibil la locul de muncă.

UPDATE 8:40 Brazilia a înregistrat un nou vârf al contaminărilor, în timp ce Sao Paulo iese din izolare
 

Brazilia a înregistrat un nou vârf al contaminărilor înregistrate în ultimele 24 de ore, în timp ce Sao Paulo, cel mai populat oraş din America de Sud şi centrul financiar al ţării, iese din izolarea impusă de criza sanitară provocată de Covid-19.

Joi, autorităţile braziliene au anunţat 26.417 noi cazuri de Covid-19, cu 6.382 în statul Sao Paulo, relatează Bloomberg.

Astfel, numărul total al contaminărilor este 438.238, potrivit datelor Johns Hopkins University.

După aproximativ două luni de izolare relativă, Sao Paulo va permite, de la 1 iunie, magazinelor, mall-urilor şi birourilor să îşi reia activitatea, deşi aici se află 20% din totalul cazurilor de Covid-19.

Planul a fost anunţat de primarul Bruno Covas joi, la o zi după ce Guvernul a emis măsurile pentru redeschiderea oraşului.

„Dacă cifrele se înrăutăţesc, vom reveni la faza 1 a izolării”, a spus Covas.

De la începutul epidemiei aici, Brazilia a înregistrat 26.754 de decese. Din punct de vedere al numărului contaminărilor, cea mai populată ţară sud-americană este a doua din lume, după SUA (1,72 milioane de cazuri).

La nivel mondial, de la depistarea noului coronavirus la finalul anului trecut în Wuhan (China), au fost înregistrate peste 5,8 milioane de cazuri şi mai mult de 360.300 de decese cauzate de Covid-19.

UPDATE 8:10 - Hotelurile din Grecia se redeschid de la 1 iunie

 

Pe coastele grecești este o vreme ideală de stat la soare, dar plajele sunt goale, cel puțin deocamdată.

Hotelurile care functionează tot anul se redeschid pe 1 iunie, iar cele sezoniere mai asteaptă două săptămâni. Până atunci, angajații fac eforturi pentru a fi respectate regulile impuse de pandemie.

Grigoris Tasios, president of the Hellenic Hoteliers Federation: „E un altfel de sezon, e sezonul COVID-19. Hotelurile au început deja să țină cursuri de instruire pentru angajați. Musafirii vor vedea peste tot dezinfectanți, iar în baruri și în restaurante va fi păstrată distanța.”

În multe locuri, schimbările sunt deja vizibile. Vorbim despre marcaje pentru distanțarea fizică, dozatoare cu dezinfectanți și panouri de plexiglas în zonele pentru servirea mesei.

Grigoris Tasios, president of the Hellenic Hoteliers Federation: „Cu siguranță, la sfârșitul zilei, marea dilemă a hotelierilor e dacă vom avea turiști.”

Gerasimos Bakogiannis, proprietar de hotel:Nu știm câte dintre rezervări se vor materializa, câți clienți vor veni. Trăim în incertitudine.”

În stațiunile grecești există și un alt motiv de îngrijorare.

Gerasimos Bakogiannis, proprietar hotel: „Cu toții ne temem de ce s-ar întâmpla dacă va fi depistat un caz (de coronavirus, n.r.) într-unul dintre hoteluri. Nu vrem să ne gândim la asta.”

Oficialii eleni își iau totuși măsuri de precauție pentru această eventuală situație. În fiecare regiune turistică sau insulă vor desemna un hotel în care vor fi izolate posibile persoane infectate cu coronavirus. Acolo vor fi trimise cazurile asimptomatice sau ușoare. Bolnavii cu simptome severe vor fi internați în spital.

UPDATE 7:50 - Sute de oameni au protestat în Barcelona față de închiderea unor fabrici

 

În Barcelona, pandemia are și alte efecte, dincolo de cele medicale. Sute de oameni au protestat și au incendiat cauciucuri. Totul după ce un producător mondial de autoturisme a anunțat că va închide fabricile din Catalonia, forțat de prăbusirea vânzărilor și de problemele apărute în lantzul de producție.

Decizia afectează peste 3.000 de angajați.

Juan Carlos Vicente, președintele uniunii sindicatelor: „Nu vor să continue (producția, n.r.). Ei bine, nu vom lăsă asta să se întâmple. Ne-au dat că termen luna decembrie 2020, când se va închide totul, și până atunci vom face tot ce e posibil.”

Miriam Alameda, angajată: „Cred că nu e corect, în timp ce suntem în mijlocul unei pandemii, să ne anunțe așa, pur și simplu. Și sunt foarte tristă din cauza asta, lucrez aici de multă vreme și am mulți colegi, e o rușine.”

UPDATE 7:30 - Rata șomajului în SUA ar putea ajunge la 20% în mai

 

Probleme economice grave din cauza pandemiei sunt și în Statele Unite.

În luna aprilie, rata șomajului era la 14.7%, cea mai ridicată de la Marea Criză încoace. În mai, economiștii se asteaptă să ajungă la 20%.

Mark Hamrick, analist economic Bankrate.com: „Am avut până acum peste 40 de milioane de cereri de ajutor de șomaj, de la sfârșitul lui martie încoace. Așa că suntem încă în mijlocul crizei. Ne putem consola cu gândul că în ultima vreme au scăzut cererile, dar sunt încă destul de multe.”

UPDATE 7:20 - De teama falimentului, mulți antreprenori își redeschid afacerile

 

De teama falimentului, mulți antreprenori își redeschid afacerile, în ciuda restricțiilor impuse de autorităti. De pildă, un bărbat care deține un salon de bronzare în New York.

Bobby Catone, proprietar: „Suntem pedepsiți pentru că încercăm să punem mâncare pe masă. Nu sunt expert juridic. Sunt doar un tip obișnuit care e imaginea și vocea unei afaceri mici."

În aceeași situație sunt sute de firme mici. Mulți dintre patroni au format grupuri de initiativă și au apelat la avocați pentru a le reprezenta interesele.

Louis Gelormino, avocat: „Credem că autoritățile orășenești și statale și-au depășit atribuțiile și autoritatea. Să lase oamenii să decidă dacă vor să vină la acești comercianți.”

Însă primarul New York-ului nu vrea să închidă ochii.

Bill de Blasio, primar New York City: „Când oamenii iau decizii grăbite și nu urmează regulile, e cea mai bună metodă care ne garantează că nu vom redeschide orașul. Așa că vom impune măsurile și le vom impune agresiv, bineînțeles.”

Pe de altă parte, guvernatorul statului New York a semnat un ordin potrivit căruia poate fi interzis în magazine accesul persoanelor care nu poartă mască de protecție.

Andrew Cuomo, guvernator New York: „Le dăm proprietarilor dreptul de a spune "dacă nu porți mască, nu intri". Acel proprietar are dreptul de a se proteja și de a-i proteja pe ceilalți clienți din magazin.”

UPDATE 7:10 - Pandemia afectează în special zonele locuite de minorități

 

În tot acest timp, pandemia afectează în special zonele locuite de minorităti. Acolo, rata de infectare și mortalitatea sunt mult mai ridicate decât în alte părți.

La câtiva kilometri de capitala Washington, una dintre cele mai bogate comunităti de culoare din Statele Unite a fost lovită puternic de coronavirus.

Stephen Thomas: „Comunitatea noastră are unul dintre cele mai ridicate procente de doctorate pe cap de locuitor, oameni de culoare cu facultate. Și asta nu ne protejează.”

Scenariul se repetă în jumătate dintre regiunile Statelor Unite - în zone rurale, urbane, sărace sau bogate, potrivit unui studiu independent.

De exemplu, în orașul Detroit, 65% la sută dintre cazurile de îmbolnăvire și peste 80% dintre decese sunt persoane de culoare.

UPDATE 7:00 - Estonia îşi deschide, din iunie, frontierele pentru cetăţeni din state membre UE

 

Estonia îşi va deschide graniţele pentru cetăţeni din mai multe ţări europene începând cu 1 iunie şi va renunţa la o carantină obligatorie pentru călătorii din ţările cu rate mici de infectare cu noul coronavirus, informează dpa.

Prim-ministrul Juris Ratas a anunţat joi pe Facebook că vizitatori din ţările membre UE, din spaţiul Schengen şi Marea Britanie, vor fi din nou bineveniţi pe teritoriul Estoniei.

Pentru ţările în care rata de contaminare cu noul coronavirus a fost de 15 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, regulile ce prevedeau două săptămâni de izolare vor fi ridicate.

Reglementările de respectarea a unei perioade de carantină se aplică în continuare cetăţenilor care au o rată mai mare de infectarea decât limita menţionată anterior.

Ministrul de externe Urmas Reinsalu a declarat că cetăţenii aparţinând celor 16 ţări membre ale spaţiului Schengen vor putea intra în Estonia începând din iunie fără a fi necesară respectarea unei perioade de carantină. Lista ţărilor va fi revizuită săptămânal, a declarat şeful diplomaţiei Estoniei pentru postul naţional de radio.

Estonia şi-a închis graniţele la jumătatea lunii martie şi a interzis călătoriile pentru toţi vizitatorii fără reşedinţa în ţară. Recent, autorităţile de la Tallinn au relaxat reglementările restrictive impuse cetăţenilor provenind din Letonia, Lituania şi Finlanda. Comparativ cu alte ţări, Estonia a rezistat destul de bine în faţa pandemiei. Guvernul din Tallinn a reacţionat foarte devreme impunând reglementări stricte care să stopeze răspândirii noului coronavirus.

Până în prezent, Estonia, o ţară cu o populaţie de 1.3 milioane de locuitori, a înregistrat doar 1.851 de cazuri confirmate şi 66 de decese provocate de noul coronavirus.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Coronavirus România, 29 mai 2020. Bilanțul deceselor a ajuns la 1248
Coronavirus România, 29 mai 2020. Bilanțul deceselor a ajuns la 1248

Coronavirus în România, 29 mai 2020. Până în prezent, în România sunt 18.982 de cazuri confirmate cu noul coronavirus și s-au înregistrat 1.248 de decese. 

Verdict îngrijorător dat de experți. Ce se întâmplă cu pacienții vindecați de coronavirus
Verdict îngrijorător dat de experți. Ce se întâmplă cu pacienții vindecați de coronavirus

Societatea Italiană de Pneumologie prezintă un scenariu îngrijorător pentru pacienții infectați cu noul coronavirus. 30% din persoanele vindecate vor avea probleme respiratorii cronice pentru cel puțin șase luni.

Coronavirusul face ravagii în Brazilia. Cadavrele au ajuns să fie aruncate în gropi comune
Coronavirusul face ravagii în Brazilia. Cadavrele au ajuns să fie aruncate în gropi comune

Brazilia a depăşit pragul de 25.000 de morţi din cauza coronavirusului. Considerată noul epicentru al pandemiei, țara cu o populație de 210 de milioane de suflete cunoaşte în prezent o accelerare netă a îmbolnăvirilor.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.