Turismul pe timp de pandemie. La ce să vă așteptați dacă plecați în vacanță anul acesta

Ultima actualizare: 30-05-2020 07:06

Lumea își revine cu greu din șocul provocat de pandemie. Grecia îşi deschide unele hoteluri de la 1 iunie, însă proprietarii sunt speriaţi de ce îi aşteaptă şi se tem că turiştii nu își vor face apariția, chiar dacă au fost luate măsuri de siguranţă.

Multe atracții turistice din Europa au ieftinit tarifele de vizitare, doar-doar îi vor convinge pe oameni să plece la drum.

Pe coastele greceşti este o vreme ideală de stat la soare, dar plajele sunt goale, cel puţin deocamdată. Hotelurile care funcţionează tot anul se redeschid pe 1 iunie, iar cele sezoniere mai aşteaptă două săptămâni. Până atunci, angajaţii fac eforturi pentru a fi respectate regulile impuse de pandemie.

Grigoris Tasios, președinte al Hellenic Hoteliers Federation: "E un altfel de sezon, e sezonul COVID-19. Hotelurile au început deja să țină cursuri de instruire pentru angajați. Musafirii vor vedea peste tot dezinfectanți, iar în baruri și în restaurante va fi păstrată distanța."

În multe locuri, schimbările sunt deja vizibile. Vorbim despre marcaje pentru distanţarea fizică, dozatoare cu dezinfectanţi şi panouri de plexiglas în zonele pentru servirea mesei.

În fiecare regiune turistică sau insulă, autorităţile vor desemna un hotel în care vor fi izolate posibile persoane infectate cu coronavirus. Acolo vor fi trimise cazurile asimptomatice sau uşoare. Bolnavii cu simptome severe vor fi internaţi în spital.

În aşteptare sunt şi italienii ori spaniolii, alte două ţări europene în care turismul asigura o parte semnificativă din PIB.

Spania va redeschide graniţele pentru turiştii străini de la 1 iulie, dar parcelarea plajelor îi cam descurajează pe oameni.

În Italia, toate destinaţiile turistice cunoscute se pregătesc febril pentru valurile visate de vizitatori. Pentru o plimbare prin splendida Villa d'Este din Tivoli este nevoie să porţi mască. Localnicii sunt ispitiţi cu tarife înjumătăţite în luna iunie.

Cât despre terase şi baruri, clienţii trebuie să se resemneze şi ei cu purtatul măştii de protecţie.

Dubrovnik, cea mai bine conservată cetate medievală din Europa, duce dorul turiştilor care în ultimii ani îi umpleau fermecătoarele străduţe.

Zidurile oraşului vechi, incluse în patrimoniul UNESCO, şi decor pentru câteva episoade din Urzeala tronurilor, pot fi vizitate acum cu un tarif de patru ori mai mic decât în mod normal.

Până la întoarcerea turiştilor, zidurile vechi rămân la discreţia.... pisicilor, pe care nu le deranjează nimeni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO