Mesajul Vestelor Galbene pentru Macron: ”Mulţumim, dar nu s-a terminat. Noi rămânem pe baricade!”


Ultimul update: Marti 11 Decembrie 2018 20:36
Data publicarii: Marti 11 Decembrie 2018 12:47
Categorie: Stiri externe

Emmanuel Macron a făcut unele concesii, dar nu e dispus să-şi renege principiile. Este impresia lăsată de discursul rostit luni seară de preşedintele Franţei în încercarea de a dezamorsa criza socială.

Macron a anunţat măsuri concrete menite să consolideze puterea de cumpărare, însă nu a restabilit impozitul pe marile averi, pe care l-a suprimat la preluarea mandatului. "Vestele galbene" şi partidele de extremă stângă şi dreapta se declară nemulţumite şi îndeamnă la continuarea protestelor.

Emmanual Macron: "Aceste ultime săptămâni din Hexagon şi teritoriile de peste mări au tulburat profund naţiunea. Au amestecat revendicări legitime şi o înlănţuire de violenţe inadmisibile."

Într-un discurs pre-înregistrat, Emmanuel Macron a declarat că Franţa este în stare de urgenţă economică şi socială şi i-a asigurat pe oameni că le-a auzit nemulţumirile acumulate, potrivit lui, de 40 de ani.

Emmanuel Macron: "Salariul minim de bază va creşte cu 100 de euro pe lună din 2019, fără să-i coste un euro în plus pe angajatori. Orele suplimentare vor fi neimpozabile din 2019. Voi cere tuturor angajatorilor care pot să dea o primă de sfârşit de an angajaţilor. Pentru cei cu pensii mai mici de 2.000 de euro pe lună, vom anula, în 2019, creşterea contribuţiilor sociale, introdusă anul acesta."

De asemenea, preşedintele a cerut Guvernului să ia măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale şi a propus o dezbatere naţională pentru toate temele sensibile, inclusiv imigraţia. Dacă sindicatele au salutat "gesturi concrete şi vizibile", "vestele galbene" se lasă greu înduplecate să-i mai dea o şansă.

Protestatar Vestele Galbene: "Aşteptam să vorbească din 17 noiembrie şi el ne-a servit un discurs de 13 minute... Cam subţire... Au fost totuşi şi câteva anunţuri încurajatoare. A făcut primul pas, dar drumul e lung."

Protestatar Vestele Galbene: "Un discurs foarte drăguţ, dar până nu văd nu cred, nu mai avem încredere în el."

Protestatar Vestele Galbene: ”S-a cam speriat, a început să simtă dogoarea, asta e tot... Şi-a pierdut complet credibilitatea şi trebuie să plece! Dispari!”

Perceput adesea drept arogant şi decuplat de la problemele omului de rând, Macron s-a străduit să fie empatic. Prin cadrul strâns al filmării a încercat să dea impresia că se uita în ochii oamenilor cărora le vorbeşte.

Emmanuel Macron: "Se poate să vă fi dat sentimentul că nu-mi pasă de problemele voastre. Ştiu că s-a întâmplat şi să-i rănesc pe unii dintre voi cu vorbele mele."

Observatorii se tem totuşi ca elementele radicale vor considera că preşedintele a oferit "prea puţin şi prea târziu":

Ben Wedeman, corespondent CNN: "Studenţii anunţă pentru astăzi o Marţi Neagră în Universităţi, vor protesta împotriva reformei care complica admiterea la facultate. Pentru vineri, se aşteaptă o grevă a sindicatelor, cărora li se vor alătura şi studenţii, iar "vestele galbene" anunţa că sâmbăta va urma Actul al V-lea al protestelor."

Protestatar Vestele Galbene: ”Mulţumim, domnule Macron, dar povestea nu s-a terminat. Noi rămânem pe baricade!”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Reacția Vestelor Galbene după măsurile anunțate de Macron ca să oprească protestele
Macron a decretat ”stare de urgență economică și socială”, după protestele Vestelor Galbene
VIDEO PROTVPLUS.RO
Reacția lui Eduard când și-a văzut camera renovată de echipa Visuri la cheie

03:28
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16