Masacrul UITAT din Nigeria. In timpul atacului de la Charlie Hebdo, islamistii Boko Haram au ucis 2.000 de oameni


Ultimul update: Joi 15 Ianuarie 2015 00:15
Data publicarii: Luni 12 Ianuarie 2015 16:58
Categorie: Stiri externe
Baga, oras din Nigeria inainte de atacul Boko Haram

Unul dintre cele mai sangeroase atacuri teroriste din istorie risca sa treaca ignorat: in Nigeria, un intreg oras a fost sters de pe fata pamantului

Localitatea Baga, din nord-estul Nigeriei, a fost atacata de militantii islamisti Boko Haram in acelasi timp cu atacurile teroriste din Franta. Numarul victimelor nu este cunoscut, dat fiind ca accesul presei in regiune este aproape imposibil, dar mai multe surse, inclusiv Amnesty International au evaluat bilantul atacului la 2.000 de morti.

Majoritatea victimelor ar fi femei, batrani si copii, care nu au reusit sa fuga la timp din localitatea asediata de militantii Boko Haram sau din satele din jur. “Orasul nu mai exista, a fost complet ars, totul e plin de cadavre”, a declarat un senator nigerian pentru NBC. La cei 2.000 de morti se mai adauga si peste 10.000 de refugiati, practic toti supravietuitorii atacului asupra Baga.

Arhiepiscopul catolic al Nigeriei, Ignatius Kaigama, atras deja un semnal de alarma asupra faptului ca masacrul din tara sa a fost complet ignorat, in vreme ce atacurile de la Paris au fost mediatizate in intreaga lume. “Este o tragedie uriasa si suntem neputiniciosi. Daca am fi putut opri Boko Haram, am fi facut-o deja”, a declarat prelatul pentru BBC. “Ar trebuie ca spiritul de unitate care s-a manifestat in Franta sa ajunga si aici. Nu doar cand un atac are loc in Europa, ci si atunci cand are loc in Nigeria, Niger sau Camerun.”

Citeste si: Infernul celor peste 200 de eleve rapite in Nigeria. Liderul gruparii anunta ca le-a convertit la islam


Boko Haram (“educatia occidentala este interzisa”) este o miscare extremista islamica afiliata la Al Qaeda care actioneaza in nord-estul Nigeriei, dar si in Ciad, Niger si Camerun. La inceputul acestui an, militantii Boko Haram, al caror numar este estimat la circa 10.000, au ajuns sa controleze aproape tot statul nigerian Borno, Baga fiind una dintre ultimele centre ale rezistentei impotriva islamistilor. Peste un milion si jumatate de persoane s-au refugiat in ultimii ani din calea militantilor Boko Haram.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO