Mărturiile ucrainenilor care s-au întors în casele jefuite de ruși: "Am rămas fără haine, bijuterii, vin și un scuter"

Mărturiile ucrainenilor care s-au întors în casele jefuite de ruși:
Captură YouTube

Când soldații ruși au părăsit satul Novi Bikiv după o lună de ocupație, Natalia Samson s-a întors în casa ei și a descoperit că aceștia i-au furat parfumurile, bijuteriile, niște sticle cu vin, un scuter și o colecție de monede vechi.

Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ultimele informații. Ziua 48

 Câteva zile mai târziu, a mers în școala din sat, unde lucrează ca director adjunct, și a descoperit că rușii luaseră majoritatea computerelor, proiectoarele și alte echipamente electronice.

În biroul directorului, o foarfecă deschisă fusese înfiptă într-un monitor care a fost lăsat în urmă.

"Oamenii i-au văzut încărcând pur și simplu totul în camioanele Ural, tot pe ce puteau pune mâna", a spus Samson. Mai multe case de pe strada principală a satului fuseseră jefuite, precum și toate magazinele. Alți săteni au spun că le-au dispărut mașinile de spălat, alimente, laptopuri și chiar și o canapea.

Citește și
soldat ucraina, in kiev
Ucraina și Rusia au făcut un nou schimb de prizonieri. Zelenski spune că soldații ruși au recunoscut că au ucis oameni
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Pe parcursul săptămânii trecute, The Guardian a strâns dovezi care sugerează că jafurile comise de forțele ruse nu au fost doar un caz izolat, ci o constantă a comportamentului militar rusesc.

Mărturiile despre jafurile rușilor au provocat indignare atât în rândul ucrainenilor, cât și printre rușii care se opun războiului declanșat de Vladimir Putin.

"Cei care luptă așa nu sunt soldați, ci o gloată", a scris Vladimir Pastuhov, un politolog rus liberal, care este editorialist la Novaia Gazeta. "În armata rusă jaful este o formă de motivare suplimentară a personalului", a adăugat acesta.

Au găsit grămezi de fecale în apartament

Într-un apartament din Irpin, un oraș din regiunea Kiev, care a fost parțial controlat de forțele ruse, o familie s-a întors acasă pentru a descoperi că soldații ruși locuiseră acolo.

Au găsit sticle de alcool aruncate, ambalaje de mâncare și mucuri de țigări împrăștiate în tot apartamentul, grămezi mari de fecale care blocau toaletele și fotografii de familie rupte și aruncate prin casă. De asemenea, au descoperit că o mulțime de lucruri dispăruseră.

"Mi-au luat toate hainele – literalmente totul, paltoane pentru bărbați și femei, cizme, cămăși, jachete, chiar și rochiile și lenjeria intimă", a spus unul dintre rezidenți, care a cerut să nu i se dezvăluie numele.

Conform publicației "Hajun", un proiect media de investigație din Belarus, peste 128 de pachete care cântăreau în total aproximativ 3 tone, au fost trimise numai la Rubtsovsk din orașul de graniță bielorus Mazyr în data de 2 aprilie.

Rubtsovsk, care este situat în sudul regiunii Altai din Rusia, este un oraș sărac, cunoscut pentru că găzduiește patru închisori.

Într-un material video obținut de The Guardian, pot fi observați soldați ruși care împachetează îmbrăcăminte, televizoare, unelte, echipamente de pescuit, baterii auto și alte articole de uz casnic în pachete înainte de a fi trimise până în Siberia sau chiar în orașele de pe coasta estică a Rusiei.

În videoclip, soldații glumesc cu alți clienți în timp ce pregătesc pachetele. La un moment, un soldat intră râzând cu o trotinetă pe care o pregătește pentru a fi trimisă în Rusia.

Un soldat rus a trimis acasă colete cu o greutate totală de 440 de kilograme

"Hajun" a publicat datele a 16 soldați ruși care au trimis colete înapoi în Rusia pe 2 aprilie de la birourile CDEK, o companie rusă de curierat care face librări în spațiul fostei Uniuni Sovietice. Afluxul de mărfuri jefuite, precum și atenția din ce în ce mai mare acordată jafurilor rusești în Ucraina, au determinat compania să înceapă să solicite un act de vânzare sau un bon de la un magazin pentru a trimite mărfuri în străinătate.

"Hajun" l-a identificat pe Evgeni Kovalenko ca fiind soldatul care a trimis cele mai multe pachete în acea zi: 17 colete cu o greutate totală de 440 de kilograme. Acestea includ unelte, difuzoare, o masă și un cort.

The Guardian a încercat să contacteze un număr de soldați acuzați de jaf, însă fără succes.

Sociologul rus Alexandra Arkhipova a spus că nu doar sărăcia și penuria materială în rândul soldaților au dus la jafurile pe scară largă.

"Mulți soldați ruși simt că acest război este absolut inutil și lipsit de sens. Este un război absurd și ei rămân în Ucraina cu riscul imediat de a fi uciși… Așa că se gândesc: 'Voi lua acest computer pentru că fiul meu are nevoie de un computer acasă'. Face o situație fără sens mai puțin absurdă și mai practică", a afirmat aceasta.

Cu toate acestea, acest lucru nu explică distrugerea care a însoțit jafurile.

Mulți ucraineni au rămas fără nimic

Mulți oameni și-au găsit însă casele distruse și vandalizate. În orașul Trostianets, soldații au mânjit cu fecale pereții unui magazin de carne pe care l-au jefuit. Multe case par să fi fost distruse în mod intenționat.

Adesea, victimele sunt oameni care duc o viață modestă, care acum nu mai au nimic.

În satul Stari Bikiv, la est de Kiev, familia Andrușa este, în primul rând, îngrijorată de dispariția fiicei lor, Viktoria, care a fost răpită de soldații ruși pe 26 martie, fiind bănuită că a furnizat autorităților ucrainene coordonatele pozițiilor rusești. A fost ținută o zi împreună cu alți prizonieri înainte de a dispărea. De atunci nu a mai fost văzută.

Tatăl ei, Mikola Andrușa, spune că soldații nu i-au răpit doar fiica, i-au jefuit și familia luând aparate electronice și bani.

"Nu sunt o persoană bogată. Aveam aproximativ 3.000 de dolari și aproximativ 60.000 de grivne (n.r. - 1.600 de lire sterline). Dar pentru mine erau bani buni. Am vrut să facem reparații la casă – eu, soția mea și fiica mea", a spus el. Soldații au luat și laptopul familiei și telefoanele mobile.

Rușii au vorbit cu soțiile despre jafuri

Confirmarea jafurilor pe scară largă a fost precedată de interceptări ale convorbirilor telefonice dintre soldații ruși, care discutau cu soțiile lor ce să fure în timpul misiunii. Autenticitatea interceptărilor nu a putut fi confirmată, dar mărturiile din zonele eliberate dau credibilitate informațiilor furnizate de ucraineni.

"Pariez că toți băieții au luat ceva acolo", i-a spus o femeie soțului ei într-unul dintre apelurile telefonice. "Pariez că nu ești singur", a adăugat ea.

"Toată lumea are o geantă cu el", a fost răspunsul pe care soldatul rus i l-a dat nevestei sale.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Rușii au pierdut în războiul din Ucraina peste 210 ofițeri. Pregătirea unui pilot ia 14 ani și 14 milioane de dolari
Rușii au pierdut în războiul din Ucraina peste 210 ofițeri. Pregătirea unui pilot ia 14 ani și 14 milioane de dolari

Peste 20% dintre soldații ruși confirmați morți în timpul războiului din Ucraina sunt ofițeri, inclusiv 10 colonei, 20 locotenenți-colonel, 31 de maiori și 155 de ofițeri subalterni, relatează BBC.

Ucraina și Rusia au făcut un nou schimb de prizonieri. Zelenski spune că soldații ruși au recunoscut că au ucis oameni
Ucraina și Rusia au făcut un nou schimb de prizonieri. Zelenski spune că soldații ruși au recunoscut că au ucis oameni

Ucraina a efectuat sâmbătă un schimb de prizonieri cu Rusia, al treilea astfel de schimb de la începutul războiului, prin care 12 soldați se întorc acasă, a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk într-o postare online, relatează Reuters.

Rușii au abandonat tancuri, vehicule și arme în retragerea lor din nordul Ucrainei. ”Înseamnă prăbușirea voinței de a lupta”
Rușii au abandonat tancuri, vehicule și arme în retragerea lor din nordul Ucrainei. ”Înseamnă prăbușirea voinței de a lupta”

Faptul că soldații ruși au abandonat tancuri, vehicule și artilerie în retragerea lor din nordul Ucrainei este un semn al ”prăbușirii voinței de a lupta”, a declarat un oficial occidental.  

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.